Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП

Кристиян обаче не участва в разговора, твърди защитата му
15 авг 2019 10:15,
63
Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП
Снимка: bTV

Адвокатът на обвинения в кибертероризъм и сочен за физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП Кристиян Бойков - Любен Казанлиев, показа в ефира на bTV ново доказателство по делото срещу неговия клиент.

То е разпечатка на чат между ИТ специалисти и датира от 14 април тази година. В него се вижда как един от участниците сам се хвали, че е хакнал един от сървърите на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.

Още по темата
"Този участник в чата обаче не е Кристиян Бойков, няма нищо общо и с "ТАД Груп" и Бойков въобще не е участвал в разговора", твърди адвокатът.

В посочения чат в програмата Telegram били около 50 ИТ специалисти от големи компании. От представената разпечатка става ясно, че според неназования хакер, уязвимостта на сървъра позволява дори да се променят данъците.

Датата на разпечатката е от същия ден, в който Бойков пише в служебния чат на "ТАД Груп" - "Довечера НАП си заминава" - реплика, която прокуратурата оповести публично.

Основната теза на адвокат Казанлиев е, че след като над 50 души са знаели паролите и уязвимостите на НАП, всеки е могъл да направи пробивът. Той призна, че теч на данни има, но е категоричен, че не Бойков е извършител на атаката.

Според него прокуратурата избирателно представя реплики и ги вади от контекста.

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства - и оневиняващи, и такива, които доказват вината", коментира той.

На въпрос дали Кристиян Бойков може да стане защитен свидетел на прокуратурата, каквито намеци преди време направи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Казанлиев отговори, че клиентът му "може и да стане свидетел, но не срещу или в защита на някого, а в полза на истината."

Адвокатът добави и че защитата на Кристиян е поискала той да бъде изслушан, а от Държавното обвинение отговорили: "Пуснете молба, ще видим".

"Според мен истината е и в полза на Иван Тодоров (бел.ред. - собственик на "ТАД Груп", обвинен в подбудителство на Бойков) - няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието, не го е извършило", обясни Любен Казанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
16
 
! Отговори
123 преди 4 години
Гласеният за нов Главен Прокурор, няма да допусне да бъдат оборени тезите му! Той, както се вижда бе харесан от ГЕРБ и правителството за неговата лоялност към партията и нейният вожд, както и за характера на булдог, който притежава. Веднъж захапал жертва, никога тя няма да се отърве от захапката му!
17
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освободете Кристиян.
16
0
 
9
 
! Отговори
Рапорт преди 4 години
"Марципан и химикалка" )))))))))))))
15
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов и лакейчето му Гешефтаров отново станаха Аза смях и на кокошките в село Банкя.Няма такава държава.
14
11
 
24
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Моето мнение е, че обвинените са невинни, а въпросните данни са се озовали на компютъра на младежа, защото вече са били разпространени в интернет и е съвсем нормално произхождайки от професията му да се заинтересува от тях. Всичко друго, което твърдят от гештапо си е абслоютно внушение под формата на един страхотен комикс !
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последния изпит в софт юни следващата година ще е студентите да хакнат нап.
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Това го прави всеки адвокат. Ако не ти харесва не ставаш адвокат.
11
9
 
12
 
! Отговори
дам... преди 4 години
Хакерчето сега и герой ще го изкарат, ще сътрудничи, ще лъже, ще маже и ще отърве кожата ей така ще стане! Обаче за пишман шефката на НАП дето не благоволи даже и да се яви на работа кога точиха поверената й служба вече нищо не се говори. Сега ще се надцакват само прокуратура, защита на Бойков и на шефа му дето е сега на мушка.Ама да видим дали няма да се обърнат нещата, щото те и Наглите бяха хванати ама сега разбираме че осъдиха прокуратурата.
10
3
 
28
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Чакайте сега!То така в България така не става!Тук Борисов казва,в случая Гешев изпълнява,ТОЧКА....Закони,конституции,разпоредби.....това са някви книжа подредени на някви полици,някъде!!!
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТ специалистите сега ще почнат да си ги мерят, могат да си изфабрикуват всичко за всеки и да изглежда ок, горкият съд!!
8
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си' Егати правото егати всичко...
7
2
 
22
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи прокуртурта "ни" каза, че ПУТИН е виновен! Не знам дали си спомнятра все пак беше преди 2 седмици сичкото това! После беше виновен някъв друг хакер, пак според прокуртурта "ни" после беше виновен Кристиян, после беше виновен шефа на Кристиян, после пуснаха едни "доказателства" дето дори 4годишния ми син ме пита КАКВО Е ТОВА БЕ ТАТЕ! ВИКАМ БОЛКУЦИ СИНЕ *** ДЕТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ, КАМОЛ И ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВА, НО ЗАРАДТ ТАКИВА ННЕЩА ШЕ ОСЪДЯТ КОЙТО И ЗАЩОТО И КАКТО СИ СИКАТ! ТА ТАКА!!!
6
0
 
28
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
На коя Прокуратура?В България няма Прокуратура.Има Цацаратура-Гешефтура.
5
9
 
15
 
! Отговори
ХАХА преди 4 години
Цитат: "Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си".Красота. Човекът откровенно си признава, че може да лъже и маже, стига да оневини клиента си.
4
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи Бойков беше просто удобната изкупителна жертва за Борисов, Гешефтар и останалите герберастки некадърници и престъпници.
3
6
 
9
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Чиста роса. Света вода ненапита
2
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По- добре да го посъветва да сътрудничи на прокуратурата, а не да си рискува 10 г пандела.
1
18
 
9
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Сега ще започнат да се топят един друг.А иначе до вчера всички твърдяха,че били невинни.То в затвора има ли един осъден,който да твърди,че е виновен.Най-невинните на това общество са в затвора.