Обвинението към Димов: "Стомана" и ТЕЦ-Перник плащали вода по 13 ст.

Доверявах се на експерти, обясни бившият екоминистър
Обновена: 16 яну 2020 21:19 | 16 яну 2020 16:35, Анисия Иванова
122

На днешното заседание срещу Нено Димов бяха представени нови два тома доказателства по делото.

Днес Апелативният спецсъд разглежда мярката за неотклонение на бившия вече министър на околната среда и водите. От обвинението заявиха, че ще поискат експертиза на каква цена "Стомана" и "Топлофикация" Перник са получавали вода. По предварителни данни двете предприятия са плащали по 13 стотинки на кубичен метър, а гражданите – по 2 лева, съобщи Bulgaria ON AIR.

Според адвоката на Димов - Ина Лулчева, цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения, а заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра. Самият Нено Димов заяви пред магистратите, че се е доверявал на експерти.

Още по темата
Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

"Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз. "Студена”. Крайното решение се взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към "Стомана" и ТЕЦ Перник, сега перничани нямало да бъдат на режим.

Лулчева посочи още, че прокуратурата днес е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

В събота Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Нено Димов. Спецсъдът го остави под стража.

Той е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпада от кабинета "Борисов 3". Той беше в управлението от квотата на Обединени патриоти, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. Новият министър е Емил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да е, ГЕРБ БСП и ДПС алтернатива нямат и пак ще управляват докато свят светува.
63
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До изход имаГняв след свършен факт? Не, не! Хладнокръвно накой трябва да отреже главата на отговорните за това безхаберие! Нено е очаквал да му се размине ли?
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тая Павлова ше ме цака без вода мене бе?!!!!От телевизоро обеща,че режим нема да има!
61
0
 
14
 
! Отговори
Йово преди 4 години
Да, ясно е за Ненов но защо прокуратурата мълчи за Вяра Церовска бившия кмет на Перник или тя понеже е от ГЕРБ е недосегаема. Вероятно Церовска не е знаела какво става във ВиК Перник, тя няма отношение към кризата. Що за кмет може да бъде ако не знае къде са слабите места на градът което управлява и за 4 години не била разбрала какво става в общинската фирма ВиК Перник! Вероятно и стария областен управител Ирена Соколова от ГЕРБ не е знаяла за водата. Всичко е прах в очите.
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновен е Б.Б -той нали навсякъде се появява кат месия и вика тук давам едни пари и протестите спират -не е виновна изкупителната кокошка Димов а тоя Б.Б -докога ще го търпиме -айде стига вече от човечетата останали в тая страна -вдигнете се джуджета -стига толкова глупост
59
1
 
3
 
! Отговори
ВиК Експерт преди 4 години
Хлъзнааме го тоа. Пожелавам му приятен престой в килията.
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не оправдавам Нено Димов, но смятам, че трябва да е в компанията на много други! Има ли чадър?
57
0
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българийо, безспирно те крадяха,обран бостан останал е след тях,разбойници, в Китай ако живяха, с куршум изтребват ги до крак.
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бе,аз друго да питам:Защо оная с чантичките по 4 000 лв не е в ареста като каза,че Перник няма да има режим?!!!!!
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е конспирация на ревизоро за да вземе мястото на Нанков.
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе 'айде да видим сега.Водата за Стомана и Топлофикация я продава на 13 стотинки,а на хората в Перник на 2,00 лв.Същото се случва в болниците.Лекарство,което струва 100 лв за лечение на болен се плаща от НЗОК на 1200лв.Сигурно и в другите сектори е така,като плочки за площади и материали за магистрали.Хайде стига вече а?!!!!!
53
2
 
4
 
! Отговори
изход има преди 4 години
Не се гневете сега великия хидроинженер ще донесе вода от "Цанков камИк" за перничани но съберете достатъчно за комисионата.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Златната кокошка Аврамова и младоженеца Нанков къде са били през това време? На о-в Бали, като шефката на НАП ли?
51
1
 
7
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
До ГлупиТочно така! Освен това другите калинки от ГЕРБ Перник са по-виновни от бай Нено, за тях обаче показни арести нямаше.
50
1
 
5
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Да не говорим за загубите, които са над 70%-----------Защо потребителя да плаща загуби въобще? Щото на стопанина/Нено/ не му пукало, ли?
49
2
 
7
 
! Отговори
Мистър Сенко преди 4 години
Гешефтурата (новата Цацаратура) сега ще скалъпи едно измислено обвинение и бай Нено ще бъде оправдан, понеже в закона е записано, че за индустриални нужди водата струва 0.13лв, тоест това е законно. А въщност трябва да бъде съден за предумишлено тласкане към водна криза (като е бил запознат със ситуацията в Перник и все пак си е сложил подписа), а освен това и за безстопанственост.
48
4
 
6
 
! Отговори
Глупи преди 4 години
Разходите за транспортирането на водата от язовира до завода са несравнимо по-малки от транспортирането на водата до един апартамент в града. Освен пречистването има и разходи за цялата ВиК мрежа в града, които заводът няма. Да не говорим за загубите, които са над 70% и които се начисляват в тези 2,30 лева на кубик.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В "Резултати от стопанската и техническа експлоатация на големите язовири в НРБ" (Техника, 1965) се казва, че яз.Студена е регулира оттока на р.Струма и го подава според нуждите на промишленото и битовото водоснабдяване на гр.Перник и напояването.Цената на водата се предлага от ВиК оператора и одобрява от КЕВР.Принципал на държавните ВиК дружества е МРРБ.Поне по тези въпроси вината на Н.Димов е спорна, което не значи, че е невинен, но нещо не виждам изправени до него и други отговорни лица
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
думи думи думи а кога ще има дела престъпниците в затвора това искат да видят хората омръзна им от празнословие
45
2
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
търси евтини почивки отсега за Гърция...-----------------Така, де! На гости при роднините дато бачкат в Гърция!!! Не е съвсем на почивка, макар че си почиват от кошмара в БГ!