Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?

Тя помогнала на сина си да събере багажа си, след като пребил жена си
Обновена: 28 фев 2019 09:09 | 28 фев 2019 09:05,
56
Прокуратурата ще рови: Виновна ли е и майката на убиеца от Варна?
Снимка: Pixabay

Възможно е пред съда да се изправи и майката на мъжa, който уби жена си по особено жесток начин във Варна. Ако вината й бъде доказана тя също ще бъде изправена пред съда, стана ясно от думите на говорителя на Окръжната прокуратура в морската столица Радослав Лазаров.

Възрастната жена е помогнала на сина си да събере багажа си, след като нанесъл жесток побой на жена си. Двамата си тръгнали от апартамента на семейството докато жертвата все още била жива, но в безпомощно състояние.

"В настоящия етап на разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението. Ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение", каза прокурор Лазаров пред Нова тв.

Още по темата

Той допълни: "Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в НК държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление”, коментира Радослав Лазаров.

Констатирани са няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца, посочи още прокурорът.

"Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието”, заяви още прокурор Лазаров. По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

"Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна”, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Диляна Маркова, юрист от фондация "Асоциация Анимус”, обясни, че заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда.

"Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата”, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници: "Различното е по-тежкото наказание, които мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 месеца?! Че той за 3 месеца 100 пъти ще я убие! А и познайте защо е оттеглила жалбата? Оня само като е разбрал така я е загрял, че тя е била готова не жалбата да оттегли ами и да се закълне, че той е най-прекрасният съпруг на света! Ама според тъпия закон без жалба не могат да направят нищо. Въпреки, че всички знаят защо няма жалба. Едва ли жертвата е размислила и го е направила доброволно.
8
4
 
22
 
! Отговори
До 7 Анонимен преди 5 години
Не е вярно - в Истанбулската конвенция изрично е посочено, че насилника при домашно насилие се преследва даже и след като жертвара е оттеглила жалбата си. Също и получаването на автоматичен развод при доказано насилие.
7
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виновни са полицията и прокуратурата, които "не се месят в семейните проблеми" дори при подадена жалба. Вижте колко жени, убиха и пребиха за последните няколко години! Колко деца намериха смъртта си при бащи насилници! За тези сериозни проблеми ИМА ЗАКОНИ и те трябва да се спазват! Не намесвайте Истанбулската конвенция! Тя не се интересува от правата на бременни жени, майки и техните деца, а ЕДИНСТВЕНО от хора с нетрадиционна ориентация!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега yбиeцa вдoвeц ли ще го водят ? Вдовец е този на когото съпругата е починала по независещи от него причини. Убивaш съпругата си и законът те обявява за вдовец. А може би ще си облече черна риза и ще отиде на погребението. Правото преди всичко е взаимосвързана логическа система - не може едно обстоятелство да противоречи на логиката. По ИК жертвата щеше да получи автоматичен развод и този срещу когото е жалбата нямаше да бъде оставен без последствия, въпреки оттеглянето
5
0
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ЧЕ ПРОКУРАТУРАТА НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА И ТО УМИШЛЕНО ЗА ДА СИ СПЕСТИ УСИЛИЯ ТОВА МОГА ДА ВИ ГО ГАРАНТИРАМ НА 1 0000 00000 БИЛИОН ПРОЦЕНТА!3-*** ДУШИ МЕ НАПАДНАХА И ПРИЧИНИХА ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ИМАШЕ И СВИДЕТЕЛ И ОТ ПРОКУРАТУРАТА МИ КАЗАХА АЗ ДА ГИ СЪДЯ ТЕ НИЩО НЯМАЛО ДА НАПРАВЯТ!!А ИНАЧЕ ПОВДИГНАХА ОБВИНЕНИЯ НА ШВЕДА УДАРИЛ КАМЕРИЕРКАТА ЗА ЛЕКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА!!!ПРОКУРАТУРАТА СА ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ МАЙ ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ!
4
0
 
28
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ВИНОВНА Е, НО НЕ МОЖЕ ДА И СЕ ПОВДИГНАТ ОБВИНЕНИЯ ЗАЩОТО ЩЕ КАЖЕ, ЧЕ Я Е БИЛО СТРАХ ОТ СИНА И ЕДИН ВИД ЗАЛОЖНИЦА!!!НО ТОВА ЩЕ И ТЕЖИ НА СЪВЕСТТА ДЕТО Я НЯМА!
3
0
 
30
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Както винаги за съжаление прокуратурата и държавата отчитат дейност постфактум. Между другото няма връзка със този трагичен случай, но понеже става въпрос за прокуратурата какво стана с един Горанов дето живее на аванта в един апартамент цацата щеше проверява нещо си или всяко чудо за три дни???
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три месеца за разглеждане на жалба, ненормална работа... Толкова неща могат да се случат за това време, че ... Какъв е смисълът човек да се жалва изобщо. Системата не работи, или поне не в полза на когото трябва/жертвата/.
1
3
 
36
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Майката е виновна категорично ,за да се стигне до тази жестокост обикновенно човек е подстрекаван.