Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: ?800 000

През 2016 г. страната ни е изплатила почти милион
26
Плащаме солено за присъди в Страсбург, 2017-а: ?800 000
Снимка: Reuters, архив

През 2017 г. България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека /ЕСПЧ/ в Страсбург. За сравнение през 2016 г. страната ни е изплатила 969 492 евро обезщетения, а Германия - 69 369 евро. Toва изведе като статистика омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на 25-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България.

Тя допълни, че България има един от най-високите дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург.

Също така страната ни е една от четирите държави заедно с Турция, Румъния и Грузия, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата. На България се падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас само Русия, Турция и Украйна, каза още Мая Манолова, цитирана от БТА.

По данни от омбудсмана 262 са текущите дела за България в ЕСПЧ към октомври 2017 г., а 108 от тях са в процедура по засилено наблюдение. От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.

Омбудсманът Мая Манолова заяви още, че във времена на морални и политически кризи, Конвенцията и ЕСПЧ се оказват най-надежден пазител на ценностите и принципите, на които се основава правовият ред в Европа. По думите й системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да не бъде осъждана България отново и отново.

"Често българските инситуции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург" , каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.

Зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова заяви, че България е показала решимостта си да намери пътя в защита на основните права с ратифицирането на конвенцията преди 25 години.

По думите й, то е реален ангажимент, изпълнението на който е обща задача. Тя отбеляза, че приоритет на министерството е преодоляването на недостатъците в правната система. Тя допълни, че прилагането на Конвенцията и практиката на ЕСПЧ е обща отговорност на институциите и е необходимо сътрудничество между трите власти за изпълнението на решенията на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ми е интересно сега Франция ще я осъдят ли, че разкара молещите се мюсюлмани от улицата. Нас ни осъдиха. Не осъдиха Австрия, че взривиха барикадирал се бракониер. Нас ни осъдиха за Чакъра?! Списъка е дълъг. Не знам нас кой ни защитава в Страсбург. Такива като Екимджиев състояние направиха на наш гръб. И де дефакто потърпевшите ги наказват втори път!?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук е пълно с несправедливост, ако всички които можеха съдена в Страсбург, сумата щеше да е друга.
21
0
 
0
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Защо за грешки, допуснати от конкретни хора трябва да плащат данъкоплатците. Държавата да си търси парите от виновниците!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецо Цървуланов арестуваше и съдеше по различни причини, предимно интереси, завземане на бизнеси и изнудване. Много хора пострадаха и законно ди търсят правата. И кой плаща, Българския народ. Да плащат Цецо и Суджук паша, те нареждаха кой да бъде съден. И без това са крали толкова много! У нас правосъдие отдавна няма, лични поръчки на властващият Монокнижник.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента България на съд в Страсбург за Възродителен Процес
18
0
 
2
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
До АнонименКъв си па ти да гониш човека бе смешен!Кой си ти много шевски почнахте да го раздавате бегай легай!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е ВСЕ ЗАРАДИ ИСТЕРИИТЕ НА ЦВЕТАНОВ, КОГАТО БЕШЕ МИНИСТЪР НА МВР И АРЕСТУВАШЕ НАРЕД.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 пъти повече плащаме от Германия, която е с 10 пъти по-голямо население от нас! Смятайте за какво беззаконие става дума в това подобие на държава!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индивидуалната некадърност и подкупност на правораздаващите се плащат солидарно от всички нас.
14
2
 
5
 
! Отговори
бълхаробичащ преди 6 години
А тези които още ни пречат да научим майчиния си език, какво ще ги правим?
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАКато толкова мразиш българите и България, спри да пишеш на български, откажи се от българското гражданство и не се навирай в български форуми. Циркаджия и ***. Ама с този паспорт си на гурбет, че с другия не те броят за човек. Много си смешен и жалък. Да не си мислиш, че си ни поизтрябвал. Заради такива *** и опростели човеци на запад всички ни мислят, че сме от един друг етнос.
12
1
 
6
 
! Отговори
cCc преди 6 години
Българите толкова потъпкаха правата на човека, че бюджета им не може стигне за обезщетения.
11
2
 
3
 
! Отговори
Ивелина преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАМоже и да имаш право ! Личи ти ,че си интелигентен човек ! Преди възродителния процес не си изпитвал омраза към българите ,а след възродителния процес коренно си се променил ,вероятно много са те били в милицията ?! Това наистина може да причини много тежки психически проблеми ,които в много от случаите не могат да се лекуват ! България ти е променила живота в негативна посока и имаш право да търсиш отговорност от виновниците , а те са управниците на България !
10
0
 
14
 
! Отговори
пожелание преди 6 години
АМА ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ БЮДЖЕТА НА ПРАВОСЪДНИТО МИНИСТЕРСТВО , ЗАЩОТО СА КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ ,А НЕ ХАРОДА ДА ИМ ПЛАЩА МАСТРАФА !
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камелия Цветанова от чалга към журналистика - това е резултата."инситуции" се пише на български институции!Един ... беше казал 80% ...
8
3
 
1
 
! Отговори
Математик преди 6 години
Правилният логически извод от този факт е, че адвокатите на България (държавни служители), които ни защитават там са много слаби. Може би са някакви калинки.Трябва да се сменят адвокатите с по-опитни и обезщетенията веднага ще намалеят!
7
0
 
0
 
! Отговори
Сиганин преди 6 години
До АТАКИСТКат си толкова ларж кажи на бялата зладка да се разплати вместо държавата!
6
7
 
2
 
! Отговори
Аналогия преди 6 години
Това е много смешно да се коментират някакви хиляди, когато става дума за държавния бюджет! Бюджетът е огромен бе, той е милиарди! Това някакви хиляди е все едно, т.е. аналогично е така да се каже все едно някой се е иззс.рал. Нещо такова, разбирате какво искам да кажа!
5
11
 
3
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТААби, аз също ще съдя балгария за възродителния процес защото биллюлля ни смениха имената и ни окрадоха земити и имотити
4
14
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
АЗ СЪЩО СМЯТАМ ДА СЪДЯ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ ! ЗАРАДИ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС !ОТКАКТО МИ СМЕНИХА НАСИЛА ИМЕТО ЗАПОЧНАХ МНОГО ДА МРАЗЯ БЪЛГАРИТЕ ,ДОРИ СЕГА ЧУВСТВАМ СЪЩАТА ОМРАЗА ! ТОЗИ ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС КОРЕННО ПРОМЕНИ ПСИХИКАТА МИ , А ИМА ТОЛКОВА ДОБРИ БЪЛГАРИ КОИТО НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА БЪДАТ МРАЗЕНИ ! ЗНАМ ГО ,НО ВЪПРЕКИ ТОВА ГИ МРАЗЯ ,ПОНЕЖЕ НАСИЛСТВЕНАТА СМЯНА НА ИМЕТО МИ ПРИЧИНИ НЕОБРАТИМИ ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ ,ЗА КОИТО Е ВИНОВНА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА !