Чатове, видео, показания... Прокуратурата срещу ТАД Груп

Прокурорите извадиха на показ част от доказателствата срещу фирмата
Обновена: 1 авг 2019 15:59 | 1 авг 2019 14:45,
192

Снимка: Прокуратура Пресцентър

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите.

В съобщението  се казва, че доказателствата се огласяват с изричното съгласие на наблюдаващият прокурор и целта им е да подкрепят протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата.

Още по темата
Първата доза доказателствен материал е съобщението, че разследващите са установили, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: " Ne se chistiiiii".

Файл с такова име стана известен преди известно време, когато имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните й данни и тези на семейството й - ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Малко по-късно главният съдебен инспектор обясни, че изнасянето на личните данни на съдия Тодорова е просто пропуск.

Прокуратурата публикува и част от свиделски показания, без да изяснява от кого са предоставени те.

"Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи - И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти", гласи  едно от показанията.

Доказателственият материал, публикуван от прокуратурата продължава в цели 13 pdf файла. На тях са приложени стопкадри от видеокамерите в офиса на ТАД Груп, а прокуратурата твърди, че освен видеото са записвани и разговорите между служителите. Според описанието на държавното обвинение някои от тях на практика признават пред камерите, че са автори на атаката.

Следват снимките от телефона на Кристиян, които, според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка със сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и личното участие на главния редактор Атанас Чобанов.

Тази теза беше развита още вчера от Специализираната прокуратура. Собственикът на сайта - Асен Йорданов, отрече абсолютно всички обвинения и каза, че никога не е познавал никой, който работи в ТАД Груп.

Показан е и чат между Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, както и друг такъв - между Кристиян и някой си Иван Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
1
 
! Отговори
Петко преди 4 години
Социализмът е вреден за обществото. Затова обществото ги отхвърля.
163
2
 
2
 
! Отговори
СЪРП И ЧУК преди 4 години
Фирми събират данни за злоупотреби на властимащите.Властимащите ги обявяват за престъпници и ги преследват чрез законни методи.Удобно .Живеем в помия навсякъде където има власт ипари.
162
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се публикува снимка на покойнта Майка Тереза и под нея поместя текст, съгласно който на снимката се "виждало" как тя договаря с Дядо Коледа, Дафи Дък и Великденския заек покупката на 150 кг. хероин, ще повярвате ли безрезервно?За един преятел питам.
161
1
 
1
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До Капиталист ... противното. Нещо което на теб ти е минало покрай главата изглежда. Нищо де, хората които си мислят, че поддържайки такава среда ще се разминат и не могат да бъдат засегнати от такива брутални действия, не си дават сметка, че не могат да разчитат че никога няма да настъпят грешния човек и тях ще ги сполети същото. Дотогава могат да си философстват колкото искат.
160
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Капиталист... издържат в съда ... а след това и в Страсбург ако се наложи. Свърши се с безнаказаното дерибейство със скалъпените процеси без последици. Жалко че съсипаха фирма, която произвежда продукт с висока добавена стойност, само защото им се е изпречила на пътя. Не ми обяснявай че си им колега на тези хора, ако беше щеше да знаеш че това което Наков казва е напълно в рамките на вероятното и "доказателствата" не е ясно колко са истински. В такива случаи е невинен до доказване на. ...
159
1
 
5
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До КапиталистАдски забавно е, когато се опитваш да отклониш същността на казаното: това дали Наков си прави реклама или не дори не е въпрос: него го потърсиха за мнение, не се е натискал да си го дава, тъй че .. Не чух да казваш нещо за същността на това което каза Наков. Съжденията му бяха от ясни по ясни. Изисква се елементарна техническа гамотност ... изглежда че Прокуратурата на такава линия ще разчита: да е елементарно и очевидно. Такива са им и "доказателствата". Ще видим дали ще ...
158
5
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
До СРСфенНаков ми е бивш колега, по-добър е в ПР-а отколкото в програмирането. Тогава си правеше реклама, защото лекето хакер му е сред студентите.Нищо не е разкрил. "Хакерите ползват линукс, пък зип-а е качен от Уиндоус" - голямо оборване, няма що. Хакерът е и геймър, за игри трябва уин, наакал се е.Изисква се елементарна техническа грамоност за да знаете кой е хакерът от първия ден. Другото е нихилизъм "заради тоя ще изплащам нечий чужд бърз кредит, ама нека им на управляващите".
157
5
 
6
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До КапиталистЗатова ли Наков (същия дето обучава 1/3 от програмистите в България в момента), им разкри пропуските на "доказателствата" на Прокуратурата за половин час първия път когато прокурорите извадиха нещо на бял свят: защото притежават "страхотни технически умения"? Той хем говореше по принцип и пак се видя че им се смееше на простотиите.
156
2
 
12
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
А за да успее прокуратурата да скалъпи такива доказателства са нужни страхотни технически умения, дълбок анализ и безпогрешност при поставянето им.Хора, говорим за същата прокуратура, която наричате "мутренска". Нямат акъла да ги скалъпят, просто и хакерите са пишман умници.А прокуратурата изнася доказателства с цел сплашване, за да проговори някой. Защото почти всички доказателства ще отпаднат в съда (макар че е ясно кои са хакерите и т.н.).При всички положения предстои цирк.
155
7
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Разбирам защо мразите прокуратурата, но изисква далеч по-малко талант да открият истински доказателства, отколкото да "скалъпят" доказателства толкова добре.На някои хора просто им е много трудно да повярват че "хакерите" са толкова прости. Гледали са много филми и смятат че хакерите са високо интелигентни.Но са си доста кухи *** и хакерчетата. Разкриха кочинката, но не и без да се удавят в калта. И са си виновни сами. Прецакаха всички работещи българи, сега да си носят последствията.
154
6
 
9
 
! Отговори
от Франкфурт ам Майн преди 4 години
До Анонимен 161Това е вярно, но не и за докзателства събрани със СРСта. Отделно, дори тези които могат да бъдат показани не са в полза на разследването. С други думи, това наистина са вероятно скалъпени неща, които не могат да издържат в съда и се ползват само за влияние върху обществените нагласи.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следователите не могат да дават служебда информация, а прокурорът си е страна по делото и може да прави каквото си иска. Също и ответникът. Ако някой се чувства засегнат, може да съди прокуратурата за клевета, само че не знам как ще докажат, че черното е бяло.
152
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
:Чети законите ,,умнико,,,докато с води разследване не е допустимо изнасянето на данни по дело.-Глупости.Без да съм юрист ти го казвам.Питай юристи, те са учили 5-6 години - същото щи кажат.
151
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
утре така както цъфнаха тия данни, може да цъфнат и други, и банкови сметки и глупости, и излиза, че системите, които предполагаемо трябва да са най-защитени, са отворени като разградени кочини и всеки малко по-кадърен може да прави каквото си пожелае с тяхМоже, да.Корнелия Нинова затова напира за електронно гласуване - за да провалят държавата с платени хакери.Истината е в хартията - черно на бяло и не се губи.
150
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 159 :Чети законите ,,умнико,,,докато с води разследване не е допустимо изнасянето на данни по дело.
149
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чатове видео,показания:тези нещо за следствена тайна да са чували? Казионните медии усложливо публикуват ,,веществените доказателства,,.Когато е нещо за нашите хора:тече следствие има проверки ,не мога да говоря и ТЕ чисти като сълза. После целия народ плаща за осъдителни присъди в Страсбург!!!Пожарникар не може да управлява държава,дори и най умния!Този за съжаление не е!!!
148
3
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Не сте споменали, че на една от снимките са били ЕГН-тата на Бойко, Цацаров и Пеевски. Прокуратурата по погешка са ги публикували ... :D
147
3
 
18
 
! Отговори
Честито преди 4 години
Щом вадят доказателствата по медиите преди да са влезли в съда означава единствено, няма да издържат като се внесат в в съда. Народа да се подготвя от сега, прокуратурата го осигури да плаща едни големи суми обезщетения от загубените дела.
146
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех, Борисов, Борисов - казах че грешиш много с Гешев. Сега Пеевски мина в сянка, дори Гешев мина в сянка и спецпрокурорите изведоха на преден план че преследват ТАД Груп и Бивол, очевидно по твоя заръка, защото за правителството става реч, не за прокуратурата. Не заради Пеевски и Цацаров, а заради тривиално изречение, което ако беше дошъл на протестния митинг щеше да чуеш в най-различни варианти.
145
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето ми разправяха следната история на секюрити одит. Отиват да го правят и всичко е перфектно защитено откъм хакване. Последния ден влизат в дейта центъра като познати лица и изнасят сървър. Оценката- 0 сигурност. Всеки може да изнесе всичко. Та и хакерите ни такива...

Спонсорирани публикации