Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?

Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели
Обновена: 10 дек 2018 15:05 | 10 дек 2018 10:30, Петя Славова
247

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, двамата се оказаха на върха на организирана престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели пред Bulgaria ON AIR, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките.

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Стефан Ташев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и илизат през границата на страната свободно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите родината разграбват, комсомолците след тях вървят! Този Банев не е ли бил комсомолски секретар? После да разправят за прехода и че не е било планирано! И в затвора няма да лежи не се напрягайте! Пак ни хвърлят прах в очите!
115
3
 
1
 
! Отговори
До 112 преди 5 години
,,Прегрешението" не зависи от това къде си се родил,а какво има под мозъчната ти *** ?Примери хиляди,
114
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова крадливото племе ще изчезне.
113
0
 
0
 
! Отговори
Господ е българин преди 5 години
Амин.
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 милиард през 1997 бе равен на 120 хиляди долара е равен на 250 хиляди лева днес
111
1
 
3
 
! Отговори
Guns преди 5 години
А бледоликия летец пилот демократ антикомунист рмд от Кременчуг костофф кво го праим?
110
7
 
12
 
! Отговори
До 102-Аз също преди 5 години
През 1944 сме на едно икономическо положение с Дания и Норвегия-селскостопански страни с наченки на индустрия.След това едно развитие на социализъм ни докара през 1990 до икономически фалит.Не последните 30,а предишните 50 плюс следващите 30 ни докараха до тук. А къде са Дания и Норвегия?Винаги през тези години сме били с най-ниските доходи в Европа. Тези измислици колко добре сме били ги разказвайте на старата ми шапка.Положението днес е следствие ,а не причина и не започва преди 5-10 години.
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво съм прегрешил преди, че се родих българин, господи?
108
1
 
6
 
! Отговори
много ясно преди 5 години
Шампиони по кражба са българите.И в Европа даже пропищяха от тЕх.
107
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, те това са истински българи.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Типична нашенска черта, егоизъм и крадене.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
приватизацията започна от Крушова градина и трябва да свърши там с извеждането за завряния зет от чуждата къща!
104
5
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Тук е пълно с предатели и крадци.Затова руснаците ни оставиха,а бяхме първи техни съюзници.
103
1
 
5
 
! Отговори
ѝ преди 5 години
Идете на Запад, ама без пари. Така любовта е по-истинска.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунисти, фашисти, капиталисти, демократи, фараони, царе, попове, ... един дол дренки.
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако на всички престъпници им се вземат парите България ще процъфти! Нали с такава заявка дойде Борисов? Ама май и той е от тях!
100
2
 
3
 
! Отговори
b преди 5 години
И руските олигарси снесоха парите си на Запада. Колко сте прозрачни и еднакви.
99
1
 
11
 
! Отговори
Съвременик преди 5 години
Абе много дечурлига пишат г.л.упости в този сайт,като 27-,,Димитър Общи -1972 г ??Това е времето на Пърпъл и Цепелин бе пубере ,какъв Димитър Общи/иМорски с 50те милиарда.Всеки си пише каквото му скимне. Коментирате неща на които не сте били свидетели и и хал хабер синямате от времето на първоначалното натрупване на капитала-куфарчетата,Луканов,Павлов,Гущеров,Агафонов,Меджидиева,Моллов,К.Стойчев и още доста като тях-всички под шапката на ДС.Нещата не започват преди 5 а преди 35г.И 16 банки фалир
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все си мисля за генетичния *** на чавешката раса.
97
0
 
10
 
! Отговори
9К51 преди 5 години
Тези топ мошеници на снимката ще наемат най-добрите адвокати /разбирай срещу астрономически хонорари/ и поради това, че в обвинителния акт е пропусната някоя запетайка /образно казано/ ще им се размине с условна присъда. Същите тези, които разбиха живота на хиляди българи от "приватизираните" от тях предприятия. Народа би ги разстрелял за деянията им, както направиха румънците със семейство Чаушеско, през зимата на 1989г в Букурещ.