Кметът на Червен бряг с обвинение, дал 75 000 лв. парична гаранция

Вълов отрича да е лобирал, но в града всички се познавали
Обновена: 21 мар 2019 11:03 | 21 мар 2019 10:55, Камелия Цветанова
12
Кметът на Червен бряг с обвинение, дал 75 000 лв. парична гаранция
Снимка: Община Червен бряг

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност кмета на Червен бряг Данаил Вълов.

В сряда от прокуратурата съобщиха, че е установено, че той  е нарушил задълженията си като длъжностно лице и възложител на обществени поръчки по програмата "Топъл обяд". Тази програма е финансирана по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане и съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица. Стойността й е 229 106, 22 лв. с ДДС.

Още по темата
През април 2017 г. община Червен бряг е обявила обществена поръчка за две позиции - "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Червен бряг" и "Приготвяне и доставяне на храна "топъл обяд" в Койнаре". Документи са подали три фирми, отговарящи на условията на обществената поръчка. На базата на критерий "най-ниска цена" е отговаряла фирмата "М.-П." ЕАД, София, но вместо да сключи договор с нея и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка на 16 май 2017 г.  Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година.

След като му бе повдигнато обвинение и взета паричната гаранция в размер на 75 000 лева, Вълов бе освободен.

Предстои спецпрокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд да бъде отстранен от длъжност.

Вълов категорично отрече да е лобирал. Той дори твърди, че е бил пуснат без парична гаранция от ареста.

"Няма как да лобирам, макар че познавам фирмите. Би трябвало проверяващите да знаят, че обществените поръчки не се правят пряко от кмета", коментира той пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че в малките градове всички се познават, но това не означава, че има лобизъм.
 
"Не съм бил задържан, само дадох показания“, настоя кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Веселин Василев преди 5 години
До SHEFAПроверят/от къде/ - научи се да пишеш бе чунчо!!!
10
0
 
9
 
! Отговори
До Тони преди 5 години
И още ...схеми с фондовете за саниране, схеми с подмяната на канализацията в града, схеми с програми за пътни строителство...та от там има пари за гаранцията. Негови хора навсякъде-пример :бивш заварчик без образование става общински съветник и почва да върти половината бизнес в града
9
0
 
9
 
! Отговори
До Тони преди 5 години
Аз ще ти кажа от къде...в Червен бряг кмета реши да направи нов пазар. Събори стария на който нищо му нямаше и започна работа с 1млн. лв бюджет. Малко след това след бързо "обществено обсъждане" изтегли още 3 млн. кредит, че незнайно как парите не стигали и не може да остави града без пазар. Новия пазар ще представлява огромни магазини в които първо не знам кой ще може да си позволи наема и второ кой ще пазарува, защото почти не останаха гора в града...
8
0
 
8
 
! Отговори
Градски на кмета преди 5 години
А другите му далавери кога ще разследват ?
7
2
 
5
 
! Отговори
mnenie преди 5 години
От коя партия е сирако?Едва ли е от ГЕРБ. Сега всички, които не са от ГЕРБ гледат да ги хванат. Това е политически атиск.
6
2
 
8
 
! Отговори
Мохито преди 5 години
До АнонименВсичко в община Червен бряг се дърпа от г-н Марио Рангелов( ДПС) Той коли ,той беси там.Както каже това ще е.Всички поръчки са негови.
5
5
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
със сигурност избора на най евтината оферта е компромис със качеството,не го защитавам но най евтината не значи най добрата и подходяща оферта за изборима ли днес кмет който да не краде или облагодетелства свои хора?осбенно тези от старата генерация са най безкруполните и най обвързани със далаверски балкански чалъмиочаквам идването на власт на демократична българия да ги натика всички където им е мястото започвайки от герберските мафиоти
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак нищо няма да стане, само пушилки предизборни, но те са с обратен ефект, от 2017 та сега ли се усетиха за корупция. А и то не е незаконно да спреш процефура. Нали се сещате че по тоз показател най ниска цена може да дойде някой и с огризки да те храни с 50 ст храноден.
3
3
 
8
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Откъде тия пари???Как с тази кметска заплата се събират 75 000 лв.? Комисия кушлев има ли?
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами за ремонта Граф Игнатиев подобна е схемата но по телевизията казаха, че са направини условията така че само една фирма да отговаря, и понеже се радваме на гербавото правосъдие Фандъковиците ще си цоцат от общината докато са живи.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ги е дал.Лъжлива новина.