Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП

Ако се докаже вината им, ги грози затвор до 15 години
25 юли 2019 14:49, Анисия Иванова
104
Бойков, Янков и Тодоров отиват на съд за хакването на НАП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Спецпрокуратурата предаде на съд трима души за хакерската атака срещу НАП, извършена на 22 юли, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура.

Софийска градска прокуратура обвини в компютърно престъпление Кристиян Бойков и досъдебното производство по компетентност на Специализираната прокуратура. За престъплението се предвиждат наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Още по темата
Спецпрокуратурата е извършила допълнителни следствени действия, при които са събрани доказателства за наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Георги Янков и на собственика на дружеството Иван Тодоров, работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители за компютърния пробив на НАП.

Търговският директор на "ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление с цел да създаде смут и страх в населението. Взета му е мярка за неотклонение "Гаранция в пари" в размер на 20 000 лв.

Същото обвинение за подбудител е повдигнато и на собственика на фирмата Иван Тодоров. До момента той не е открит на известните му адреси, поради което е обявен за общодържавно издирване и ще бъде издадена Европейска заповед за ареста му.

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението в съучастие с Георги Янков и Иван Тодоров, които са подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани.

За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Ако ти разбият ключалката на вратата кой е престъпник ? Ти или този който я е разбил?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев + застъпника му Цацаров в ЗАТВОРАААА!
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Владко Горанов Домусчиев Пеевски кога ?А шефът му Бойко Тиквов Доганов кога ?
12
4
 
10
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Тъ пчо гербав, зад него стои Държавата Канада, която е институция и ще защити гражданите си, натопени от някакви проЗДи и некадърни тикви.
11
6
 
6
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Затвор трябва... тепърва ще започнат измамите с тези данни!!! ще се взимат кредити,ще се прехвърлят имоти и измами с изнудвания и други... Сега ПЕТ милиона граждани ще трябва да си сменят личните карти за по 20-50лв .. 5 000 000 Х 20лв = 100 000 000 лева за държавата..
10
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойков,Янков и Тодоров ви отвориха очите.Не те са за съд,а Вл.Горанов и цялата некадърна герберска шайка + гл.прокурор,който търси виновни на неправилното място.
9
4
 
29
 
! Отговори
оставка преди 4 години
Близо 20 дни хакерите са източвали НАП и никой нищо не е забелязал и чак когато го обявиха в пресата МВР и другите служби търтеи се размърдаха и започнаха с шоуто!?как ви се струва дали си заслужават големите заплати и привилегии?
8
3
 
19
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Повдигането на обвинение в съучастие като подбудители на Янков и Тодоров по отношение на Бойков е съчинение по картинка, което е насочено за определяне Специализираната прокуратура като ръководен и решаващ орган.Йерархическата структура в едно дружество само по себе си не прави априори ръководителите като подбудители в конкретното разследвано престъпление.Всичко е въпрос на безспорно доказване.А родната прокуратура е некадърна да се справи с доказване на обвинението.
7
14
 
12
 
! Отговори
Албена Димитрова преди 4 години
Не мисля, че излизането на младите българи извън България има нещо общо с темата. Тук става въпрос за млад човек, който, очевидно, съвсем системно си нарушава закона, но за разлика от предишния път, когато е влязъл в сайта на МОН сам, сега е и точил лични данни от НАп, а и от застраховател, онлайн доставчик, а може да има и други. Т.е. сега има протекцията на фирмата, в която работи. И защо не си разкриптира лаптопа, за да докаже, че е невинен. Каква ли теза на защита ще изберат адвокатите му?
6
5
 
19
 
! Отговори
жалко е преди 4 години
Всичко е театър,и това дело ще се точи и провали и пак народа ще плаща обезщетения!а не виновниците за този цирк.
5
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Собственикът на ТАД - Иван Тодоров е канадски гражданин. Той в момента се намира в Родината си. Заминал е на 21 май т.г.Така че поредната театрална постановка на ГЕРБ ще удари на камък.Отново ще станат за смях и на кокошките в Банкя.Както с Иванчева.
4
9
 
21
 
! Отговори
Албена Димитрова преди 4 години
Само на мен ли ми се струва малка паричната гаранция? Не може за пране на пари да се искат по 50 000, 100000, 500000 лева, а за тероризъм - 20 000 лева. Даже е смешно! Обаче нещо ме човърка, ако си толкова умен, защо, по дяволите, правиш пробива през собствения си, работен или личен лаптоп, и не се скриеш след това? И ако си направил пробиви в бази данни на други юридически лица, защо продължаваш - чакаш да те хванат ли или си мислиш, че никой никога няма да те хване. Нещо не ми се връзва
3
2
 
34
 
! Отговори
Бай Евстати преди 4 години
Кога ще има оставки и арести за депУтатите и шефовете на НАП който реално са виновни че цялото електронно правителство е като разграден двор ?Кога ще са арестите на фирмите направили приложението за милиони а доставили продукт направен от студенти/стажанти на минимална заплата ?
2
6
 
22
 
! Отговори
до ГербоНекадърници преди 4 години
Абе тиквомилиционери полуграмотни - каза ви се че човекът е от 1 месец в Канада.Каква Европейска заповед, вие знаете ли къде се намира Канада.
1
7
 
26
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Затова младите и успешни хорта бягат на запад, където талантът им се оценява. А тук ще влезеш в затвора , затова че си объркал на някого сметките и не може да точи от държавата и народа