ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея

Мотивът ще бъде разкрит в съда
2 авг 2019 11:00,
402
ГДБОП: Атаката срещу НАП е поръчка, знаем кой стои зад нея
Снимка: БулФото

Хакването на системата на Националната агенция по приходите е поръчково. Решението за атаката не е на собственика на фирмата "ТАД Груп", а е дошло отвън. Разследващите имат информация кой е поръчителят. Това заяви пред bTV началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Той отказа да изнесе други подробности, като беше категоричен, че всички детайли ще бъдат представени пред съда, а той самият не искал да влиза в интриги.

Още по темата

"Много бързо забравяме какво се е случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата на телевизиите и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака", коментира Спиридонов.

Той обясни, че изнесените вчера от Прокуратурата доказателства по делото, са плод на работата и неспането на служителите от ГДБОП, които са събрали тези доказателства.

"Нека види обществеността какви са тези хора. Това, което е изнесено, е само една част", каза Спиридонов.

Той допълни, че разследваните са създали настроение срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

Припомняме, че малко по-рано сутринта адвокатката на собственика на "ТАД Груп" Ина Лулчева направи подобно обвинение, но спрямо действията на прокуратурата.

"На компютъра на този младеж - Кристиян Бойков, открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете от НАП", изясни шефът на ГДБОП.

Той беше категоричен, че може да се докаже, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия този компютър.

"На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил", обясни той.

На въпрос как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка:" С хитрост и лукавост".

Какво се крие зад това обяснение Спиридонов не конкретизира, но разказа, че паролите за машините на "ТАД Груп" са станали ясни от камерите на компанията.

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", изтъкна той.

Спиридонов опроверга и първоначално разпространена информация, според която Кристиян Бойков е обучавал служителите на ГДБОП.

"Никога не сме работили с "ТАД Груп", категоричен е той и дори добави, че  е било точно обратното.

"Нямам представа дали е склоняван този момък, но явно не е присъствал на много обучения, провеждани с него - той бил обучавал служители на ГДБОП. Бивш служител на БОП го е обучавал в училището, което е завършил", каза той.

Ивайло Спиридонов обясни, че повече подробности относно мотива на престъплението ще станат ясни в съда, но беше категоричен, че има много доказателства , които не са разпространени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
6
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Ах има слухове, че не е таз фирма /набедената/! Дале е така незнам! Преподавателите в Университета /специалност IT/ от год. са давали пример НАП системата като лоша такава за сигурност! :)) Та явно всеки е могъл да влезе и да си вземе онова дето го интересува! Може би, публигуването /общ. разгласяване на данните на гражданите е престъпление с огромно неблагоприятно значение/, но Кво става в НАП - и системите за сигурност? - всичко по старо му ли? Там нема ли престъпно нехайство! Само питам!
219
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 236Ха вече изплюй тия руснаци от устата си бе ,тука по-малко кадърни ли сме че все Путин и Русия ти са в устата...
218
2
 
8
 
! Отговори
хах преди 4 години
То много хубаво това, ама той ли е единствения който е свалял данните през годините. Май единствената грешка която е направил е че се е свързал с медиите
217
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хващам бас за $100000 че ще изкарат Руснаците виновни. Всъщност сигурно така им е поръчал чичо Сам.
216
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква мъка само ,няве са егн-тата на тримата .......Мъка ...кой се интересува от останалите 5 милиона....
215
4
 
20
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 4 години
СориТдоне, СпириТдоне!Всичко в това цалко подобие на държава е "пунтаМара"!
214
5
 
15
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не е трябвало да казва, как са видели въвеждането на паролите. Следващият тарикат ще го има предвид. И не ми се вярва, че атаката идва отвън.
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СРСфенСпирам да ти отговарям. Очевидно твоите и на мнозинството от коментиращите тук "знания" в тази сфера липсват или са на елементарно ниво.
212
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оф, горките тролчета, не знаят вече ко да праят/пишат, много зорна им става работата, хонорарчетата тряа да дигат май
211
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онази прокурорка с пръскачките стана за смях. В цяла България се майтапят с нея и поставят под съмнение интелектуалното и равнище. впрочем, някой знае ли какъв е успехът от дипломата и? А дипломата на ИОван Гешев от Школата на Държавна сигурност?
210
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете вие, всичко знаете, а "Ало Ваньо" знаете ли кой го каза?
209
5
 
18
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Айде спрете! Ясно е, че хекерчо за 3 дни с БОП-джийте си е казал всичко. Не подценявайте тези хора!
208
5
 
11
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
До СРСФен,Аз изтеглих файла, вместо да гледам снимки. Това са файлове - експорт от таблици - да, но е пълно с файлове с имена на хора - ANI_... DESI_... и т. н. това едвали са таблици.Щом е отварял файл и по лога е хванат, значи е имал директен достъп до машината, е, тогава, за какво му е SQL injection?!
207
6
 
21
 
! Отговори
СРСфен преди 4 години
До Анонимен Аз знам защо си губя времето с вас: защото предположенията ви са абсолютно наивни и заслужавате да ви се каже, че е така. Фирма която се занимава с кибер сигурност не прави НЯКОЛКО последователни поредни ГРУБИ грешки. То не бяха, камери които снимат пароли, не бяха мейли на компютър, не бяха файлове направени "другаде", не бяха предположения, че е действал през главата на шефа си (Прокуратурата подържа тезата че Кристиян не го е направил на своя глава). Това е смешно.
206
2
 
35
 
! Отговори
ВЪПРОС: преди 4 години
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ МИ КАЖЕ ТОЯ НА СНИМКАТА ЗАЩО ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА?
205
2
 
35
 
! Отговори
СМЕХХ преди 4 години
ТВА С ТИЯ ПРЪСКАЧКИ Е ТАКЪВ СМЕХ, ШКУМБАТА НЕ МОИ ГО ИЗМИСЛИ ТВА, ТАЛАНТИ))):
204
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СРСфенНе знам защо си губя времето да обяснявам. *** (Кристиян) си е мислел, че си е вързал гащите, като е ползвал Tor за анонимизация при "пробива", променил е и датата на създаване на файловете и е изпратил мейла до медиите през mail2tor. Обаче е допуснал грешката да архивира прословутия .lock файл с данните. Отделно за шефа не е ясно дали е знаел за "атаката".
203
2
 
29
 
! Отговори
БОРИСОВ, преди 4 години
ВЕДНАГА СЕ ВРЪЩАЙ ОТ СКОПИЕ ДА СПРЕШ ВОДОПРЪСКАЧКИТЕ, НАЛИ СИ ДОКТОР ПО ПОЖАРНИКАРСТВО))):
202
2
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС: преди 4 години
НЕУТРАЛИЗИРАХТЕ ЛИ ЖИВОТОЗАСТРАШАВАЩИТЕ ВОДОПРЪСКАЧКИ ПРЕД НС, ЧЕ ЩЕ СТАНЕ НЯКОЙ ТЕРОР. АКТ))):
201
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимо дали има поръчка или НЕ,искам затвор за хакерската фирма и управата и, и оставка на всички шефове на НАП,аз им плащам заплатите,ДМС и осигуровките им,а приходите ми от год.ми данъчни декларации и имотните ми партиди се веят от Биволи и всякакви кравари в НЕТА!