Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП

Ако се докаже вината им, ги грози затвор до 15 години
25 юли 2019 14:49, Анисия Иванова
104
Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спецпрокуратурата предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП, извършена на 22 юли, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Софийска градска прокуратура обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков и досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура. За престъплението се предвиждат наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Още по темата
Спецпрокуратурата е извършила допълнителни следствени действия, при които са събрани доказателства за наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Георги Янков и на собственика на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители за компютърния пробив на НАП.

Търговският директор на "ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение "Гаранция в пари" в размер на 20 000 лв.

Същото обвинение за подбудител е повдигнато и на собственика на фирмата Иван Тодоров. До момента той не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението в съучастие с Георги Янков и Иван Тодоров, които са подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
18
 
! Отговори
страшни терористи преди 4 години
Казват "престъпление с цел да създаде смут и страх в населението." По-скоро е да се смутят малко държавните органи, които вършат 20% от това, което очакваме от тях. Отделен е въпросът дали извършителите са точно тези
74
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандираха оставка и Иван Гешев е позор. Някъде в средата на множеството се бяха инсталирали буквално, - четирима-петима представители на сайта Пик, начело със собственика Недялко Недялков. Размахваха два плаката с текстове за оставка на Лозан Панов и нещо за "слугите на Иво Прокопиев" Присъствието им, както и поведението им бе абсолютна провокация. Очевидно такава беше и целта на гешевците, които се опитваха да предизвикат хората, като им подвикваха, че са заблудени, *** и прочие. В отговор получиха скандирания Довиждане, Вървете си, Продажници. Някои им подхвърляха стотинки
73
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГОСПОДАРИТЕ НА КРИСТИЯН ГО ЗАВРЯХА В КАЛТА- ПРЕДАДОХА ГО, СЕГА ЗАЕДНО С НЕГО И ПОДБУДИТЕЛИТЕ ЗА ДЪЛГО В ЗАТВОРА. ПРОКУРОРЪТ СИ ВЪРШИ МНОГО ДОБРЕ РАБОТАТА.
72
9
 
11
 
! Отговори
Ще ги осъдят преди 4 години
за по 15 години за надзидание като Иванчева. Бий самара да се сеща магарето - както се казва.
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително странно е някой обвинен в тероризъм, което е много тежко престъпление да бъде пускан под гаранция. В същото време в арестите има хора с далеч по-леки обвинения - примерно за кражби по 100 лева които стоят в арестите с месеци... много странни решения на прокуратурата които издват че доказателтвата ко наистина ги има са предимно косвени.
70
2
 
12
 
! Отговори
до 72 преди 4 години
Много съм скептичен, че могат да докажат нещо такова. Даже и да са виновни, незнам каква експертиза трябва да бъде поднесена на съда, за да ги осъдят...Като цяло подобно дело ще е прецедент. По цял свят тепърва се учат как да реагират при подобни престъпления, това не е като да ръгне някой с нож на улицата...Съдията като го заринат с термини от типа на АЕС кодиране, прайвит ключове, ескюел заявки .... и ще се оцъкли. Да сигурно ще се довери на експерти, ама тогава отиваме на проблема с докторите - експерта трябва да е по-печен от престъпника, а колко ще е безпристрастен и кой ще го оцени (
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За мен няма как да ги осъдят до последна инстанция, ако няма достатъчно доказателства. Тук става дума за хора с пари, контакти и интелект над средното ниво. В единия случай заслужено ще си платят за злодеянието, а в другия заслужено ще съдят държавата за милиони... Остава да видим какво точно ще стане, надали ще е скоро...
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така че *** ***, които сега реват за присъди без никакви доказателства и възхваляват откровено малоумната ни и зависима прокуратура, не забравяйте, че утре може да попаднете на неподходящото място в неподходящото време и недай си Боже да засегнете интерес на някой силен властимащ (макар че малко вероятно от наведени *** като вас). Тогава ще ревете за правата си, ама няма да има кой да ги защитава.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой от *** *** не отговори на един *** въпрос. Ако наистина Кристиан и тази фирма са хакнали НАП, за какво им е да го обявяват на всеослушание, че и да го пращат до медии? Ама така да го пратят, че нашите суперкомптетентни и известни с интелекта си органи веднага да ги надушат, че и никът на хакера бил Криссс, че и на кирилица? Отделно, те първо го задържаха и после го пуснаха. И след няколко дни бопаджиите нахлуха в офиса на фирмата. Ако наистина ТАД Груп са били замесени, отдавна всички данни и следи от компютрите са били заличени, не знам защо им ги изземваха.
66
1
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
Директорът на дирекция "Анализи и прогнози" в НАП се казва Трифон Павков...Всеизвестен мошеник и изнудвач от ГЕРБаджийската Шайка.
65
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРПаджийската фирмичка за рекет, в каквото е превърната държавата ни, не прощава. Много ги е страх някой да не хакне на Баце компюторът, където си пази филмчетата, които снима в кабинета си, според двете каки и единия батко.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според публикациите на прокуратурата и бъдещия Генерален Прокурор излиза, че разследването не само е отдавна приключило, ами и имаме постановени и влезли в сила присъди.Как иначе при незавършено разследване се обявяват заподозрени за престъпници?
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-малкото при двама отказали да дават показания не се знае, дали потенциалният извършител не го е направил по своя воля. "Склоняването" им трябва, за съберат трима за ОПГ. А ОПГ-то им стана интересна версия, когато изведнъж решиха да излязат с версията, че този хакер е търсил данни за Трисивиниума. Нещо като героизиране на Трисвиниума. Целият народ е засегнат, но тримата бащици - най-много. А това е сериозно твърдение, което в обикновен съд ще се състезава по общия ред, но в специализирания при Ушев може и да мине. За ВКС - засега не, но кадровата банка на ГЕРБ със завършили Право с 3,52 в А
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простьо, къде видя доказателства, бе? Той Гешев може да си плещи каквото иска по телевизията (после ще плащаме и за загубените дела, дето ще го осъдят за клевета). Утре ако каже, че си умен, ще трябва ли да му вярваме, при положение, че за всички е ясно, че си по-*** и от райбер на външна тоалетна?
61
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами шефа на НАП, финансовия министър и др. отговорни за нашите данни колко години ще лежат в затвора за безхаберие? Пак си измиха ръцете, а пък целокупния български народ пак гледа сеир, без да се замисля за последиците.
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Друг въпрос възниква у мен- при тази слаба защита на НАП, която чак намирисва на умишлена и нарочна, колко ли хаквания е имало през годините, за които дори не са разбрали?Колко ли данни са източени за конкуренти или неудобни хора?Колко ли хакери са били наемани за да свършат мръсната работа на някой ?Дали е било плащано на някои от НАП , за да си мълчат ?Горанов е направо нас. ан !Кво чака , че не си подава оставката ?
59
1
 
10
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Ваньо Гештапото отново готви по поръчка.
58
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност, ако фючър главпрокурора гешев не бе се изтъпанил пред "медиите" да каже, че са търсени данни за тримата убавци и адвокатите им, сега щеше доста повече да хване дикиш обвинението, но той с присъщата си първичност разкри основния замисъл на удара срещу ТАД и сега.....Абе ще измислят нещо. Пък с такъв "народ" и нищо да не казват след 3 дни всичко ще е 6.
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 55 Какъв хакер е тоя цайсат пикльо, бе???Ти акъл имаш ли? Ако беше истински хакер нямаше да го набарат на 2-я ден!
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубо де, докараха го до холивудски сценарий и до ОПГ, ама мотив откъде ще изкопат? Щото ако едно хлапе може да хакне мрежата на НАП, от къв зор някой ще замеси фирмата си с офиси в 4 държави и два континента?