Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата

Негов адвокат се е свързал с говорителя на главния прокурор
Обновена: 4 яну 2017 09:54 | 4 яну 2017 09:52, Камелия Цветанова
71
Дянков се "предаде", сам се обади на прокуратурата
Снимка: Булфото, архив

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се е свързал с прокуратурата във връзка със сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в EVN. Дянков е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по служба.

Още по темата

"Той самият се свърза със Софийска градска прокуратура и късно снощи с мен се свърза негов защитник. Имаме контакт със Симеон Дянков, очакваме в рамките на днешния ден да се уточни денят, в който ще се яви в Следствения отдел", посочи прокурор Румяна Арнаудова.

След като прокуратурата обвини бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков в умишлена безстопанственост, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи вчера, че се издирва и бившият финансов министър Симеон Дянков за сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в ЕВН.

В отговор Дянков публикува позиция в своя личен профил в социалната мрежа Facebook, в която заяви, че действията му като вицепремиер и финансов министър са били в съответствие с действащите закони и в защита на държавния интерес, както и декларира, че е готов да съдействие на компетентните институции по всички интересуващи ги въпроси.

Обвинението, което ще му бъде повдигнато, е за престъпление по служба, посочи Арнаудова.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от над 8 млн. лв.

Разследването срещу бившия министър на икономиката Трайчо Трайков е за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания.

Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова вчера даде първите официални подробности за разследването, започнало през 2014 година.

Обвиненията на прокуратурата, свързани с приватизацията на държавния дял от "EVN България", почиват на "многократно опровергани и неверни допускания и твърдения". Това се казва в официална позиция на инвестиционния посредник "Булброкърс".

От дружеството припомнят, че приватизацията е извършена чрез закрит аукцион, а продажната цена е била с 1/3 по-висока от минимално допустимата от Агенцията за приватизация. Обвиненията са построени върху сигнал, подаден от бившия председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Именно комисията е регулирала и съблюдавала целия процес, допълват от "Булброкърс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
20
 
! Отговори
До Влади преди 7 години
Прав си, но Боко и неговата компания до един са за прокуратура с изключение на Роско, той е за едно по-весело място с речите си на сектант.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай ШилеАбе то народ няма ти държава искаш :)
9
0
 
33
 
! Отговори
Бай Шиле преди 7 години
Държава без тайни служби, без армия, без контрол над енергетиката и природните си богатства! Според вас това дали въобще е държава?
8
3
 
24
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Браво на българската прокуратура, похвално! Ама защо и досега няма едър бандит в затвора, задълго? Защо нищо не се прави по КТБ, по фалиралите банки през 1996, какво да кажем за бандитската приватизация в периода 1995-2005? Или всичко си е политическа поръчка, от "Кой?", предизборно, само срещу министри на Борисов?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТака е ... как може да имат голям бизнес да правят пари и да не ни дават на нас нали? Срамота.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз ще ви М. Е. с тези циркове
5
5
 
9
 
! Отговори
жеко преди 7 години
уж ес трябваше да следи за това в държавата да не се правят схеми а те министрите си правят каквото си искат, ес явно умира, с тези бежанци и терор тенденцията в Европа върви към 4 райх и ние пак ще сме с тях както върви
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден Цацата и компания ще бъдат съдени за престъпление срещу правосъдието.
3
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НедялкоДоста от тях си бяха милионери и преди това. Много от тях имат сериозен бизнес но предполагам това ги прави крадци понеже те имат а вие не... логиката на бедняка.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям цирк :) нищо не можете да му направите :)
1
0
 
29
 
! Отговори
they call him skunka преди 7 години
Не пропускайте да отправите запитване към г-н Трайков как точно се осъществи приватизацията ба "Булгартабак" ведно с уважаемата г-жа Нинова??ясно ми е, че друг ще обере пешкира, но...." а дано, ама надали"