Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП

Кристиян обаче не участва в разговора, твърди защитата му
15 авг 2019 10:15,
63
Адвокатът на Бойков извади нов чат, хакери обсъждали пробива в НАП
Снимка: bTV

Адвокатът на обвинения в кибертероризъм и сочен за физически извършител на хакерската атака срещу сървър на НАП Кристиян Бойков - Любен Казанлиев, показа в ефира на bTV ново доказателство по делото срещу неговия клиент.

То е разпечатка на чат между ИТ специалисти и датира от 14 април тази година. В него се вижда как един от участниците сам се хвали, че е хакнал един от сървърите на НАП, чийто адрес е изписал. Посочил е и пътя към конкретната уязвимост.

Още по темата
"Този участник в чата обаче не е Кристиян Бойков, няма нищо общо и с "ТАД Груп" и Бойков въобще не е участвал в разговора", твърди адвокатът.

В посочения чат в програмата Telegram били около 50 ИТ специалисти от големи компании. От представената разпечатка става ясно, че според неназования хакер, уязвимостта на сървъра позволява дори да се променят данъците.

Датата на разпечатката е от същия ден, в който Бойков пише в служебния чат на "ТАД Груп" - "Довечера НАП си заминава" - реплика, която прокуратурата оповести публично.

Основната теза на адвокат Казанлиев е, че след като над 50 души са знаели паролите и уязвимостите на НАП, всеки е могъл да направи пробивът. Той призна, че теч на данни има, но е категоричен, че не Бойков е извършител на атаката.

Според него прокуратурата избирателно представя реплики и ги вади от контекста.

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, аз съм длъжен да защитя клиента си, но прокуратурата е длъжна по закон да събира истински доказателства - и оневиняващи, и такива, които доказват вината", коментира той.

На въпрос дали Кристиян Бойков може да стане защитен свидетел на прокуратурата, каквито намеци преди време направи шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, Казанлиев отговори, че клиентът му "може и да стане свидетел, но не срещу или в защита на някого, а в полза на истината."

Адвокатът добави и че защитата на Кристиян е поискала той да бъде изслушан, а от Държавното обвинение отговорили: "Пуснете молба, ще видим".

"Според мен истината е и в полза на Иван Тодоров (бел.ред. - собственик на "ТАД Груп", обвинен в подбудителство на Бойков) - няма как да е виновен в подбудителство, ако лицето, което е обвинено, че е извършило деянието, не го е извършило", обясни Любен Казанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
20
 
! Отговори
странно преди 4 години
Чатът е от 14 април, файлът по който хванаха хакерчето е вътрешно датиран от 11 май. Този файл е специален и служи за заключване. Датата и времето са важни за заключването и трябва да са точни. Напълно възможно е всеки от чата да е пробвал като на 11 май е пробвало и заподозряното хакерче. Май виновните са в НАП. Това което правят в безумие.
37
0
 
29
 
! Отговори
u2 преди 4 години
Хакери-макери има, държава няма.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една новина за Гербаво - Пеевския съд която казионните медии няма да разпространят:Европейския съд по правата на човека спря екстрадицията на грузинец от България в Иран, разрешена преди това от съда на ГЕРБ и Пеевски, понеже наказанието му в Иран освен затвор, предвиждало и 74 удара с пръчка!Съда на ГЕРБ и Пеевски или е некомпетентен и не го знае това, или го смята за нещо нормално!
35
1
 
13
 
! Отговори
мдддаа преди 4 години
тази прокурорка дето каза гениалното за пръскачките....къде ли юе иде консул ??не бях се замислял , как пръскачки ще свалят държавата !! То дъжда и снега могат да се хакнат значи..
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гнила държава!Много шум а накрая ще излезе едно голямо нищо!
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП си търсят изкупителна жертва за дупките си по сайовете после нали пак ще ги хакне някой и пак и пак и пак и пак и пак и отново.
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледали са някой американски филм за хакери и са решили да се пробват америкнците са ги подвели.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може всеки да е пробил базата, но един я е пуснал до медиите. В защитната теза не се говори нищо по този въпрос. Явно "големият хакер" от други хора е разбрал как да влезе, но е забравил да си затвори Либре офиса докато прави архива, аматьорите си носят последствията.
30
3
 
34
 
! Отговори
избирател преди 4 години
И в двата случая сте от страната на булката бе господа управляващи.Ако Кристиян се окаже невин/едва ли ще го допуснете/,вие ще се изложите,защото много празнодумие и показност имаше по медиите.Ако е виновен,пак излъгация от факта,че 20 годишен ХЛАПАК постави държавата на колене и я изложи пред света.....
29
5
 
27
 
! Отговори
Matrix преди 4 години
Ха,мн ясно, това от чата НЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВА , че Кристиан е крадеца на данни !Иванчева 2, искат да набедят някого, за собствената си некадърност!
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Играли на хакери, та се наиграли - същата работа като дечковците качили се на БМВ и в насрещното - не мислят за последствията. Може само да се радват, че това е България, а не САЩ, Русия или Китай, където до сега да са ги - абе направо на електрическия стол.
27
2
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 4 години
Адвоката хем не длъжен по закон "да казва истината", хем клиентът му може да стане свидетел в полза на истината. Ех тая истина какво неопределено понятие е... Хем така, хем иначе, според зависи.
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все повече се убеждавам, че в нап и държавните агенции работят тотални малоумниции, но и че този калоянчо са му дали този линк към оракъла на нап с цел да се изкуши и да се пробва да хакне. Използвали са го доста елементарно и брутално. А *** самодоволно и нагло парче не де е усетило, затова сега да го намахат по затворите и там да пробва да забременява до безкрайност! Отврат!
25
19
 
11
 
! Отговори
Рибарят преди 4 години
ЗА ЗАТВОРА СА--- ТОВА НЕ Е ИГРА--- И ТРИМАТА -НАЙ ВЕЧЕ БОЙКОВ КАТО ИЗВЪРШИТЕЛ..ПО 15 ГОДИНИ..ТОВА СА ДАННИТЕ НА 5 МЛН БЪЛГАРИ...КАТО Е ВИДЯЛ ЧЕ САЙТА Е УЯЗВИМ --ЗАЩО НЕ ИЗЛЕЗЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА И ДА ГИ НАПРАВИ НА 2 СТОТИНКИ --КАТО ГО ПОКАЖЕ -НО БЕЗ ДА ТЕГЛИ ДАННИ--А ТОЙ ИЗЛЕЗЕ БАЛЪК --ДА ХОДИ В ЗАТВОРА--СЕГА ВСИЧКИ СИ СМЕНЯМЕ ЛИЧНИТЕ КАРТИ ЗАРАДИ ТОЗИ ***
24
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАП сa нефелни това е истинaта щом тези сa успели дa проникнат в системите значи и други могат да го направят. Хакват ви тaм нещо написват ви, че имате 500 млн приходи и плащайте данъци. Тези хора са герои показали са уязвимост в системата, която може да доведе до големи беди. Президента да ги награди с ордени и НАП да си оправят измисленото сайтче или да ги закриват.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България правосъдието е каквото каже Цар Тиква.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е защо в бг съда се представят електронни доказателства принтиране на лист хартия. Защо не ги покажат на таблет или лаптоп.
21
10
 
10
 
! Отговори
Гост преди 4 години
цялата тайфа хакерчета в затвора за тероризъм и държавна измяна, държавната границата също е неприкосновенна и какво ако някой *** като тях я наруши само защото има дупка в загражденията оневинява ли го.Гади ми се от такива надменни самозабравили се ***.
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки може да говори каквото си иска, хвалели са се помежду си. Някой е бил в чата видял е какво са си говорели и този някой е хакнал НАП като е знаел, че по чата ще се уличат другите. Щом е имало 50 ИТ компнии всеки от тях може да е. Вината на ТАД груп е че са се изфукали и другите са им подлели вода.
19
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Кристиян е хакнал в опит да е герой (на 20 е все пак...). Тодоров изяде боя, защото не е казал "Как можа! Изтрий всичко". Правиха си майтап, че ще свалят правителството (както видяхме не стана ...). Опитват се да го изкарат огромна конспирация иначе излиза, че 20 годишен им е разбил защитата ....