Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
12
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Аз за жилищата -не знам колко милиона още могат да поемат,ама за улиците и булевардите-знам!От ежедневно шофиране из тях.Нито една кола по-вече,че и тия са много.Който идва да живее тук от сега нататък-буферни паркинги,бариери и тогава да го пускат в София.В противен случай-това изказване е инфан-тилно!!
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46Има много бивши студенти,които още се водят с адресна регистрация в София,а живеят в чужбина,или другаде в България.Така че София не е повече от 1,24 милиона жители,както е според статистиката.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 56Еееей, аман от стражари
51
0
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 4 години
Няма да изкараш дълъг мандат, а не се знае дали ще излезеш и жив от него, да ти кажа само.
50
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 години
Може, ама не е добре за никого. Трябва целенасочена политика за развитие на другите големи градове.
49
0
 
8
 
! Отговори
Ега ви преди 4 години
и архитектите и специалистите....За чий да има още 1 000 000 жители в София ? Или пак неква далавера.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До XXLЕ като в София не се живее, ти какво правиш тук?
47
0
 
1
 
! Отговори
СДС преди 4 години
Относно заселването на един милион нови жители в София отидете за повече информация на страницата на столична община ввв.да го дуфате точка ком
46
3
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Много интересно "гражданин" някаква титла ли е? Какво те прави "гражданин" ми е доста интересно, според комплексарите списващи тук?
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така . Но бг,които искат вече се изнесоха в СФ,и ще трябва мигранти да се внесат, за да ги докараме до още 1 млн.Нека СФ запарлиича на истинска европейска столица,нали сме Европа.
44
0
 
10
 
! Отговори
Киру-Шарнира преди 4 години
А бе сега за 23 май ще има ли ГОЛЯМО пътуване ?! После на 26 за на обрано ще има ли пак голямо пътуване ? Това ме интересува мен.
43
1
 
15
 
! Отговори
XXL преди 4 години
Софиянци, жална ви майка ако се случи това за напред. Без това и сега не се живее /предполагам/ спокойно в града ви.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама те продължават да си отчитат само тези с адресна регистрация в София. Има много хора, които живеят тук, но не са си сменяли документи и се водят в провинцията. Това миналото преброяване беше пародия, и не го казвам аз, а го каза Ренета Инджова, която тогава беше шефка на НСИ.
41
2
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Аз не знам колко *** човек трябва да си, за да смяташ, че строителите решават къде и каква публична инфраструктура да се изгражда?
40
3
 
24
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
От Пловдив съм ,и си признавам,ако ми се наложи да ходя в София -винаги е с едно тежко и неприятно усещане в стомаха!
39
2
 
10
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Хахаххаха. Алчността и ПРОСТОТИЯТА край нямат.
38
0
 
14
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 4 години
Ха ...Ха...Може ама 1милион квартиранти на такива като Цветанов дето изкупиха без пари жилищата и чакат...А работа.....Училища....Детски....Парко места....Къде са?
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До зъболекаря със селски произходЗащо мислиш, че само ти си с такъв произход, а съседите ти са софиянци? И те са като теб. Нали не живееш на "Графа"?Това, че са сложили номера СА и СВ не ги прави граждани.
36
0
 
18
 
! Отговори
бееее, преди 4 години
.....арх. Любо Георгиев-още един луд за връзване.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама селските строители не желаят да изграждат нова инфраструктура в полето. Те искат да ползват готовата. Затова само ще се гъчкаме с все по-нови съграждани.