Спецакция "Полимери" в ход: Семейство Баневи арестувани в Париж!

Задържането им е осъществено въз основа на европейска заповед за арест
Обновена: 26 окт 2018 16:57 | 26 окт 2018 14:18,
162

Полицията провера офис на семейство Баневи. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са били арестувани във Франция днес, съобщи БНР, като цитира два независими източника в службите.

Арестът е осъществен на територията на Париж и е извършен въз основа на европейска заповед за арест на двамата, издирвани от българските власти.

Акцията е на парижката полиция. Повече информация ще бъде дадена по-късно.

Още по темата

Припомняме ви, че по-рано днес спецпрокуратурата започна акция в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД.

Заводът беше приватизиран от дружество на Николай Банев и не работи от 2010 г. Три години по-късно беше обявен в несъстоятелност.

От спецпрокуратурата уточниха, че се осъществяват претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано разследване за извършени престъпления по пет члена от Наказателния кодекс - за организирана престъпна група, за данъчни и финансови престъпления, длъжностно присвояване в особено големи размери.

През август миналата година премиерът Бойко Борисов поиска да се разгледа приватизационната сделка за девненския завод.

Според него тя е много "приятна" и олицетворява как се е процедирало в държавата по време на прехода. Всичко в завода е разграбено и унищожено, а пък собствениците имат "Мерцедеси-Майбах", каза Борисов.

Той припомни, че по случая с "Полимери" от няколко години тече разследване, което за момента се води срещу неизвестен извършител.

"Приватизацията освен, че е разбойническа, решението, което е дадено при следващите разпродажби, то е минало през няколко собственика доколкото знам, е много интересно", коментира Борисов и допълни, че това предприятие е било уникално по своята същност на Балканите.

По думите му бившият собственик на завода е разпродавал и е вземал парите, само че отровите са оставени и сега обезвреждането им е за сметка на данъкоплатците.

Според Борисов новият собственик на дружеството (Николай Банев) на практика е дошъл, за да го нареже завода и да го приключи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Прангите и на къра да кОпат картофа. Те тия от космоса си личат че са мафеоти. Обаче това без държавна подкрепа не става. Айде стига провинциални барончета сте пробутвали на народа. Дайте няколко отрязани тaшaka на софийски държавне мафеоти дето тихичко действат.
103
0
 
8
 
! Отговори
ПИТАМ преди 5 години
Къде са арестували сем. Баневи , в Париж или в Ница според друг сайт ? Да не обидим Франция, че не сме точни. Тя е на партньор в НАТО и ЕС.
102
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бутафория ще бъде и това.Нали борисов и цацаров са същите както и всички богати са от едно котило
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ако много не се бърза ще си останат в ареста в Париж 2-3 месеца, а може и 5-6... и после ще сравняват с ареста тук
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов да се разпита и да провери,дали няма замесени и във видинските предприятия,приватизирани и изнесени във вид на скрап,видни наши хирурзи"на републиката",наградени с най-високите български отличия.
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само така бой по червените изедници
98
1
 
15
 
! Отговори
ВиготураВигопрасна преди 5 години
Тези действия на прокуратурата ми се струват твърде закъснели....
97
2
 
26
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Обяснението е ясно. На едни шофьори и старшини(агенти и доносници на ДС, доверени другари) им бяха раздадени пари, за да станат капиталисти. Сега, който им ги е дал си иска парите обратно с лихвите.
96
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много първо сигнални коментари.А нещата се променят, бавно но сигурно.Функцията на бизнеса е да е част от държавата, а не да играе срещу нея. Няма пари които вечно да ти осигуряват гръб.И винаги ще се намери амбициозен прокурор, вземайки главите на гореописаните, да порасне в кариера.Някой от по умните се покриха навреме, симулирайки убийства. Самозабравилите се ще го отнесат.И няма значение колко ще лежат. Да паднеш от високо и цял живот да се криеш си е наказание.
95
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 69Ти от къде се пръкна? Каква индустриална държава, като 1963г.сме дали целия си златен резерв и не сме си погасили заемите! Да не говорим как са прибрани парите на хората 1947-49! 74-та високоиндустриалната страна пак фалира. СССР ни дават нефта на ниски цени да го реекспортираме,да си плащаме заемите. 85-та нататък магазините на развитата промишлена и аграрна страна бяха ПРАЗНИ! За мляко и хляб от 4ч. пред супера! Миналата година над 50млиард.лв.износ на пром.стоки. Рекорд от1876г.насам
94
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много закъсняха... още преди 20 години трябваше да са в затвора...
93
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бйенчовци, вйетотковци, минювци, сега и тези баненви - до един червени крадци свързани с БСП Дано си получат заслуженото!
92
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Попаднах на едно четиво:"Апокрифна История на България (1944-2008)"от автор с псевдоним Хан КрумНамерете си го и го прочетете, за да не забравяте!
91
6
 
28
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До 72Развита индустриална страна, в която има опашки за хлаб, мляко, месо, олио, тоалетна хартия, а индустриалните стоки бойлер, печка, телевизор, хладилник се купуват само с връзки и подкуп ( за кола Лада се чакаше 12 години) НЯМА в реалността! Има само в болшевишката пропаганда на "Работническо дело" и в *** чугунени самовари на вярващите на болшевишка пропаганда и лъжи!
90
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой е вземал червени куфарчета да се отчита! Нищо, че никога не са раздавани.
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя не беше ли гей-двойка с Росица Плевнелиева ?
88
1
 
10
 
! Отговори
врата в полето преди 5 години
Искам да бъда техен адвокат ! ! ! ! ! Малееиийй......
87
8
 
24
 
! Отговори
alex2 преди 5 години
Баневи добре.А създателя им пребоядисания в тъмносиньо другар Костов кога ??? Или ще гледаме филма-Следствието приключено забравете
86
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито Банев ще вкарат в затвора, нито Прокопиев, нито Поптодорова, нито ония от Карнобат, нито Бенчо, нито Очите... какво ни занимавате с тях?! Те са си натрупали милионите, ояли са се, ще излязат чисти като момина сълза, даже в регистрите няма да ги впишат, както Поптодорова. И далака на дете да откъснат, и с пистолет да застрелят собственик на заведение, пак са невинни.Вървете да ловите крадците на кафемашини, салам от верига или дреха от МОЛ-а. Това го умеете най- добре. Там ви е силата.
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МЪ КАК У ПАРИЖ- НАЛИ ОПЛЮВАХА ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И НАСТОЯВАХА БГ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ЕВРАЗИЯ- ТОВА НЕ ГО ВЕРВАМ- ТЕ СА БИЛИ В КИТАЙ, ИНДИЯ, ВИЕТНАМ, НО НЕ В ПАРИЖ.