Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?

Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели
Обновена: 10 дек 2018 15:05 | 10 дек 2018 10:30, Петя Славова
247

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, двамата се оказаха на върха на организирана престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели пред Bulgaria ON AIR, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките.

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Стефан Ташев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и илизат през границата на страната свободно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
9
 
2
 
! Отговори
алоо преди 5 години
До страх сегаНай-вероятно си "фен" на "великите"отбори,които са на командно дишане и само спомените ги държат. Ако си мислите,че Домусчиев като закрие Лудогорец(вие ще онанирате денонощно ако се случи това) вашите отбори ще станат велики,както преди 30-40 г, значи продължавате да получавате сигнали и тоци от друга планета. Ще ставате шампиони,като се редувате и толкова, както стана след комунизма. Промлема ви е в нетрезвата оценка на отборите ви,не е Домусчиев или който дойде на негово място.
15
0
 
31
 
! Отговори
Откъде да започнем преди 5 години
Припомням:БГА Балкан продадена за престъпните $150 000 на Гад Зееви от лицето Ванчо Йорданов Костов. Това барбар със самолети, с имоти на авиокомпанията, със слотоветте по летищата.Защо ли Цацаров и Гешев не се сещат за това?
14
1
 
30
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Не са само те, приватизацията е струвала на народа над 50 милиарда долара източени, ама на останалите не се търси сметка. За Киро Гела специален закон искаха да гласуват, та да го покрият и да не плаща...
13
1
 
28
 
! Отговори
Невена преди 5 години
Ревизия на приватизацията трябваше да има, но защо чак сега, когато е минало толкова време и със сигурност ще има давност и защо само някои от приватизаторите!?
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От златната тоалетна до килията
11
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че Баневите са китка за мирисане (ясно, че са виновни отвсякъде), но се сещам за поне още 20 мастити "бизнесмени" и "приватизатори" от прехода, за които прокуратурата изобщо не се сеща. Малко цялата работа пак прилича на Наши и Ваши, нашите няма да ги закачаме, обаче вашите ще ги натопим.
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е да се започне от някъде, или по друг начин казано по добре късно отколкото никога. Сега всеки си чеше езика , защо точно те , а не други и т.н. Важното е , че се работи по тези въпроси и власта заслужава адмирация .
9
4
 
38
 
! Отговори
Mitaka преди 5 години
Назначени от Луканов за милионери.Основни предприятия и цели отрасли бяха заграбени от ДС. Синовете и дъщерите на ДС получиха България, продадоха я и изпиха парите за шанпанско по 2000 евро бутилката.Не са само Банови, има още десетки като тях - известни и не толкова. От известните е Цветелина Бориславова - Цеца Секса. Сигурно и нея сте я чували. Друг е Васил Божков
8
0
 
39
 
! Отговори
ЕВРОПОЛ преди 5 години
Не са замо Баневи има един списък в интернет с 10-те Милионери на Прехода , всички тези 10 са за съд в Страсбург а не в Софийски окръжен съд там от къдете ще ги пуснат
7
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Банева си каза не искала да плаща на някои хора досещате си кои и затова са атаките срещу тях сега ще се заплашват помеждуси ония да ги вкарат в затвора или Баневи да проговорят но в крайна сметка ще си платят и ще се замълчи всичко
6
5
 
24
 
! Отговори
Tronald Dump преди 5 години
Само на оли.го.френите герберасти не им е ясно, че цялата лакардия е, за да лапнат голяма част от имуществото на Баневи. А тия глупости със швейцарските сметки си ги заврете обратно в а.н.уса на гешевия, откдъ са дошли. Вие сериозно ли вярвате, че швейцарска банка просто така, ще разкрия банкова тайна, щото някво селско прокурорче от бананова държава иска? герберски олиг.офрени навсякъде
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не ся в час, държавата не им помогнала! Аз ще си продам апартамента и после трябва да помогна на новия собственик да го стопанисва. Голям смях.
4
1
 
42
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Приватизация 100%,държавен контрол 0%...констатирано след 25 години.Киффтетата изядени,сега кой...виновен;естествено че...народа,дето е гледал как лудия яде баницата подарена му по...незнайни причини.
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През идните месеци постепенно едни пари ще се разпределят по разни джобове и случаят ще отшуми. Теа да се радват, че не получават инфаркт
2
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баневи добре,ами кога Домусчиеви,Пеевски,Ковачки,Прокопиев,Хампарцумян,Хърсев,Златев и т.н.Или те са по-по-най,защото крепят на Боко суджука и го държат на власт.Ами като сте казали буквичката"а",изредете и цялата азбука.Само че да,ама не.
1
3
 
40
 
! Отговори
страх сега преди 5 години
Да внимават Домусчиеви това е който не плаща и не слуша да види какво става ?