"Пирогов" и още 7 болници пред фалит. Безстопанственост!

Прокуратурата приоритетно ще разследва спешния център
Обновена: 16 мар 2018 13:58 | 16 мар 2018 13:37, Анисия Иванова
24

7 болници, между които и спешният център "Пирогов", са на ръба на фалита. Прокуратурата ще ги разследва за безстопанственост, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Другите лечебни заведения са в МБАЛ в Попово, МБАЛ в Бургас, МБАЛ в Благоевград, МБАЛ в Русе, "Д-р Черкезов" във Велико Търново и МБАЛ "Атанас Дафовски" в Кърджали.

"Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 г. насам", уточни Арнаудова.

Още по темата

Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали от здравния министър Кирил Ананиев.

"Пирогов" е в критично състояние и СГП приоритетно ще работи по този случаи", уточни Арнаудова.

Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестен от Министерство на здравеопазването до края на март.

Припомняме, че съвместната проверка на Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК.

Тогава здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници.

По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи тогава, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.

В края на миналата година в "Пирогов" имаше протести заради некомпетентното управлението на болницата. Лекари и сестри от най-голямата болница у нас обвиняваха директора проф. Асен Балтов, че управлява хаотично и настояваха да подаде оставка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Мед мафията цака преди 6 години
НАпомняме че нагли престъпници на власт в София са въвели правилото _ КОлкото повече и по трайно болни толков аповече хиляди милиони се крадат от народа за Белите мед мафиоти.С тази цел населението се отравя повсеместно с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани от ВиК вместо питейна вода.Отровените ходят на лекар и пият с кофи тн "лекарства" месечно..Лекарите които продават яко препарати на наркомафията/мед мафията/ ходят без пари до Дубай и другаде като награда.
22
0
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Може би си прав.В здравеопазването, в отбраната, в полицията и образованието търговията е недопустима.От както направиха образованието търговия, здравеопазването търговия, а отбраната и полицията уж не са търговия, но и там върви алъш вериж, всичко се скапа.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пирогов отношението към болните хора е ужасно.Ако беше частна болница, би следвало да е фалирала от години.Нещо гние в тази болница, а и в цялото ни здравеопазване.Дереджето на болницата явно е сследствие на общия батак в държавата, но това не бива да е оправданиеНе знам какво, но трябва генерална промяна и да се реже изкъсо...
20
2
 
4
 
! Отговори
вярващ преди 6 години
Исус Христос изгонил търговците от Храма, в България здравните заведения са регистрирани по ТЪРГОВСКИ закон. Резултатът е ясен, от 2010г. пълно безхаберие и кражби /цитирам Арнаудова/. ТРЯБВА СПРАВЕДЛИВОСТ !
19
3
 
6
 
! Отговори
Който яде преди 6 години
банани е здрав и не му трябват болници. Целта на модерния европеец е да изяде възможно повече банани преди да умре поради липса на болници.
18
0
 
4
 
! Отговори
Тежката цена преди 6 години
на това да си `европеец`... Който си плюе на рода неминуемо става бездомен ***, макар първоначално да се чувства гражданин на света :)))
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същия начин източиха държавните предприятия. Частни фирми на входа и изхода източваха предприятията с помощта на директора на държавното предприятие. Трябват спешни закони, намерили са начин да крадат отново от държавата и парите да отиват в частни джобове.
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо болниците после и останалото...Ефекта на доминото започна..Бавно но сигурно ше стане същото и с държавата.
15
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия фалира, че един руснак с името Пирогов ли няма да фалира. :D
14
2
 
6
 
! Отговори
Ами... преди 6 години
демокрация, сър...
13
5
 
16
 
! Отговори
питам аз преди 6 години
при Бойко кое не е фалирало?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве тая само димки пуска, 1 не осъдиха. И не може ли да заловят Шефа на болницата в Каспичан, Пирогов е м. високо...
11
1
 
23
 
! Отговори
Мето преди 6 години
Държавата създаде една уродлива система, а сега ще търси отговорност от лекарите за тази уродливост. Ето това е наглост. От самото начало нещата са сложени върху гнила основа. Правилата са абсурдни и се чудят защо никой не ги спазва.
10
4
 
5
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Какви яки пачки печатат някои лекари в Пирогов не е истина. Цели каси има в Пирогов изнесени, в които се плащат от пациентите нещата, които не се покриват от здравната каса, а иначе те се слагат на конвейр! 30% да взима от иначе надвишенат аим цена всеки лекар и цифрите надскачат и най-богатите държави!
9
3
 
0
 
! Отговори
Lals преди 6 години
Bg zdravna kasa veche i v smartphonite na bg grajdani....apps zdravna bg karta za lichni razplastania v zdravnata bg kasa v bg i v chujbina...bg zdravna dokumentacia, fakturi za izvarshen medicinski pregled, service j drugi manipulacii na bg grajdani v vashite smartphoni s office programa... :-)...praktichno, udobno razplastane po bankovi smetki do 30 dni ... :-)
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Действайте експедитивно,без никакво неоснователно забавяне и направете проверка и на всички бивши директори на каси и болници.
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И университета за лекари в София беше затворен заради далавеври с таксите и пак няма виновни професори.
6
1
 
23
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Ми да ,първо ги докарваме до фалит , та после да може "купувача" нашия човек да ги купи евтино ,че и държавата ще му помогне ! - ала бала ЧеЗпортокала !пощите са наред и летището - всичко до дупка ! та да завещаят на внуци и пра пра внуци Цяла държава барбар с робето.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалит по търговския закон и началниците и министрите в затвора за кражби.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари с такива крадливи доктори и Държавата ще фалира. Как си обяснявате , въпроса с фалшивите клинични патеки. Знам, че много от пишещите въобще не знаят какво е клинична пътека. И така директора примерно във Враца дал всички печеливши дейности на частна болница, която на всичко отгоре е в общинската сграда. Е и как директора на общинската болница да не е милионер, а вие сте *** и елементарни.