Разследват зъболекар, кандидат-депутат, за смъртта на дете

Цацаров иска имунитета на Валентин Павлов, за да го привлече като обвиняем
14 мар 2017 14:15,
31
Разследват зъболекар, кандидат-депутат, за смъртта на дете
Снимка: архив Булфото

Зъболекар, кандидат за депутат в следващия парламент, е разследван за смъртта на дете. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК да свали имунитета му, за да може д-р Валентин Павлов да бъде привлечен като обвиняем.

Според прокуратурата Павлов и негови колеги са причинили смъртта на 14-годишно момче поради незнание или немърливо изпълнение на работата им. Трагедията е станала на 14 юни миналата година, а разследването срещу зъболекаря е започнало на 16 септември 2016 година.

Това се казва в официално съобщение на прокуратурата. Разследването срещу стоматолога е започнало по молба на бащата на починалото момче.

От нея става ясно, че след стоматологична операция в софийска клиника момчето не е излязло от поставената му пълна упойка. То е било транспортирано в "Пирогов", където е починало.

Детето е постъпило в клиниката за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Павлов е управител на центъра, а неговата съпруга е съсобственик.

Операцията е извършена от д-р Павлов, който е специалист "Орална хирургия". Разследването е установило, че той еднолично, без консултация с анестезиолог, е насрочил операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия.

Според прокурорите това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия.

Разследващите са установили, че клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това, като съсобственик на клиниката, се казва в съобщението на прокуратурата.

Стоматологът не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания - задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии.

Не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" - информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Във фаталния ден към 14 часа момчето е поставено под пълна упойка. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. състоянието на детето рязко се влошило. То вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия - 152 уд/мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия".

В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на момчето, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, съобщават от прокуратурата.

Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик) и интервенозно приложение на дантролен натрий.

В листовката пише и че използването на тази упойка е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на постоперативния период.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че лечението с дантролен е успешен в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност. С  приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния  анестетик не е било необходимо.

Прокурорите са установили, че след като детето изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца.

След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така детето не е било транспортирано с необходимата за това апаратура.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 ч. В състояние на cardiac arrest, а в 17:05 ч. е констатирана смъртта му. От
експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, се казва още в съобщението на прокуратурата.

В хода на разследването са повдигнати и предявени обвинения на управителя на болницата д-р В. Павлова и анестезиолога д-р Й. Филипова за нарушение на медицинските стандарти по анестезиология и интензивно лечение.

Ако ЦИК уважи искането на главния прокурор, СГП ще предяви постановлението за привличане на д-р Валентин Павлов като обвиняем и ще продължи разследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: детесмъртзъболекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 7 години
От къде са милионите за тези лъскави клиники!?Лъскава клиника не значи ,че там работят кадърни доктори , дори ми се струва обратното!?
27
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 7 години
В парламента се крият от съдебно преследване ! Егати парламента !
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ne moga da si predstavq ako be stanalo fal kato smenihte nqkolko koronki na Silversar Staloun za REKLAMA...a taq REKLAMA sega PAVLOV????????/
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kolega koi stoi zad garba ti i chii parichki peresh che imash 6 kliniki v pernik i Sofiq...dokolkoto znam ne si ot imenata v gildiqta????????????????????????????
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не сте написали, че Дантроленът е налице само в няколко големи болници в цялата страна поради скъпата му цена? Не е ли решение да бъде по-достъпен за повече болници, а не да се плюе върху лекар, който е нямало как да предвиди усложнението (диагностични тестове няма преди клиничната изява)? И всеки родител подписва информирано съгласие преди операция, всеки знае, че има потенциално фатални усложнения. Ужасно, но факт. Лекарите не са виновни в случая.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчността и безцеремонното демонстриране на безнаказаност са заличили спомена за Хипократовата клетва.Този самозабравил се депутатки трябва строго да бъде съден и осъден!!! Съболезнования на родителите на починалото дете.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ходете в частни клиники! Там, ако нещо тръгне да се прецаква недай Боже, няма нужното оборудване и специалисти, за да те спасят. Кошмарна новина! Този зъболекар е за затвор по бързата процедура - ама че мърлящина и безхаберие!!!
21
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 7 години
искам да чета новини а не само искачашти реклами вземете се в ръце
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дебелака Цаца се рaзмърда. Но само за дребни риби. А Батко от Банкя откъдето и да го барнеш е за затвора. А Свинетка, Танева, Влади Финансистчето, Искров, Цецо Цървула и Шиши които ограбиха катебе? Тях ще подмине ли? А тези от КЕВР? А Картофка?
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова разследвани депутати, а нито един в дрънголника. Май сме за гинес.
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е тръгнал депутат да става за да му се размине, не че иска да "лекува" и булгарите така. Иначе защо не - ще ги умори, докато ги приспива и ще им оебере парите - типично депутатска работа. Ако може и под имунитет да го прави - ще му е най-сладко. За този поне 30 години ЗАТВОР!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Vzel e pari kesh i ne e iskal da gi spodeli s anesteziologa.Alchnost e v osnovata.Na ploshtada
16
0
 
21
 
! Отговори
Един преди 7 години
За да причиниш смърт в качеството си на зъболекар се изискват "специални качества". Нищо чудно, че е водач на листата на РБ.
15
1
 
31
 
! Отговори
инфо гратис преди 7 години
Зъболекарят Павлов и досега бе депутат.Притежава 6 клиники в София и Перник под името"Еодент".Жена му рекламираше години наред пастата за зъби "Sensodynе".Преди години бе председател на Съюза на стоматолозите в Перник и присвои членските вноски на колегите си.Назначава млади зъболекари и ги експлоатира жестоко.Близък на Иван Костов.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да се изнасяме ние един по един като мишоци, да отцепваме едно парче от територията към Турция - да се нанасят там всичките "ром" и алчни за власт и пари политици, да ходат да ги избират там и да се интегрират с или без фондове както си решат, а ние да си правим рестарт и като нормалните европейци. Не се издържа вече от криминални алчни "българи"
13
0
 
24
 
! Отговори
ист преди 7 години
Да се премахне имунитетът за всички.Имунитетът дава възможност на политически и правораздаващи престъпници, да мародерстват над народа.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Терминал 2Печеля добре , обаче не минава и месец в който искам да избягам от безотговорноста и несправидливоста на тази ТЕРИТОРИЯ !!!Че му дошло на акъла да ползва имунитета , прасе нещастно !---колега ...освен да кажа , че съм същата ситуация, че не си сам (което едва ли те кара по добре да се чустваш), и че и аз се замислям се махам от тая ДЖУНГЛА...няма оправия тука.Прочети още на: dnes.bg/temida/2017/03/14/razsledvat-zybolekar-kandidat-deputat-za-smyrtta-na-dete.334798
11
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И това вече половин година се влачи. Този си е за бързата процедура отвсякъде. Убил на хората детето от алчност и от безхаберие, тръгнал България да оправя. Да им плаща сега кръвнина за милиони, изгледано дете затрил..
10
0
 
28
 
! Отговори
Мария преди 7 години
в листата на Реформаторския блок бил. Жалко за детето. А случаят е показателен. Вместо да се почувства виновен, той депутат ще става. Дано да го осъдят.
9
0
 
13
 
! Отговори
И аз преди 7 години
И аз бих го убил !