Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?

Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели
Обновена: 10 дек 2018 15:05 | 10 дек 2018 10:30, Петя Славова
247

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, двамата се оказаха на върха на организирана престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели пред Bulgaria ON AIR, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките.

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Стефан Ташев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и илизат през границата на страната свободно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банев е син на най-младия активен борец против капитализма и фашизма.Трябва ли да коментираме повече?
35
2
 
8
 
! Отговори
От бъдещето преди 5 години
Ето няколко истини:Тиквата прави бг полицията за смях.През 3000 год. Швейцария още обмисля дали да разкрие банкова тайна пред ТИКВАТА , ЦВЪЧКО И МВР.
34
3
 
13
 
! Отговори
Св.БойкоБългароубиец преди 5 години
Koй спре да се отчита, в ареста над клекалото акъла да си опича. Дъщеря и незаконно детенце имам да храня. Любовница, къщи да не мислите че ми е лесно, малки мишчици такива. Хайде по малките си работни местенца да изкарвате за данъци, цър-цър.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак кълват от тук, от там. Колко други айдуци има за прокуратурата, няма да им стигнат 200 години само да съберат материалите по делата. Давам примери: Васил Бошковци, Иван Костовци, Красимир Премяновци, в Бургас имаше един хайдутин Емил Райков - открадна 600 милиона и се покри в Дубай, варненският айдук Добрин Митев, който източи няколко предприятия, питайте за АгроБизнес банк в Пловдив кой и как я източи, вижте кой държи енергетиката, златодобива, дърводобива и т.н.
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баневи са поставени лица на руската мафия(Русия то е едно и също) в България.Няма какво толкова да се пише.Тя работата е ясна.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОСТАВКА И НОВИ ИЗБОРИ ЗРАДИ БАНЕВИ И ДРУГИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ В ДЪРЖАВАТА
30
4
 
8
 
! Отговори
Боко преди 5 години
Aaa сакън!!!За Нашите лоша дума да не чувам!
29
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко, до осъдителни присъди няма да се стигне...
28
6
 
10
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Що не пишете как Бойко източи 50 милиарда лева безнаказано......
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С мълчанието си през годините медиите бяха съучастници. Сега колкото и анализи да правите, все тая.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яли са и пили говедата да насира-не с 1 милирад в сметката , нищо не се е променило от времето на Димитър общи 1972 г до сега , дай им само да крадът и обират и после да ги наричат Националреволюционери
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези двамата бих ги обесил лично на площада. Сигурен съм че българският народ няма да има нищо против.
24
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баневи са си за затвора,то е ясно.Но причината да бъдат точно те арестувани е,че не си плащат на Бай оня и отгоре на всичко са му политически опоненти.А я вижте други олигарси как състрадателно дават луксозни имоти за безвъзмездно безсрочно ползване на разни наши хора,защото са плашливи и ги е страх примерно от земетресения,бури,снегове и т.н.И тези олигарси в момента са света вода ненапита и дори примери за подражание.
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледах едно интервю с него, жена му каза, че много работел човека. Явно с честен труд ги е изкарал. Нищо един ден ще гори в ада за вечни времена!
22
0
 
19
 
! Отговори
дърт преди 5 години
Има грешка в заглавието - не е приватизация, а приХватизация!
21
0
 
15
 
! Отговори
! преди 5 години
Дано като са започнали да продължат с търсенето на сметка на всички грабители на народеца!! Крали, крали та се забравили, как не им преседна и как не се спряха? Ще ги изядат ли и ще ги изпият ли всички тези пари те и поколенията им? Нали са наясно че ни ще живеят с орлите, ни ще ги занесат там със себе си,... *** долна!
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези пари да бяха искали политическо убежище в Унгария, Орбан щеше да им го даде от раз.
19
1
 
17
 
! Отговори
Милионери на Прехода преди 5 години
Правителството да даде случая на Европол или да подава веднага ОСТАВКА , много Дела има за разнищване тоест много работа , Дело Милионери на Прехода няма да приключи никога в България нека да говорим след 20 г.
18
2
 
21
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Ковачки гори в Теца си пластмасови отпадаци и трови Гълъбово а ще спират държавния Тец 2 защо кой стой зад тоя човек
17
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
А ВАСИЛ БОЖКОВ ДЕТО ИЗТОЧИ С ГОДИНИ ХОЛДИНГ ПЪТИЩА И НЕ ГОВОРЯ ЗА ДРУЖЕСТВАТА КОИТО ПРЕХВЪРЛИ БЕЗ ДА ГИ ПРОДАДЕ А С НАМАЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛА В ТЯХ КАТО НЕ ЗАПИСВА ОТ НЕГО!!ХОЛДИНГ ПЪТИЩА ЗАВЛЕЧЕ ДЪРЖАВАТА СЪС 10-КИ МИЛИОНИ НЕПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ!!!КОГА ВАСИЛ БОЖКОВ ЩЕ БЪДЕ ПОДВЕДЕН ПОД ОТГОВОРНОСТ ИЗТОЧИЛ НЕ Е ДНО ДРУЖЕСТВО И ФАЛИРАЛ ГО?