Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?

Тя помогнала на сина си да събере багажа си, след като пребил жена си
Обновена: 28 фев 2019 09:09 | 28 фев 2019 09:05,
56
Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?
Снимка: Pixabay

Възможно е пред съда да се изправи и майката на мъжa, който уби жена си по особено жесток начин във Варна. Ако вината й бъде доказана тя също ще бъде изправена пред съда, стана ясно от думите на говорителя на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров.

Възрастната жена е помогнала на сина си да събере багажа си, след като нанесъл жесток побой на жена си. Двамата си тръгнали от апартамента на семейството докато жертвата все още била жива, но в безпомощно състояние.

"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров пред Нова тв.

Още по темата

Той допълни: "Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление”, коментира Радослав Лазаров.

Констатирани са няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца, посочи още прокурорът.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, които мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пребива жена си и на 41 години звъни на майка си да му помогне 8-о...на майка си! майка му пък взела, че отишла - па и му помогнала - ако беше моята да ме е ушамарила на дърти години. Тия целото семейство за дъно. в тия нема грам семейни ценности и тем подобни...
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ЖИВЕЕШ В СЕМЕЙСТВО Е ТРУДЕН ИЗБОР- МНОГО ОТ ХОРАТА, КОИТО ГОВОРИХА ПРЕД КАМЕРИТЕ КАЗАХА, ЧЕ ЖЕНАТА ДЕМОНСТРИРАЛА ПСИХИАТРИЧЕН ПРОБЛЕМ- АКО ЖИВЕЕШ С ПОДОБЕН ЧОВЕК Е АД, АКО СЕ СТАРАЕШ ДА РЕШАВАШ НЕЩА С НЕАДЕКВАТЕН ЧОВЕК Е АД- НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ Е БИЛ РАЗВОДА- ТОЙ Е ЗАКЪСНЯЛ. ЯВНО, ЧЕ И ПАРТНЬОРЪТ НЕ Е БИЛ ЧОВЕК НА КОЙТО МОЖЕ ДА РАЗЧИТА ПСИХИЧНО БОЛНАТА МУ ЖЕНА- ТОВА СЪЖИТЕЛСТВО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРЕКЪСНЕ МНОГО ПО РАНО.
27
5
 
9
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Не. Майката НЕ Е виновна. Виновен е Северин Красимиров от Русе. Намерени са неопровержими "доказателства" за това ! Негови отпечатъци. Забравил си е мобилния телефон там , с който е направил клипче на престъплението. И не на последно място е оставил бележка на развален Български - "АЗ СЪМ УБИЕЦЪТ!..." Плюс адрес за намирането му.
26
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският мъж е голямата работа! Ама като стане напечено... звъни на мама! Е, това ако не е комплексар! И после разчитаме на такива да са отговорни хора и да се грижат за семейство. Е, как да стане? Като още не са пуснали полата на мама!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският мъж е голямата работа! Ама като стане напечено... звъни на мама! Е, това ако не е комплексар! И после разчитаме на такива да са отговорни хора и да се грижат за семейство. Е, как да стане? Като още не са пуснали полата на мама!
24
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До FckПърво, не знаеш дали е точно така. Второ, жената НЕ е искала да се връща при него и е подала молба за развод. Трето, много жени се връщат насила, а не доброволно. Като заплаши, че ако не се върнеш ще избие близките ти, къде ще ходиш. Четвърто, тези жени често са заключвани и без средства, та е трудно да намерят пари за адвокат. А понякога нямат достъп дори до телефон за да повикат помощ. Така, че има доста начин да държиш една жена насила при теб, без тя да има избор.
23
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fck,То тия работи не са от миналата седмица. Хората от десетилетия са учени, че разводът е нещо много страшно и че семейните проблеми трябва да се замитат под килима. Вкъщи пълен ужас, ама пред съседите всичко е наред. И аз им се чудя, толкова ли не разбраха тия хора, че ако нещо не върви е по-добре да се разделиш с човек и всеки да си върви по пътя, отколкото всеки ден да ти е кошмар.
22
4
 
26
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Какъв комунизъм те гони,бе.При комунизма нямаше такива ***,или ако ги имаше,те бяха единици.Днес българските мъже са тотално изперкали.Злобни,с ниско самочувствие,неудовлетворени от живота си и своите способности и си го изкарват на най-близките хора.Комплексарщината им избива и на пътя и в заведения и в училище дори.Как ще я караме,не знам.
21
4
 
10
 
! Отговори
Fck преди 5 години
В другата статия един от пишещите споменава ,че е познавал семейството и ,че и двамата са били откачалници и посроянно се дърпали спорели и потупвали. Аз лично знам за много адски много такива събират се разделят се ножове се вадят. Виновен е мизерлъка и пропадането на ценностите. Има и друго все още не съм осмислил що за човек ще си след ,като някой системно те бие,тормози,овиква и ти пак отиваш при него с фразата "ама той се е променил".И що за майка ще е тая затвор за нея и него!
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щели тепърва да ровят дали мама е виновна... ха! Дошла, видяла, че снаха и умира и я подминала като пътен знак без грам съчувствие и опит да помогне! Поне на 112 да се беше обадила, ей така от кумова срама. Да не говорим, че точно тя е превърнала сина си в насилник, защото от дете му е втълпила колко е велик и специален и как жените са длъжни да изпълняват всяка негова прищявка и ако откажат, няма нищо нередно да ги бие. Та казвате мамчето е невинно, а? Тая е по-голяма убийца и от него!
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновна е разбира се, как ще видиш в безпомощно състояние човек и няма да се обадиш, била е жива можеше да я спасят!
18
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се,че е виновна!Позор е за една майка такова нечовешко отношение.За сина да не говорим.Той е ***,който трябва да прекара целия си останал живот в затвора.
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тези щели да ровят дали мамчето е виновно. Леле-леле, абе те са оставили пребит човек в безпомощно състояние, дори 112 не са викнали, възможно било...
16
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче българинът е страшна пародия, да му се не види. Оня откачалник, дето застреля жена си и бебето, искаше при мама, а не в затвора. Тоя сега също майка си викнал, като станало напечено. Почти нямам позната, дето да не е имала проблеми с бивши гаджета, я ги дебнат по ъглите, я ги тормозят по телефона и нета, та ги е страх да излязат от къщи и са ме викали да изляза с тях до центъра, че не се знае откъде ще изскочи оня. Думи нямам, какви са тия хора, бе братче.
15
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съществува бърза процедура за такива случаи и тогава се ограничава достъпа на насилника, при нарушение се съди по бърза процедура, а след второ нарушение подлежи на затвор независимо че може да е и с чисто съдебно минало. Стига сте пробутвали тази Истамбулска конвенция, законите ни си ги има. Друг е въпроса, че жертвите често сами отдеглят жалбите си, предимно когато насилника се представи за много "гузен" и "разкаян"
14
7
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМАМЕ САМО ПСЕВДО ДЕМОКРАЦИЯ!!! ТУК СИ Е ОЩЕ КОМУНИЗЪМ!! НАЙ-КОМУНИСТИЧЕСКАТА СТРАНА ОТ ЕС Е БЪЛГАРИЯ)!ДЕМОКРАЦИЯ Е ГЕРМАНИЯ И МАЙ ВЪВ ВСИЧКИ ДРУГИ СТРАНИ ОТ ЕС БЕЗ РУМЪНИЯ ТАМ СЪЩО ИМА КОМУНИЗЪМ НО Е 2 ПЪТИ ПО-СЛАБ ОТ ТОЗИ В БЪЛГАРИЯ!СЕГА КОГАТО БОРИСОВ ВЪВЕДЕ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ И ФАЛШИФИЦИРА ВОТА ЩЕ СИ ИМАМЕ ОТНОВО ЧИСТ КОМУНИЗЪМ И ДИКТАТУРА! ТЪЙ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е ТУК!
13
5
 
16
 
! Отговори
Московски преди 5 години
Добре че и мене не погна така прокуратурата за убийство.
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е в развитата демокрацияИванчо, в развита демокрация този отдавна нямаше да може да се доближава до жената и на километър.
11
6
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 5 години
Не божикай... когато се научиш да помниш и да анализираш, пък и да мислиш, тогава...
10
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертвите обикновено нямат финансови средства за адвокат и дело, нямат средства и възможности за самостоятелен живот, зависими са от насилника и така тормоза продължава с години.