ДАНС и прокурори ще нищят интересите в Тютюневия град

Цацаров: Започват разпити на кметове и собствениците на сградите
Обновена: 23 авг 2016 16:38 | 23 авг 2016 16:34,
10
ДАНС и прокурори ще нищят интересите в Тютюневия град
Снимка: БТА

"Версията "Клошар" е основната, но далеч не е единствената. Полиция и прокуратура работи по още няколко версии за запалването на тютюневите складове, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Пловдив.

Така той отговори на общественото недоверие към ареста на клошаря Любомир Данчев, който е заподозрян за запалването на сградите. В събота при огромен пожар в центъра на Пловдив изгоряха четири тютюневи склада, три от които бяха паметници на културата.

Още по темата

"Трябва да се търси евентуалният инвестиционен интерес, който стои зад този пожар. Защото има тежки и рестриктивни процедури за опазване на културното наследство. Когато обаче са останали само голи стени, падат доста задръжки, и строителните намерения на собствениците се реализират доста по-лесно", коментира Цацаров.

Той заяви, че разследването ще върви по две линии. Първата ще е криминална - за самото възникване на пожара и замесените в палежа. Там се очаква пожаротехническата експертиза. За нея от Cофия, от ГД "Пожарна безопасност  и защита на населението" пристига екип от специалисти. Ще се обърне специално внимание на факта за по-късното запалване на четвъртия склад, който е достатъчно отдалечен от другите три и трудно би се запалил от прехвърчащите искри.

Втората линия на разследване ще е за инвестиционните намерения в района. По нея ще работят експерти от ДАНС и Икономическа полиция.

"Далеч съм от мисълта, че италианският консул е истинският собственик на складовете. Полиция и следователи ще продължат да го разпитват, предстоят също така разпити на собствениците, на кмета Иван Тотев, на главния архитект на Пловдив. Всички по реда си. Ще проверим кои административни бариери е премахнал пожарът. Разследването ще изиска всяка хартия, която е излязла от собствениците като искане, молба за застрояване, за промяна на ПУП", каза главният прокурор.

По случая ще работи екипът от прокурори, които разследват събарянето на склада на "Одрин" 8. Иззети са видоматериали, от граждани и медии. Започва пълен анализ на движението на собствеността от момента, в който са закупени, до момента на пожара. Установено е сътрудничество с Министерството на културата. Утре прокурор и следовател ще получат цялата документация на груповия паметник на Тютюнев град.

Ще бъде проверено и по какъв начин пожарът в складовете ще рефлектира на бъдещото ни домакинство за Европейска столица на културата през 2019 година.

"Като човек роден и израснал в този град, аз не мога да приема по този начин да се унищожават културата и духът на Пловдив!", заяви Сотир Цацаров , преди да тръгне към Тютюневия град, за да види разрушенията с очите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ВЕСО преди 6 години
До Бренекето: АМИ ,КОМУНИСТИТЕ ТАЧЕХА ТАКИВА ПАМЕТНИЦИ И ГИ ПОДЪРЖАХА. СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКАТА МАФИЯ НЕ *** ПОДОБНИ "ГЕВЕЗЕЛЪЦИ". ПАЛИ ,РУШИ И ПРИВАТИЗИРА. ПРИКАЗКИТЕ ЗА КЛОШАРИТЕ ДА ГИ ПРИКАЗВАТЕ НА ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ. ТИЯ ДАЛАВЕРИ СА ОЩЕ ОТ КМЕТУВАНЕТО НА СЕДЕСАРЯ СПАС ГЪРНЕВСКИ, КОЙТО СЕГА Е ВИДЕН НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересите в тютюневия град отдавна са разнищени, знае ги цял пловдив и половин България, да потърсят нещо друго за нищене, например някоя долна кафа за въшки...
6
0
 
2
 
! Отговори
Бо преди 7 години
Всички поданици на РБ таим непоколебима вяра в ДАНС, Цацаров, МВР, независимата съдебна власт и прокуратура, Народното събрание, НАП, НОИ ... и най-вече в г-н Борисов и сме уверени въпреки появилите се долните подмятания за умишлен палеж заради икономически интереси, че пожара е плод на чиста случайност. Заставаме зад тези прекрасно работещи институции. Да ни е честит новият МОЛ! Ура другари!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ba4varova mar6 ot posta kade ti e dostoenstvoto kolko gafa stanaha v bg minister nula si
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Abe vie bg nsrod da tap li go mislite gorkia besdomnik s zigari sapalil ta sgradite na dr uliza i tn nsli zrabva da nsnedite 4ovek a toi ne e paka4a hvanete istinskite prestspnizi pojarnikarite dadchto ne sa gasjali a sa sedeli ima o4evidzi sega schte go snajat ot boi besdomnia sa da kaje da as pidpalih nrasnite mutri psk schte gi skriat
3
0
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКААА преди 7 години
ВЯРВАМ САМО НА ДАНС ВСИЧКИ ДРУГИ СА ТОТАЛНО ПОДКУПНИ САМО БОЙКО ДА НЕ ГИ СПРЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЙ СТОЙ ЗАД ПАЛЕЖИТЕ И ТОВА Е НАРКО ЗАВИСИМИЯ КРАДЕЦ ИВАН ТОТЕВ
2
1
 
4
 
! Отговори
Тези ли ще разследва преди 7 години
Мръсен бизнес за милиони въртят ченгета и дансаджии. За шестцифрени суми те продават на бизнесмени и политици флашки със СРС, които съдържат компрометиращи материали. На някои били запечатани дори разговори за мокри поръчки.Това признаха пред Фрог нюз ужилени купувачи на секретна информация. 100 000 евро платил мастит бизнесмен един от основните играчи в енергетиката - за флашка със записи. Продали му я служители на ДАНС. Вътре имало твърдения, че банкер е замесен в започналата срещу него
1
6
 
4
 
! Отговори
Бренекето преди 7 години
Не знам защо комунистите не ги сринаха по време на соца. На тези съборетини никой не им обръщаше внимание преди да ги запалят. А и тютюна е вреден, нали така?