Финално: 20 г. затвор за Чеци, измъчвал Яна 30 минути

До последно тя е осъзнавала случващото се, твърди съдът
2 апр 2018 13:05,
59
Финално: 20 г. затвор за Чеци, измъчвал Яна 30 минути
Снимка: Архив, Булфото

Почти 7 години след убийството на 28-годишната Яна Кръстева случаят официално приключи. Върховният касационен съд прати за 20 г. зад решетките Николай Русинов-Чеци, намерен за виновен за смъртта младата жена. Присъдата е окончателна.

На 13 април Русинов ще посрещне 42-ия си рожден ден сред останалите лишени от свобода в Първи отряд на софийския затвор, където е от 2015 г. Там бе изпратен веднага, след като първо получи доживотна присъда. После тя бе заменена с 20 г. затвор от апелативния съд и потвърдена от върховния, защото престъплението не било извършено “с изключителна жестокост”, пише "24часа".

Преди да влезе в затвора, Чеци работи като преводач в търговска фирма, без трудов договор, само на комисиони.

Още по темата

Полуголото и окървавено тяло на Яна Кръстева е открито на 10 юли 2011 г. в храстите недалеч от Конната база в Борисовата градина от случаен минувач. Аутопсията показва, че младата жена е починала между 36 и 40 часа преди намирането на трупа.

В първите седмици разследването е в задънена улица, въпреки че са разпитани над 60 свидетели, основно младежи, които в петъчната вечер на 8 юли 2011 г. са в Борисовата градина. Те са там заради два концерта - един на стадиона на ЦСКА и друг - на раппевеца Спенс, в популярното заведение “Маймунарника”. За 4 месеца е задържан клошарят Пламен Трифонов, но срещу него не се събират достатъчно доказателства и той е освободен.

Разследващите проучват Чеци, който е заподозрян от самото начало, но не е арестуван веднага. Той е последният, видял Яна жива. Двамата се срещат в “Маймунарника”. Общ приятел ги представя. Сближаването е около полунощ. Танцуват хип-хоп, Яна присяда на масата на Чеци. Купонът е обилно полят с алкохол. Тя пие бира, а той - уиски, джин, ром. По-късно си тръгват заедно, защото са в една посока.

Докато вървят по алеите, Чеци се възползва от Яна. Насилва я да правят секс, а после я задушава, като притиска устата с едната си ръка, а с другата я държи за гърлото. Докато се гаври с младата жена, я шамаросва, блъска я по главата и я удря по тялото.

До последния си дъх тя е осъзнавала какво се случва, изпитвала е ужас и болка, казва съдът. Смъртта не настъпва внезапно или за секунди, а агонията продължава 20-30 минути.

През всичките години Чеци отстоява една защитна теза. Нямал мотив да убие Яна, защото двамата правили доброволен секс. Тя не се противила, а напротив - сама му дала сигнали. Той използвал презерватив.

“Много по-важни са следите върху 9-те мокри кърпички около Яна. По тях има негова сперма, но и кръв от Яна. Кръв има и по дрехите ѝ - разкъсан панталон и потник, скъсани бикини, ветрило, калъф и панел за телефон”, пишат върховните съдии.

Според тях “кръвта дава достатъчно информация за ударите по носа и по тялото на Яна, както и че те предхождат и съпътстват половия акт до настъпването на смъртта”. По Яна има следи, типични при изнасилване - наранявания от вътрешната страна на ляво и дясно бедро и в половата област.

Съдиите недоумяват защо Чеци не е  обвинен за изнасилване и посочват това като пропуск. Оборват и тезата, че Русинов е имал съучастници. Според обвинението той действал с други двама, които уж държали ръцете на Яна. Прокуратурата стига до този извод заради два косъма от неизвестни мъже. Общо върху тялото на Яна са намерени 7 косъма. 5 от тях са на Чеци, показва ДНК експертиза, направена в лаборатория в австрийския град Инсбрук. Не е ясно обаче на кого са другите два.

“Позоваването само на резултатите от ДНК изследването на два косъма не е достатъчно за категоричен извод за присъствието на други мъже”, пишат съдиите от ВКС. За да определят присъдата, те вземат под внимание психологическата и психиатричната експертиза на Чеци.

В изследването си експертите не го определят “като поначало агресивен, садистичен, безмилостен, а като склонен на агресия  при възникване на основателна за него пречка да постигане на целта си”.

Така е и в нощта срещу 9 юли 2011 г. , когато двамата с Яна си тръгват от “Маймунарника”.

“Той е обнадежден, че ще постигне интимност, разчитайки и на поетия от нея алкохол, проявявайки упоритост и достигайки до неоправдана агресия. Това не води до извод, че е желаел смъртта ѝ, а се е отнесъл нехайно към възможното ѝ настъпване”, казва съдът.

Чеци е задържан на 30 април 2012 г., близо 10 месеца след смъртта на Яна, след като от Инсбрук пристигат резултатите от ДНК експертиза. В годините зад решетките той уплътнява времето си, като пише жалби и води дела срещу затворническата администрация. Само през 2017 г. е имал 4 дела в административния съд в София и още няколко в районния.

Последното му дело е от 29 март т. г. То е затова, че на 27 ноември м. г. затворническата управа му взела часовник, който не бил негов. На 28 декември комисия в затвора се занимала с оплакванията на Русинов. Часовникът е върнат на 2 януари т. г. Чеци обаче иска от надзирателите да му платят 180 лв., тройната стойност на часовника, защото го върнали с две драскотини на стъклото, както и да разбере кой го е повредил. Делото е насрочено за 14 май. То и останалите дела ще са повод Чеци от време на време да напуска килията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
7
 
! Отговори
ккк преди 5 години
Тоя Николай - Чеци го познавам . Пълен ***.си беше и преди , злобно шишкаво човече . Не се учудвам , че е извършил такова нещо 😠
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ще лежи в затвора? Я да отива да копа камъни или в тухларната!
38
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
20 години, 6 от които вече е излежал в предварителния арест, след 12 години ще го пуснат - това е равносметката. За жестоко насилие, завършило с убийство ! И това се случва в уж цивилизована европейска държава! А ние как може да стоим, да гледаме безучастно такава несправедливост и то не единствената! Трябва да направим нещо, дори и минимално, да протестираме, да изкажем публично несъгласието си, а не само когато пряко ни засегне нещастие, всички сме част от едно общество и не трябва да подминав
37
1
 
23
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Да изгние изродааа в панделата
36
3
 
30
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Най-накрая. Малко са му. Дано сега на мястото където отива да получи истинското си наказание.***.
35
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя някъде на 55 ще излезе от панделата и жална им майчица на момиченцата по парковете!
34
3
 
21
 
! Отговори
Аз се чудя преди 6 години
там по това време е имало и други хора. Как така никой не видя и не чу нищо?Достатъчно е било да се обадят на 112 и да кажат къде в парка нещо се случва в храстите.
33
1
 
17
 
! Отговори
ууу преди 6 години
колко калории на ден дават в ареста? имам усещането че са 10 000. този се утрои докато беше във въпросния арест
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Но, само човека може да убие без причина или просто за удоволствие!"Сега, всички знаем за стремежа хората като цяло да бъдат принизени до тинята, но горното просто не е вярно. Част от големите хищници също убиват понякога за удоволствие.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ем щом не е било с изключителна жестокост не може ли да му дадете втори шанс да я мине пак за да угоди на сидийте и да го пуснат човека?поздрави от СиднейАавстралия
30
2
 
17
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Да, в природата съществува насилие!Но, само човека може да убие без причина или просто за удоволствие!
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aбе верно ли Чеци се явява племенник на Пешо Мастиката?
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
coming soon. безобразията все някога имат край.
27
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой го е представил на момичето и то му се е доверило да си тръгне с него. Не е била пияна- пила е бира. Нищо чудно да й е казал:" И аз си тръгвам, тъкмо ще те изпратя" и тя се е чувствала в безопасност с него
26
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега разбрахте ли разликата между америка и булгариастан за такова деяние дават наи малко две доживотни присъди или 200 години затвор а тук нашите подкупни мишки гледат парите колкото повече толкова по малка присъда
25
0
 
42
 
! Отговори
..... преди 6 години
"престъплението не било извършено с изключителна жестокост""агонията продължава 20-30 минути"Какво според съдиите е изключителна жестокост? От 31-вата минута натам ли?Наистина пълен кошмар.Прочети още на: https://dnes.bg/temida/2018/04/02/finalno-20-g-zatvor-za-checi-izmychval-iana-30-minuti.372500
24
0
 
35
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
"престъплението не било извършено с изключителна жестокост""агонията продължава 20-30 минути"Какво според съдиите е изключителна жестокост? От 31-вата минута натам ли?
23
10
 
23
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Този е ясен, не ми е ясно това момиче как може да се напие като мотика и да си тръгне с непознат пияна през нощта в парка ?
22
0
 
52
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Малко са му.
21
2
 
63
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
Вместо курорта, който съда му даде, този нерез трябваше да бъде публично обезглавен с нож, а после главата му да бъде поставена във стъкленица, пълна с формалин и изложена на мястото, където е изнасилил и убил Яна!