НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"

Прокуратурата пита: Има ли данъчно престъпление, пране на пари?
77
НАП души за парите на Калин Митрев от "Азербайджанската пералня"
Снимка: "24 часа"

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка по публикации в медиите за извършени плащания от азербайджански компании по сметки на Калин Митрев, представител на България в ЕБВР, съобщиха от прокуратурата.

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари.

Самият Митров е категоричен, че става дума за атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова.

Скандалът гръмна във вторник, след като в ексклузивен материал вестник "Гардиън" написа, че Великобритания е в центъра на тайна схема за пране на пари и лобиране от страна на Азербайджан.

Още по темата

Властите в Азербайджан са плащали на европейски политици и журналисти за отклоняване на вниманието от критиките към президента Илхам Алиев, показва разследването на вестника.

Сред назованите имена е и Калин Митрев, представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, базирана в Лондон.

"Гардиън" твърди, че Митрев е получил пари през британски компании. Той е получил най-малко 425 000 евро за частни консултантски услуги от местната азербайджанска компания "Авуар".

Той признава за плащанията, но твърди, че те са от законен бизнес. "Приходите са декларирани в България и са платени данъци върху тях", настоя Митрев.

Разкритията за консултантските услуги към азербайджанската фирма могат да се окажат неприятни за съпругата на Митрев – Ирина Бокова, която е генерален директор на ЮНЕСКО, пише "Гардиън". Тя отрича да има конфликт на интереси между работата на съпруга й и нейната позиция в ООН, изтъквайки, че не е знаела за бизнес делата му.

Вестникът обаче припомня, че Бокова лично е връчила едно от най-големите отличия на ЮНЕСКО – медала "Моцарт" – на първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева, а също е била домакин на фотоизложба в щаб-квартирата на ЮНЕСКО в Париж, озаглавена "Азербайджан – земя на толерантността".

Разкритията на "Гардиън" показват, че като цяло в схемата, наречена "Азербайджанска пералня", азербайджанското ръководство, обвинявано в нарушаване на човешките права, систематична корупция и манипулирани избори, е извършило повече от 16 000 тайни плащания в размер на близо 3 милиарда долара между 2012 и 2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
7
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
Щом става дума за червени кратуни, значи е далавера. Ние знаем как се дават пари за "консултации".
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата, Плевела и сие, са пак от вашето червено котило, другарче.45 + 25 години държите кокала и до тук ни докарахте. Вие и партията ви - куччка.
49
6
 
8
 
! Отговори
Циник преди 6 години
...и изпълзяха от дълбоките дупчици...червените тролчета...да спасяват "доброто име" на поредния червен крадец!
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От дъщеря на убиец какво да се очаква?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами когато Тиквата и Плевела развеждаха така наречената Първа дама на Азербайджан, съпруга на доказания крадец Алиев и я наградиха с орден Стара планина, тогава Тиквено-Прасешките медии защо мълачаха.Само на Трапезица във Велико Търново бяха изпрани 12 млн от измислената фондацийка на азербайжданската кифла, на която Тиквата се пъчеше да показва колко голям мъж е.
46
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, червените из.rodi, парите са дадени като подкуп за лобиране в полза на азиатският диктатор, а не за свършена работа!
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бидейки *** и долнопробен, българският народ дълго ще бъде грабен от метастазите на комунистическият рак.
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калин Митрев е от малкото истински бознавачи на банковото дело и конкретно на корпоративното инвестиране.Не се учудвам че некадърниците на Суджука са решили да го очернят пред света,като по този начин очернят и България.Все пак Калин Митрев го познават умните хора в цял свят, а Суджука - само пияндетата в Банкянската кръчма.
43
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази червена ов.ца няма ли срам?Мъжа и занесъл 1 000 000 лева в къщи, а тя не знаела!Да не би сумата да е незначителна спрямо обичайните приходи?Комунистът наяждане няма!!!!А искаше и ООН да управлява?!?!?!
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лесно е да се очерни някой, нали.Гардиън е обикновено булевардно издание. Едно от стотиците на Сорос по света, които манипулират общественото мнение.Още не могат да преглътнат краха на Сталинка.Евреинът е инвестирал много пари в атаката срещу Бокови.Защото те не са Суджуци, игрещи по свирката му.
41
2
 
9
 
! Отговори
Циник до 40 преди 6 години
Ти можеш ли да четеш?Митрев не е опровергал , нито сумата, нито източника, нито плащанията!
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко е вярна публикацията на Гардиан? Много лесно е да очерниш някого без никакви доказателства и после ходи да доказваш, че нямаш сестра. На практика всеки, който е имал вземане-даване с азербейджанска фирма излиза, че в виновен за нещо, което самият той не знае.
39
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те само душат-Хр.Бисеров е чист,Бареков -чист,Доган -чист,Първанов-чист.....иначе козаря в ареста,че бил запалил гората Яка си Българийо толкова години те крадат а още те има
38
3
 
6
 
! Отговори
Кписталина преди 6 години
БОЙКО *** си на макс. Отмъщението и завистта са най-лошият съветник. Пътник си от политиката, чао!
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калин Митрев е достоен човек. Учехме навремето заедно в Бостън.Лектор ни беше лично Зорош. Учеше ни как да крадем без да ни хванат.
36
1
 
6
 
! Отговори
ne преди 6 години
хе, Цацаров започна да става смешен...
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу завряния зет кога почва проверката?
34
4
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Човека е читав? И Меркел е читава...и Макарон..и Юнкер...и Оланд....все читави!Читавите са само в главата ти...Това са ***...кой по-голям.Кой по-малък...***
33
13
 
7
 
! Отговори
Жорко преди 6 години
Познавам Калин Митрев лично. Човека е читав и е признат професионалист в крупни инвестиционни сделки. Вероятно е така, като казва - парите са му чисти. Това в момента е някаква дима завеса, да не се занимаваме с другите апаши, които няма как да са чисти.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека Владислав Горанов си каже: Вярно ли е, че Митров е платил данъци у нас за тези, получени от Азербайджан, пари. Ако е така, няма какво управляващите да се правят, като че ли сега научават за тях. А и колко още са получили.