Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава
23 яну 2017 07:00,
144
Фашисти бият с тръби комунисти в трамвай №20. Присъда!?
Снимка: архив, Булфото

15-ина маскирани нахлуват посред бял ден с метални тръби, боксове и ножове в трамвай №20 край гара Искър в София, пребиват жестоко 5-има младежи и след 5 минути си тръгват.

Следи от нападателите в мотрисата почти липсват, но от полицията казват - побоят е по политически причини. Жертвите изповядват комунистически възгледи, а биячите им - неонацистки.

Шест години след зверството старт на делото няма и то отлежава в Софийския районен съд.

Младежите Здравко Димитров, Никола Николов, Христо Христов и Стефан Петров пристигат от Пловдив с влак на Централна гара в София около 9:20 ч на 6 юни 2010 г. Те са на възраст между 16 и 20 г. Идват, за да се включат в протест в подкрепа на политически бежанци, които живеят в столичния кв. "Бусманци".

Обявено е, че митингът е срещу безправието и лошите условия за живот на чужденците в дома за временно настаняване. На жп гарата пловдивчаните посреща Борис Боев, член на антифашисткото движение "23 септември". Младият мъж качва приятелите си си в кола до трамвайната спирка при Централни хали. Там към тях се присъединяват още 4-ма младежи, които не крият, че имат леви убеждения. Някои от тях са в редиците на младежкия комунистически клуб "Че Гевара".

Около 10 ч всички се качват в трамвай №20 и тръгват към кв. "Бусманци". След 40 минути мотрисата пристига на спирка "Българска кожухарска индустрия" в кв. "Дружба", край гара Искър. Трите врати на трамвая обаче са препречени от 15-20 момчета, въоръжени с метални палки и тръби. Те носят в ръцете си боксове и стъклени бутилки.

Някои от тях нахлузват черни качулки на главите си, а други крият лицата си с медицински маски. Чуват се гръмки викове: "Слизайте, слизайте!". Маскираните младежи влизат в мотрисата и се насочват към момчетата с комунистически убеждения.

Част от нападателите познават по физиономии жертвите си от видеоклипове на комунистически митинги в София. Гледат ги в интернет. Започват да ги удрят с палките и боксовете. Целят се най-вече в главите им. Ритат ги.

Побойниците се заканват: "Ще ви убием! Ще ви избием!". Очевидци на мелето стават ватманът Юзнук Мюмюн и пътник от първата седалка в мотрисата. Те изпадат в шок. Зверският бой продължава около 5 минути. На излизане от мотрисата нападателите казват: "Пак ще се видим". Ватманът затваря вратите и трамваят потегля. На следващата спирка ранените се обаждат в МВР.

В обвинителния акт по делото прокурор Чавдар Железчев пише, че най-свирепи в побоя са Димитър Лазаров и Матея Пенев. Полицията сочи Димитър за лидер на ултранационалистическото движение "Национална съпротива".

Прокуратурата повдига обвинения за леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди освен на Лазаров и Пенев и на други четирима - Васил Павлов, Емил Алексиев, Марио Елмакуси и Росен Кънев, но никъде в тях не се отбелязва, че те са част от нацистки организации или че в миналото са имали подобни прояви.

Тезата, че нападението в трамвая е фашистко, е на полицията, пише "24 часа". Тя се основава на показанията на жертвите на мелето и на кореспонденции, открити в домашните компютри на част от подсъдимите. Делото се връща на няколко пъти на прокуратурата заради нарушения. После преминава през няколко съдии, които така и не му дават ход.

Мотивите най-често са свързани с това, че част от подсъдимите идват в съдебната зала без адвокати, или заради това, че призовкарите не са ги открили. В края на миналата година папките отиват при шефа на Софийския районен съд в оставка Методи Лалов, след като предишната съдийка става преподавател. Лалов е насрочил заседание за 7 март, а шестимата подсъдими са на свобода!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
комунист= утайката на 4ове4еството удряй го с лопатата няма да сбъркаш
64
8
 
21
 
! Отговори
Александър Цанков преди 7 години
Фашисти пребили комунисти. Сигурно са спорили кой е по-голям русофил. И фен на Путин. Иначе да пребиеш комунист не е грях. Похвално е.
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахахахаха, не не нее разбихте ме с тази история
62
3
 
13
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Само разбираема е "носталгията" на комунистическите отрочета по Тошовото време - когато партийния билет им осигуряваше безброй привилегии...и без да им се налага да работят колеха, и бесиха наред! Реваншистките им тролчета и до днес сънуват мавзолеи..червени площади РАБФАК , и мързелуване за сметка на народа!
61
18
 
6
 
! Отговори
varg преди 7 години
До Един българинНяма какво да се образовам иторията говори с ясни факти за фашистите в България.Многозина от тях бяха осъдени на смърт от справедлив съд и разстреляни за национално предателство.
60
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бият комунисти?! - МОЖЕ!
59
7
 
22
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
*** са го изяли да им дойде акъла ... кво лошо има
58
5
 
11
 
! Отговори
СРАМОТА!!! преди 7 години
Балъци вместо да си живеят младоста се занимават с одживелици.Балъци.
57
4
 
8
 
! Отговори
русофилофоб преди 7 години
До КомунистПак с Т-34 ли ще го правите?
56
1
 
6
 
! Отговори
Сотир преди 7 години
Кво да правят младежите като нямат гаджета и кинти за клубове .Задрастеняците в училище или бяха захлюпени зубари или политически активисти.Лузъри бият се един друг .
55
3
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
След чистката на полски офицери (33 000) заровени набързо в общи гробове в Катинската гора прочутата червена армия си спретва общ парад с вермахта....Всъщност...фашизма е лош....защото загуби! Победителите - пишат историята!
54
11
 
3
 
! Отговори
varg преди 7 години
До азАхахахаххаа добре,че убихме цар Борис иначе нямаше да я има България.
53
5
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 години
До varg-------------Имало е истински капитализъм и България е вървяла напред!!
52
15
 
5
 
! Отговори
varg преди 7 години
До АнонименАйде бе нямало е фашизъм,а какво е имало ?
51
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
народен съд?не бива български съд да се занимава с това.Каквото търсили това намерили,комунистчетата.Всички знаем,че са на надник,поне да го ползват за лекарства,те от тази идеология от дума не разбират.
50
15
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 7 години
Мдааа, историята се повтаря, но като фарс. На следващият 9 Септември този път, моля да няма неразбрали и рев за това което ще им се случи отново на фашистите, както след 1944-та! Каквото почукало такова отговорило...
49
6
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
член на антифашисткото движение "23 септември"--//-//--Член на такова движение си е жив терорист.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви фашисти в България. Само в Италия е имало фашизъм. Тука у нас са си всякакви боядисани вандали, които се бият по между си. Ултраси някакви си, срещу други такива, членуващи в младежка организация "Че Гевара"(е, това е човек главен прокурор в Куба след революцията на Фидел, който е избил хиляди хора). А Фидел беше наречен от Тръмп - брутален диктатор...???
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Промити мозъци бият, други пробити мозъци срещу пари!
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистите и нацистите са утайката на обществото.