Масларова осъди България в Страсбург, плащаме ѝ ?8000

Прокурор и депутат я обявиха за виновна без присъда
Обновена: 31 яну 2019 16:53 | 31 яну 2019 14:07, Камелия Цветанова
59
Масларова осъди България в Страсбург, плащаме ѝ ?8000
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще трябва да заплати на бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова 8 000 евро по заведеното от нея дело в Страсбург.

Според решението на съда България е нарушила презумпцията за невинност и правото на защита на бившия социален министър.

Още по темата

Направили са го с изявления по разследването срещу нея говорителят на главния прокурор, както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.

По това време обвинител №1 беше Борис Велчев, а неговият глас - Стелиана Кожухарова.

Съдът отхвърля претенциите на Масларова, че правото й да бъде смятана за невинна до влизане в сила на присъда, е нарушено и от самия Велчев с искането до парламента за свалянето на имунитета й, както и с реплика на премиера Бойко Борисов, преразказана в столичен вестник.

Кожухарова и Нунев са били категорични за вината на Масларова в изявленията си, приема съдът.

Масларова беше подведена под отговорност за присвояване на над 11 млн. лева при т. нар. "златен ремонт" на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Тя има и обвинена и в престъпление по служба, а подсъдими с нея бяха собственикът на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият зам.-министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

Процесът срещу нея влезе в Софийския градски съд през 2010 г. Пет години по-късно всички подсъдими по казуса бяха оправдани. След още година излязоха и мотивите на градския съд и процесът се придвижи към горната инстанция.

Апелативните магистрати обаче приеха, че срещу бившия социален министър има събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт. Така през юни 2017 г. апелативните магистрати върнаха делото на прокуратурата, за да бъде поправено. Оттогава разследването е отново висящо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
Цоло преди 5 години
Осем,осем глад майка с тези заплати
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направили са го с изявления по разследването срещу нея говорителят на главния прокурор, който по това време беше Борис Велчев, а неговият глас Стелиана Кожухарова, както и депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев.Мале,мале доведете ми преводач.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така беше против ЕС. И постояно строеше мостове въздушни на изток. И сега от ЕС търси пари. Не че са много ама да опита. " политика пари политика."
2
11
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Ами като е невинна !!!
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прокурор и депутат я обвиниха за виновна без присъдаСега тези двамата да платят по 4000 хиляди евро от джобовете си. Зад действията на държавата стоят физически лица отговорни за действията си, които трябва да носят отговорност.