Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС

Евросъдът ще реши: Ще я плащат ли клиенти, отказали се от парно
22 ное 2017 07:47, Анисия Иванова
87
 Такса "сградна инсталация" отива в съда на ЕС
Архив: Булфото

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи "Сдружение за правна помощ на потребителите".

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Евросъдът ще даде задължително тълкуване и относно това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта, допълва "Сега".

До намесата на СЕС се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Dies Irae-83: Можеш да си пускаш радиатори/колкото искаш/ или не, отоплението от тръбите не зависи от теб! И запомни -- От аб. станция нагоре --- всичко е обща собственост на живущите! Топлофикация е само до абонатната ! Пък и щом те топлят /не можеш да ги спреш/ -- трябва да си платиш отоплението !
85
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Dies Irae-69: Ами ако 80% от хората не живеят в жилищата си --- тогава 20-те % ли трябва да им платят сметките ???
84
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Владислав-68: Но инсталацията също е недвижима собственост, нали ?!
83
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Владислав-58: Не можеш да изолираш отвън тръбите добре!!! И ще плащате още по-скъпо всички !
82
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Владислав- Прочети Наредба 16334 от 2007г ! Там пише всичко !
81
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Не на топлофикация-38: Ама аз не искам да ти плащам енергията, която те топли от тръбите ! А тя те топли, независимо дали искаш или не ! А Западът го остави или си купи къща !
80
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Владислав-29: Можеш да решаваш -- ако си в къща или с хоризонтална исталация !
79
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До asd И как ще ОТПАДНЕ сградната инсталация? Ще я демонтираш ли ?!
78
2
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До asd-18: Това не е ТАКСА , а плащане на ОТДАДЕНА енергия във вашия имот !
77
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Анонимен-16: Вземаш си жилище с хоризонтална инсталация !
76
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 1 година
До Анонимен-7: Сградната инсталация -- трябва да се плаща от всички ! Ползващи и неползващи парно, защото се отопляват от нея и не могат да я изключат !!!
75
2
 
5
 
! Отговори
абсурдистан преди 1 година
нищо нормално няма в тая "държава"
- съседите крадът от тея тръби дето уж само минавали през тях
- топлофикация и тя си начислява както си иска
- чси теглят направо от сметката на хората без предупреждение
сградна инсталация трябва да се плаща ,но Честно ! ,защото в блок ,в който има парно е по-топло .
74
3
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
Без значение дали искаш тази услуга или не. Ти може да не я искаш. Може да смяташ, че ти е по добре да се топлиш с климатик. Но не ти си задължен да я ползваш. Дори и да нямаш договор и партида в топлофикация пак те водят длъжник защото видиш ли някакви тръби минавали през твоята собственост. Но наем не ти плащат за това, а ти трябвало да им плащаш за техните тръби. Забелязваш ли абсурда
73
4
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
До Анонимен

Първо съдейки от изказването става ясно, че ти самия си селяк.
Второ твое човешко право е когато не искаш една услуга да не я получаваш. По твоята логика ти трябва да си взимаш всеки месец дрехи за по 5 бона защото си в центъра на Шопия иначе си *** и голтак. Трето ако незнаеш, а явно е така - ТЕЦ има и в други населени места в България освен в Шопия! Каква изненада имало и други градове в България. Не сте само вие с ТЕЦ. Въпроса е, че топлофикация те задължава да плащаш услуга
72
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не иска да и а парно да си купува апартамент в покрайнините където няма такова.
Писна ми от селяни голтаци, които са се набили в центъра на София и само мрънкат.
71
4
 
8
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Отоплявам се на ток и дърва, по ефтино е. Трябвали съседите да ми покриват част от разходите, а. Живея в блок, панелка. Монополите са организирани престъпни групи.
70
5
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
Когато им казах, че искам да се откажа от услугата им и да си махнат тръбите ми казаха, че немога да го направя. Като казах, че искам да изрежа тръбите неможело защото са тяхна собственост. Когато им поисках тогава наем за тръбите за това, че минават през моята собственост изведнъж тръбите станаха обща (на живущите в блока) собственост. А е толкова лесно просто да се изнесат навън тези тръби и топлофикация сама да си покрива загубите. Накрая вече осъзнах, че просто трябва да продам това жилище!
69
5
 
10
 
! Отговори
Dies Irae преди 1 година
С топлофикация оправия няма. Взех си апартамент и му правих основен ремонт. Тъй като не е леко финансово начинание ми се наложи да го правя 2 години, без да живея там. Радиаторите бяха демонтирани още в началото и уредите върнати на топлофикация. Накрая се оказа, че трябвало да плащам за това, че техните тръби минават през банята ми и я били топлили. Когато им казах, че там никой не живее и затова не се ползва, ония ми изцепиха ами да сте го ползвали. И така 2 години плащах нещо което не ползвам
68
7
 
10
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
До:66
Бе я иди изяш едно шкембе или пий зелев сок и изтрезнеи бе.Едното е недвижима собственост а другото е услуга,инсталация.Всв едно да ми кажеш че съм купил апартамента с изведени кабели за ток и контакти и немога да ги премахна????!!! Луд ли си, къв си? Ми ако искам мога с електрогенератор да си правя ток, или със слънчеви панели на балкона, или с магнит и медна тел.Боже божеее събери си вересийте
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мога да си премахна грозните стърчащи тръби, тъй като са лична моя собственост, а останалите съседи да намерят начин как и от къде да имат алтернативен достъп до Топлофикация