ВАС спря планирания строеж на втори лифт в Банско. Защо?

Делото образувано по жалби на две физически лица и WWF
30 юли 2018 13:45, Бойчо Попов
35
ВАС спря планирания строеж на втори лифт в Банско. Защо?
снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски зоната са спрени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). С решението си от 27 юли съдиите отменят промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от Министерски съвет в края на декември 2017 г., съобщи пресцентърът на съда.

Решението даде зелена светлина за строителството на лифта, за което община Банско и туристическият сектор там настояват от години. То предизвика протести на природозащитни организации в цялата страна, които се опасяват от презастрояване в Пирин, и контрапротести на защитниците на втората кабинка. 

В съобщението на съда се казва, че делото (№ 3062/2018) е образувано по жалби на две физически лица, на "WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България" и на Асоциация на парковете в България.  

Според върховните съдии са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). По-специално - не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото е изискването за планове и инвестиционни предложения, при които са възможни значителни въздействия върху околната среда. 

В тази точка отговорност носи и министър Нено Димов, защото публично защитаваше тезата, че за подобна промяна не следва да се минават тези стъпки. 

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Там изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

„Предвиденото с обжалвания административен акт изграждане на водохващания, изграждане и разширение на ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура противоречи на забраната за строителство в националния парк“, пише в решението на съда.

С кое твърдение на еколозите не е съгласен съдът вижте в продължението на материала в Investor.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 4 години
До ЗлаткоСмешна е позиция, че някой който посочва дадено престъпление е обвинени, че не посочва всички престъпления...
34
0
 
0
 
! Отговори
Таня преди 4 години
До МарковМалоумното в позицията Ви е, че се позовавате на световните практики, а основен принцип при тях е законността. Щом законът казва, че трябва да се прави оценка, не са ли хората, които отказват да я направят престъпниците, а не този, който посочва, че нещо е незаконно. Цели се шепа хора покрай прословутата кабинка да мизерстват из целия парк. Желанието да бъдат спрени, трябва да е на целокупния български народ, който явно лесно се поддава на всякакви манипулации...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 год. с референдум Пиринско ще бъде присъединен към Македонско, и точно Макетата който получават българско гражданство ще бъдат главните инициатори във вота, Солунско, Пиринско и Скопие ще се обидинът със главен център Солун.
32
2
 
5
 
! Отговори
Марков преди 5 години
Доказано е, че лифтовете са най-екологичния начин за транспорт в планините и въпреки това хората на Тома Белев повече от 10 години се противопоставят на строителството на нов лифт в Банско. В цял свят природата и зимните спортове съществуват в унисон, но според псевдо еколозите в България това е невъзможно.
31
5
 
6
 
! Отговори
Валя преди 5 години
И така до кога ще протакат? Рано или късно втори лифт ще има въпреки напъните на зелените.
30
6
 
3
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Смешно е чуждестранен фонд, който се издържа от Швейцария и нелигитимна Асоциация на парковете, в която членуват три парка от 18, да спират каквото и да било! Явно Банско е голям трън в очите на Иво Прокопиев, Христо Иванов и Тома Белев! Странно защо тези тримата не казват нищо за незаконната сеч и частните гори в Пампорово например?!?
29
1
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Радвам се че има хора от говорилнята , които обичат Родината, но също така ще се радвам да сме на ясно, че даже Андорра има повече зимен туризъм от Бг, така че е за предпочитане да не се опитваме да надскочим възможностите, като прецакаме и малкото природа, която ни е останала.
28
6
 
3
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
WWF пречат активно, защото защитават чужди интереси, а ние пак ще им се поклоним и ще ги оставим да ни ограбят.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MUTROBANSKO STANA PO ZLE I OT MUTROMORIETO NI BA DA XODQ PO TEZ MISTA TYPI
26
2
 
1
 
! Отговори
ИМа нужда от ски преди 5 години
Колеги с наличната видове техника вкл пасивна/безвредна могат з а часове да видят увредени от блокирана миграция на газовете горски масиви. ДА ги сравнят с тези над БАнско и ..да дадат решение на проблемите вкл за ски писти над БАнско,Добринище,Семково и другаде. По начало Планината се радва на контакти с хората и децата по ски пистите.Получава се огромна информация вкл приемана от скалните масиви и живите кристали в магмени и други скали..
25
1
 
3
 
! Отговори
Иванов геолог преди 5 години
КОй управлява Пирин.. Проверки на място доказаха че горската растителност /създадена от хората трайно пречи на планината да диша.Натрупани са гниещи биологично активни отпадъци вкл борови иглички които пречат .В редица региони има натрупване неприятно на задушливи газове,на радиоактивни газове вкл на "благородни".НАд БАнско заради просеките и поляните и ски пистите такива НЯМА.
24
2
 
13
 
! Отговори
:( преди 5 години
Защо има хора , които желаят планината да се бетонира??????????
23
6
 
3
 
! Отговори
Перко преди 5 години
От цялата работа строителството на лифта ще се проточи с 1-2 години и зелените ще направят още някой лев.
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И изобщо България има уникални природни дадености. Именно ПРИРОДА която разни като Цеко и мутрите по морето се стремят да бетонират и изсекат докато не остане нищо от нея.Като резултат дори и българите почиват лятото и карат ски зимата в чужбина. Тук идват западни бедняци които покрай кръчмите могат и да се качат за пръв път на ски А освен пияници точно със запазена природа могат да се привличат интелигентни и платежоспособни туристи.Но нашите бизнесмен нямат идея.За тях е лесно да изливат бетон
21
6
 
14
 
! Отговори
гербава калинка преди 5 години
Чудесно, а министърчето ще си подаде ли сега оставката най-накрая?
20
2
 
18
 
! Отговори
до анонимен 10 преди 5 години
Като говориш за уникални природни дадености имаш ли идея за какво става дума? И дали тези дадености са свързани с развит ски спорт? Защото нашите планини са много по-ниски в сравнение с Алпите. Там имат дори писти на глетчери.И изцяло да изсечеш Пирин пак не можеш да осигуриш стотиците километри писти на австрийски или швейц курорти които при това са над залесената зона-не е сечено за да ги има.Тоест нашите писти и цялостен продукт е с ниско качество подходящ за бедни британци и начинаещи скиори
19
1
 
12
 
! Отговори
До Янчо Бибианчо преди 5 години
И като се развива какво. Това развитие означава само още камериерки, сервитьорки, бармани за няколко месеца през годината.И това няма да са местни а приходящи от страната или по-скоро украинци. Защото на чутовните заплати които плаща развитият туризъм и мизерните условия на работа българите вече се мръщят. А банскалии ще започнат да пищят като ги отнесе някой кален порой като Аспарухово, точно по линията на лифта и пистите
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
докато не бетонират всичко нямат спиране
17
19
 
4
 
! Отговори
Янчо Бибианчо преди 5 години
Яко ми мирише на зелен рекет. Тия си имат хора навсякъде, щом се стига до там да влиаят и нъ съда. Дано все пак на следваща инстанция номерът да не им мине. Това са вече години наред пропилени възможности за развитието на зимния туризъм.
16
15
 
3
 
! Отговори
Яна Кирова преди 5 години
Банско е дяволът за всички зелени, само че толкова са се вкопчили в идеята, че се самозабравиха и представата им за благо за обществото е крайно изкривена