Ахмед Муса: Да съдят прокурорката - тя насажда омраза

Прокурор Попова не си направи самоотвод
19 юни 2019 18:00,
49
Ахмед Муса: Да съдят прокурорката - тя насажда омраза
Снимка: БулФото

Днес пазарджишкият окръжен съд отново заседава по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници, обвинени в проповядването на радикален ислям. То обаче не се разви по очаквания от магистратите начин.

Всички обвинени по делото, както и техните адвокати, поискаха единодушно отвод на прокурор Недялка Попова от процеса, пише "Марица". Причината - в интервю дадено преди време, тя е насаждала омраза към мюсюлманската общност и не може да бъде обективна.

Още по темата

"Не давам разрешение за ход на делото! През март прокурор Попова направи едно изказване, заради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са насаждане на омраза. Щом е така, да отговаря също като нас! Тези, които наричате радикални, никога не са казвали такива думи“, с това разгорещено изявление на ромския имам Ахмед Муса започна заседанието тази сутрин.

Той беше подкрепен от адвокатката си Елвира Петрова, която цитира и част от интервюто. В него прокурорката споделя тезата, че  сега мюсюлманите са 10-12%, но с пристигането на нови от чужбина и завръщането на заминали на гурбет, когато достигнат 30%, държавата ни ще е застрашена.

Другите подсъдими също поискаха отстраняването на прокурор Попова. Адвокатите им предложиха два варианта - или тя сама да се оттегли, или това да направи съдът, като се обосноваха с европейски правни норми, според които дори само при съмнения за пристрастие и предубеденост са прави отвод. Припомни, че за около 10 заседания я е нямало в залата.

От своя страна, прокурор Попова заяви, че няма да си прави отвод, тъй като няма никакво основание. Увери, че не е предубедена, нито пристрастна. Обясни, че във въпросното интервю са включени думи, които не казала, а други са преиначени, защото журналистите търсели сензация. Обвинителката подчерта още, че неявяването й на част от заседанията било по съвсем други причини. Както и че по случая е направена проверка от инспектората, не са открити нарушения, затова и не е отстранена от делото.

Иначе делото срещу 13-те имами беше забавено с 4 месеца, за да бъде изготвена съдебно-теологична експертиза, поискана от адвокатката на Ахмед Муса. В рамките на днешния и утрешния ден вещите лица ще представят заключенията си по тази експертиза.

От април Муса отново е в пазарджишкия затвор, тъй като Върховният касационен съд потвърди едногодишната му присъда по така нареченото „Имамско дело“, пак за разпространяване на радикален ислям и насаждането на омраза на религиозна основа. Към тази година се прибавят още три години от предишна, неизтърпяна условна присъда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е,нали са брачеди и електорат на Винетуто и всичко ще бъде замазано!
2
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле, наглец!!!
1
3
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Сложете му още 1 г за неуважение към държавата .