Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите

Според юристи Сакскобургготски има шансове да осъди страната
24 ное 2017 12:00,
126
Пече се сделка с царя: Той не съди България, тя му оставя имотите
Снимка: архив "Булфото"

Държавата готви сделка с бившия премиер Симеон Сакскобургготски за имотите му и четирите му иска срещу България в Европейския съд по правата на човека.

Според юристи някогашният лидер на НДСВ има всички шансове да осъди страната. Те дават за пример бившия гръцки крал Константин, на когото преди години съдът в Страсбург присъди 13 милиона евро заради подобен имотен казус с гръцката държава.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, пише "Сега", цитирайки Миглена Тачева.

Още по темата

"Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", казва тя. Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Сакскобургготски получи обратно имотите си през 2002 година, по времето, когато беше министър-председател. През 2009 г. обаче парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда с тях.

Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега. На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г. заради отказа да му бъдат върнати имоти на него и на сестра му като наследници на бившите царе.

В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург.

Според запознати готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
30
 
! Отговори
г преди 6 години
негово комарджийско величество май са го подгонили кредиторите реституцията беше не само вредна но и унизителна за Българския народ - негово комарджийско величество е ярък пример за това
88
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не само взе пачките дъртият измамник, а ни натресе и бандата си - тиквата, братята крадци Велчеви и кой ли не
87
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега се изясни окончателно защо се върна - за да забогатее, както всички останали във властта.Вервайте ми вика за 800 дни ши ва оправя,е хубаво ни оправи,поредното разочарование за бедния народ и поредния добре дошъл сред лапачите
86
0
 
6
 
! Отговори
Към 2000 година преди 6 години
IMA Само ЕДИН ЦАР Единен и Всемогъщ.Тези имоти са за НЕГО.СИмеон е временно подставено лица..АКо помага добре ако не кротко
85
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблем, били са създадени и изградени като частна собственост, редно е да се върнат. Но е редно и някой да плати компенсации на страната за 60-на години поддръжка. Примери в какво се превръщат зарязаните и неподдържани имоти бол.
84
9
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
Аз вече щях да я осъдя .... Прости комунисти !!! от къв зор ще ми взимате имотите
83
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЙКО БОРИСДОВ ЩЕ СКЛЮЧИ СДЕЛКАТА, ЗАЩОТО ДО ГРОБ Е ЗАДЪЛЖЕН НА ЦАРЯ. ТОЙ ГО ВКАРА В ПОЛИТИКАТА ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.
82
2
 
29
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Помня за едно интервю с царя. Още в самото начало. Запитаха го няма ли да съди България за връщане на имотите. Отговора беше светкавичен. "Аз да съдя България? Боже опази!" Явно бог няма. Все някъде ще има запис. Моето е по памет.
81
2
 
17
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименСпоред мен няма да бъде затворен и ползван само от един човек Двореца Врана и прилежащия парк. Просто приходите от входните такси ще отиват в неговата банкова сметка. Толкова е патетично, безчестно .... не ми стигат думите, за да изкажа възмущението си. Как може чак такава алчност?
80
3
 
28
 
! Отговори
Републиканец преди 6 години
И с тези си действия формалния цар доля допълнително в републиканския дух на българина. За следващите 1000 години в речника на българина думите цар и монархия, ще бъдат синоним на крадец.
79
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЛЯ НЕ НАРИЧАЙТЕ. ДОРИ НА ШЕГА"ЦАР "ТОЗИ ПОДЛЕЦ, ПРЕДАТЕЛ, ПРЕСТЪПНИК, ШПИОНИН. МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА ЗАЕДНО С. БОДИГАРДА МУ И ВСИЧКИ ОНЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ КОЙТО ДОМЪКНА ОТ ЧУЖБИНА ЗА МИНИСТРИ. ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО ОТДАВНА СЕ ЗНАЕ ЧЕ ЩЕ ОГРАБЯТ БЪЛГАРИЯ В ПОЛЗА НА ТОЗИ БАНДИТ
78
2
 
21
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Искам веднага само един милион евро в брой,и няма да съдя България в Страсбург.
77
3
 
32
 
! Отговори
**** преди 6 години
Този дрът мошенник,нали пфеди да стане премиер на този заспал и робски народ,се кълнеше,че няма да има никакви имотни претенции към държавата,сега трябва да накарат тези които го домъкнаха тук,те да му плащат.
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е фалшив цар. Ще му подарим Източна Тракия. Цар на Източна Тракия и Западна Тракия, Границата на неговото царство е от българската граница - до линията Мидия-Енос. Сега там са турците, но да се оправя с тях.
75
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците затова решиха проблема.
74
3
 
21
 
! Отговори
Кромуелов преди 6 години
Този шмекер Симо трябвада бъде екзекутиран! Голямо шоу за цяла Европа ще бъде някой да му се отсече главата на площад Цар Александър!
73
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кобургите ни дължат още една българия с пропуснатите ползи за 100 годинисамо народ от 80% де.бил.чета може да допусне такова нещои разбира се гю.вен.дилер.ско.то гербаво правителство начео с гю.вен.дията от банкядето симеончо я направи генерал
72
2
 
19
 
! Отговори
споразумели се преди 6 години
Обвинен в кражба, адвокатът му го пита: Имаш ли пари да си платиш за защита? Пари нямам, но имам един "Форд". Добре отговаря адвокатът Ще се задоволя с него. А сега да пристъпим към работа. Кажи какво си откраднал? Как какво - форда!
71
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
това е резултата от недалновидната политика не трябваше да му се позволяваидване в бьлгария даване на бьлг документи врьщането на имоти и т-н- сегание ще плащаме на тези чужденци защо не тьрсят имоти в италия и австрия ав бьлгария грешка след грешка пари след пари щети след щети
70
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A PYK BOLNICITE FALIRAT PARI NQMA BYLGARINA MRE