Адвокат атакува чатовете и видеата срещу ТАД Груп и Тодоров

Прокуратурата няма право да показва доказателства, каза Ина Лулчева
Обновена: 2 авг 2019 09:41 | 2 авг 2019 09:40,
72
Адвокат атакува чатовете и видеата срещу ТАД Груп и Тодоров
Снимка: Прокуратура Пресцентър

Има директива, която е във връзка с прилагането на презумцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдено производство. Това каза пред bTV адвокатката на обвинения в кибертероризъм шеф на ИТ компанията "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Думите й са по повод вчерашния безпрецентен ход на Държавното обвинение да разпространи доказателствен материал по делото, който все още не е представен пред съдиите от специализирания съд.

Още по темата

Според адвокат Лулчева, прокуратурата е трябвало да представи доказателствата в съда, а това, че те вече са стигнали до медиите, а оттам и до обществеността, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение.

Тя беше категорична, че към момента не може да се докаже, че Иван Тодоров - собственик на "ТАД Груп", има каквото и да било отношение към обвинението. Самият той също отрича да е извършвал престъпление.

Експертът също така заяви, че по делото няма данни Кристиян Бойков - обвиненият за физически извършител на атаката срещу сървър на НАП, да е склоняван от някого, за да извърши нелегална дейност. По думите й данните представени от прокуратурата, в които търговският директор на "ТАД Груп" Георги Янков разговаря с Бойков са с насаждане и на манипулиране на общественото мнение, защото от репликите не става ясно за изтичене на данни от НАП.

Адвокат Лулчева каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

По думите й, все още държавното обвинение не е представило солидни доказателства по делото.

Тя изтъкна и че Иван Тодоров е предоставил всички данни, с които е разполагал още в деня на претърсването и изземането на техниката на компанията.

"Информацията, която се подаде, не беше, че е отказал съдействие, а, че не е съдействал, защото не е предоставил пароли. Това е в противоречие с материалите по делото, с които прокуратурата разполага", обясни тя.

Ина Лулчева беше категорична, че паролите на фирмените компютри на "ТАД Груп" са били генерирани така, че са били известни само на човека, който е ползван даден компютър и все опит да се влезе без парола е водел до промяна в информацията, така че да не може да се работи с нея.

В същото време председателят на съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев коментира, че страната ни може да бъде осъдена в Страсбург, заради хода на прокуратурата да пусне доказателствата по делото публично.

"Тези действия компрометират основни права като презумцията за невинност", убеден е Калпакчиев.

Той опроверга и държавното обвинение, че разпространяването на личните данни на хиляди прокурори, следователи и работещи в съдилищата, каквото направи вчера прокуратурата, не е престъпление. По думите му, подобно деяние покрива състав в наказателния кодекс и не е невинно, "затова защитата им неслучайно в ЕС е толкова сериозна".

Dnes.bg припомня,  че вчера пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите. От пресцентъра предоставиха част от свидетелски показания, чатове и видеа без да изяснява от кого са предоставени те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как от магьосници,за два дни тия хора станаха Терористи номер едно в България.Нека всеки сам си отговори как работи държавната машина,и какво може да се случи на всеки един от нас ако изпадне в немилост пред шайката,пардон хубавците които ни управляват.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава ... прокуратура!
31
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Квиченето на червените *** явно не е заради африканската чума!Но,млъкни сърце...Пак ще заформим някоя конспирацийка,нищо че с тази не се получи."Бивол"-ът от Париж и жена му - руската "***" ще чакат татко и от Москва да пусне нови директиви.
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви времена дойдоха,това правителство,парламент,съд,прокуратура,местна власт и всичко за което се сетите да работи полза"роду" и в един момент шепа голобради IT младежи да ти дръпнат килимичето под краката!
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нито пишлемето от Тадгруп .нито богатият му шеф ме касаят.нито червените или гербаджийски ***, НЕ ИСКАМ годишните ми приходи и имотните ми партиди да са достояние на всеки в НЕТА.искам затвор за виновните.
28
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чакайте, още не е дошъл Гешев на власт, тогава да видите какво опраскване ви чака...
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В стремежа си да угодят на "началника си " тия плоскоглави недоразумения са готови на всичко,справка гръмките вчерашни изцепки за готвеният заговор срещу Държавата във вид на хакване на поливните системи пред НС.
26
2
 
26
 
! Отговори
Pilot преди 4 години
Не само , че се появяват платени гербави ***, а и сайта е на някой торбалан и постоянно трият коментари !
25
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СИА ППРОКУРАТУРАТА ДА СЕ ЗАФАНИ ЗА ПРОИХОДА НА ПАРИТЕ НА НИНУЙЦА ДЕТУ ПРИВАТИЗИРАЛА ОНЙ ВА- ТЕХНУИНПЕКСЪ- АМА ПЪРВУ ДА ВКАРА НА ТОПЛУ БАНДАТА АТАКУВАЛА НАП.
24
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАЧИ ПРОКУРАТУРАТА ИМА ВИНА ДЕТУ НЕ ПОДХВАНА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЗА ДА ВИДИ КАКВО НАПРАВИ С ОНИЯ ИМА НЕМА 600 000ЛВ ОТ КТБ- ТЯ НЕ Е ВИНОВНА- ВИНОВНА Е ПРОКУРАТУРАТА...
23
3
 
21
 
! Отговори
... преди 4 години
Лелее иведнъж се появиха доста платени гербаджииски коментатори бре!? Въх кой им плаща! Хъм ... ! Всиет защитават цацаратурата аа пардон "прокуратурата" "ни"!!! Въх въх!! Еми ко да праиш секи може да греши но някой така платено грешат!
22
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дайте му едно въже у ми посочете пътя към гората на тоя адвокат моля.
21
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 10ИМА ИЗБОРИ, ИМА ВЕЧЕ И КОСТИНБРОД, ИМА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ДЕТО ПЛАЩА С ОГРАБЕНОТО ОТ КТБ НА *** И ПРОТЕСТЪРИ...
20
0
 
3
 
! Отговори
Друг обективен преди 4 години
До ОбективенМного точен коментар.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП трябва да бъде съден до дупка заради теча на данни
18
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ РИВЕ И ПЛАЩА ЗА ПРОТЕСТИ, ЗАЩОТО НЕ ТОЙ ОГРАБИ КТБ, А ВИДИТЕ ЛИ ПРОКУРАТУРАТА- ТИ ДА ВИДИШ- ВЕДНАГА СИГНАЛ ДО ОЛАФ.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТРОЛОВЕТЕ ТВЪРДЯТ- БАНДИТИ СА ТИЯ ДЕТО ХВАЩАТ БАНДИТИ РАЗБИЛИ ВРАТИ И ВСИЧКИ ДЕТО НЕ СИ СЛОЖИЛИ ДОБРИ ВРАТИ- ИЗЯЖ ***- СПАСИ БЪЛГАРИЯ.
16
8
 
15
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
До АнонименВъх тоз пак не разбрал! Хубу де я кажи ти ДЕ ОТИДЕ ИМАНЕТО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ! ДЕТО УЖ ПРОКУРАТУРАТА МУ ГО ЗЕЛА! ДА ТЯ ГО ЗЕ И ГО ДАДЕ НА БОЙКО БОРИСОВ И ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ! ПОСЛЕ КО НАПРАЙ ПРОКУРТУРТА С КЕМТА НА МЛАДОСТ ИВАНЧЕВА? ЗНАИШ ЛИ НИ ЗНАИШ МИ ОСЪДИ Я НА 20-30г ЗАТВОР ЗАРАД ТВА, ЧЕ ИСКАШЕ ДА СПРЕ МАФИОТСКАТА СТРОИТЕЛНА ГЕРБАДЖИИСКА МАФИЯ! А КО НАПРАИ ПРОКУРТУРТА С ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И АПАРТАМЕНТИТЕ МИ З ПО 100евро квадрата! ЗАНИШ ЛИ! НИ ЗНАИШ! ТИ МАЙ НИЩО НИ ЗНАИШ! Ха със сдраве!
15
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КироЗНАЧИ КАЗВАШ БАНДИТИ СА НЕ ТИЯ ДЕТО РАЗБИВАТ ВРАТАТА ТИ, А ТИ ДЕТО НЕ СИ СЛОЖИЛ ДОБРА ВРАТА, А
14
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО СЕГА ПРОКУРАТУРАТА НЕ ПРЕЧЕШЕ НА НИКОГО- ПРОКУРАТУРАТА НАЛАЗИ ЕДРИТЕ ЧЕРВЕНИ СПОНСОРИ И ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ РЕВНА- АМА ТОЧНО ПРОКУРОРИТЕ МУ ОТКРАДНАХА БИЗНЕСА- ВНИМАНИЕ- НЕ ТОЙ Е БАНДИТА, А БГ ПРОКУРАТУРА- ХАЙДЕ БЕ- ТА И НА ТАД АЛА БАЛА ПРОКУРАТУРАТА ТАКОВА ОНАКОВА- ....