Съдът потвърди присъдите за пребиването на депутатски племенник

15, 16 и 18 години затвор заради омраза към чужденци
24 фев 2019 22:25,
26
Съдът потвърди присъдите за пребиването на депутатски племенник
Снимка: BulFoto

Българският турчин Георги Димитров-Метин, който е племенник на бившия депутат от ДПС Щерю Щерев, е бил пребит от трима мъже в центъра на София заради ненавист и омраза към чужденци, съобщава "24 часа".

Още по темата

Това пише в решението на състав на Софийския апелативен съд, оглавяван от Пламен Дацов, който потвърждава присъдите на Джоно Младенов (16 г. затвор), Момчил Милчов (15 г. затвор) и Иво Тилков (18 г. затвор). Последният се укри от правосъдието, докато делото течеше на първа инстанция, и издирването му продължава.

Тримата се опитали да умъртвят Метин с удари в главата с юмруци, ритници и метална палка. На подсъдимите прокуратурата не е повдигнала обвинение за ксенофобски подбуди, а само по хулигански, отбелязват съдиите. И отчитат този факт като утежняващо обстоятелство срещу тримата.

Метин, който е продавач на гевреци, е пребит на 9 ноември 2013 г. към 20 ч, когато се прибирал след работа към хостел “Вени”. Там живеел с любимата си Минка и нейната дъщеря. Тогава хостелът е известен като приют за мигранти. Метин бил пресрещнат от нападателите си на ъгъла на столичните ул. “Цар Самуил” и “Пиротска”. Преди да го повалят на земята, тримата го попитали как се казва, поискали му да представи и лична карта, установява съдът. Метин не отговорил нищо и тогава, без да бъдат предизвикани, те се нахвърлили върху него. Налагали го, дори когато лежал в локва кръв на земята.

Същия ден по-рано подсъдимите заедно с друг техен приятел, Николай Тодоров, пиели алкохол в ресторант до Женския пазар. След 19,30 ч 4-мата мъже тръгнали по ул. “Цар Самуил”. По пътя Тилков и Младенов подгонили няколко араби, които побягнали към хостел “Вени”. Тогава Тилков, Младенов и Милчов влезли в хостела и започнали да блъскат по вратите на стаите. Приятелят им ги изчакал на улицата. “Ти не защитавай арабите, те бият барманки и магазинерки”, казали те на хазаина на хостела. На тази сцена има 2-ма свидетели, разпитани по делото. След като напуснали хостела, се сблъскали с прибиращия се към вкъщи Метин.

Животът на българския турчин е спасен като по чудо. Той получава черепно-мозъчна травма и изпада в медикаментозна кома няколко месеца. Няма спомени за събитията преди, по време и след инцидента, казват вещи лица. Изразявал се само с прости изречения, изпълнявал елементарни инструкции. Преди нападението той е бил с умствена изостаналост. Лекарите са му поставили диагнозите органично листово разстройство (промяна в емоционално-волевата сфера) и психоорганичен синдром (нарушения в когнитивните процеси и емоционална лабилност).

Тримата са осъдени да платят и общо 200 хил. лв. обезщетение на Метин за причинени болки и страдания. Последната дума по делото ще има върховният съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
6
 
! Отговори
готин преди 5 години
сега ще има много да мислят,и да викат защо го направих ме
18
3
 
28
 
! Отговори
питака преди 5 години
де да бяха всички присъди като тази!!!! нямаше да има престъпност. обикновено родния "строг , но справедлив съд" не дава такива присъди дори и за убийство! как да си обясним тези двойни и тройни стандарти в правораздаването? нали, уж, законите са еднакви за всички!?
17
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза по невинно да пребиеш доктор или обикновен човечец отколкото депутат или детето му. Преди да биете някой, питайте го дали не е депутатски син, това е извода от статията. Кога ще променят НК в точката за употреба на огнестеелно оръжие.
16
4
 
39
 
! Отговори
Ааах преди 5 години
Как се набива на очи двойния аршин на съдии и прокурори, но какво ли да очакваме в държава, в която мутри вместо в затвора управляват.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМОЖЕ БИ ИМАТ ПРЕДВИД/ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ ТУРСКИ ПРОИЗХОД/ТАКА СТАВА ЛИ?
14
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако този човек е нямал връзки, присъдите щяха да са от съвсем друг характер може би дори условни.
13
5
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Сега какво?Трябва да правим аплодисменти,че този път съда си е свършил работата ли?Зачестиха тези прояви,сутринта съобщиха за 15 годишно момче,пак група с качулки.
12
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българският турчин Георги Димитров-Метин"Какво е 'български турчин'? Имате предвид българин от турски произход ли? Тоест, българин, а?
11
4
 
62
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Обаче за убийства на старци от ро.ми дават под 10г!Прав е бил Иванчо,като го питали какъв иска да стане,отговорил:"Чужденец!"
10
2
 
43
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
А ... Убийци се съдят на по 5-10 години затвор ?
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше истинска държава ако не оцелее доживот трябва си доживот за такива
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократични ценности !
7
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако не е племенник на депутат а е племенник на работник и случаят е в училище дали ще осъдят съучениците му ,има случай на убити а съучениците нищо не им правят след това и то убити са много в училищата вече
6
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като са българи ще лежат не амиииии....Баси присъдите!? За ром с 30години в престъпния бранш, с изнасилване, взлом, кражба и убийство е далеч по-малка присъдата
5
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убийците се разминават доста по-леко. Да си депутатски роднина си казва своето...
4
8
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако роми бяха пребили българин - по една година условно.
3
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3Ако тримата бяха индийци, а пребитият беше българин, условни присъди щяха да получат само в краен случай. По-вероятно щяха да ги накажат с обществено порицание.
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеха да получат по две години условно.
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рррррррррррррррррррррр