Гешев оцени: Приватизиранията - брутална кражба и грабеж!

Единици станали милионери за една нощ, 90% от хората загубили
Обновена: 9 юни 2020 14:33 | 9 юни 2020 14:12, Камелия Цветанова
451
Гешев оцени: Приватизиранията - брутална кражба и грабеж!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според главния прокурор Иван Гешев в голямата си част приватизиранията е била една брутална кражба и грабеж.

Още по темата

„Бяха ограбени над 90% от българското население, единици станаха милионери за една нощ. Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история: как заводът е продаден и как този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората в града, е станал собственост на един човек и после най-вероятно, в 90% от случаите, е нарязан на скрап или не функционира вече и някои хора са станали богати на гърба на голяма част от българските граждани“, коментира той в Пещера, където се провежда поредната спецакция срещу престъпността.

Гешев допълни, че докладът от ДАНС за 14-те най-големи приватизационни сделки вече е даден на прокурори от ВКП, които извършват проверка за извършени престъпления, изтекли давностни срокове, резултати от предходни производства и т.н.

Тече проверка и по линия на гражданския съдебен надзор.
 
„В един друг период при един друг главен прокурор” на прокуратурата е била отнета възможността да атакува в съда нищожни сделки, смята Гешев.

„Беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано“, коментира той.

Заради това сега наказателно-правният анализ ще отиде и в министерства, които могат да реагират по данните за проблемни сделки. Първите резултати се очакват в рамките на 2-3 седмици.
 
В Пещера Гешев съобщи, че само днес в 24 населени места има спецоперации, а до края на седмицата ще има реализации в 114 градове и села.

„За мен и колегите от МВР е по-важно не какви са резултатите, в случая има резултати – има досъдебни производства за наркотици, оръжие и предмети с белези на културно-исторически ценности. Важно е това, което преди наричахме „профилактика“. Важно е да не се случват престъпления и нарушения на закона“, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


451
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
3
 
13
 
! Отговори
Това е то, преди 3 години
български реотан-бавнозагряващ!? И децата вече знаят, че през деветдесетте години се извърши пладнешко крадене, направо оглозгаха България. Но голяма вина имат и комунистите, те полъгаха работниците за масовата приватизация. Измислиха тъпите РМД-та, глупаците се юрнаха да купуват евтини акции, мислеха фабриканти да стават, но ядец. И този перко нищо няма да направи, само парата пуска в свирката, всичко вече е изнесено!
356
8
 
10
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО..... преди 3 години
КАКВА Е ЦЕЛТА НА ТЕЗИ ПРОВЕРКИ ЗА ПРИВАТИЗАЦИИТЕ??? НЕ СА ЛИ МНОГО ЗАКЪСНЕЛИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА НАПРАВИТЕ ПРОВЕРКА КЪДЕТО СПОРЕД ВАС Е УЧАСТВАЛА НИНОВА ЗАЩО ЛИ СИ МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ЦЕЛТА ДА Я ОБВИНИТЕ ПО НЯКАКЪВ НАЧИН И ЗАЩО ТОЛКОВА СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ НЕЯ ЗАЩОТО Е ПО УМНА ОТ ВСИЧКИ ВИ ЗАЕДНО И ХОРАТА Я ХАРЕСВАТ - ИМА ДРУГИ НЕЩА ЗА ПРОВЕРКА НО ОТ ТАМ СЕ БЯГА КАТО ЧЕ ЛИ БЯГАТ ОТ ПЪЛЕН КОШЕР С ПЧЕЛИ И МОЖЕ ДА ГИ НАХАПЯТ А ВИЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ
355
2
 
9
 
! Отговори
От трън на глог преди 3 години
А управлението на ГЕРБ е върхът: премиер пожарникар,вицепремиери философ, бивша юристконсултка на Плевнелиев и историк. Седем икономисти министри, включително дебелата Павлова на МРРБ, Вълчев на МОН, Ананиев на МЗ, Танева на земеделието и горите, Теменугата на енергетиката и Караниколов на промишлените предприятия. На МО - Шкембе войвода, на МВнР - Катето, юристка от Пазарджик и т.н. Как ще върви работата на МС?!За тая година от ЕС предполагат необвръзка на ДБ -6,2%, за догодина +4,5% !
354
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда гл.прокурор да ни обяснява приватизацията. Ние я преживяхме: за един ден 2700 човека на улицата. Оттогава 13 години съм бил в различни предприятия, които се управляваха от подкрепаджии, нямащи нищо общо с производството им. Завод за компютри: шеф на УС химик. Обираха печалбата на завода и за 2 г. го фалираха. За куфарчетата с пари: такива не съм виждал, но почти половината предприятия останаха собственост на хора от БСП.Бяха се разбрали с тези от СДС и Подкрепа. Цели заводи за жълти с
353
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате да махнете ГЕРБ и да се върнат отвличанията,убийствата ли?Да не ревете след това?
352
2
 
6
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
22 май 2008 г. Отвлечен е президентът на футболен клуб "Литекс" Ангел Бончев. На 11 юли 2008 г. - деня на предаване на част от поискания от похитителите откуп Бончев е освoбоден, но е взета за заложник съпругата му Камелия Бончева. На 30 юли тя е намерена жива и в добро здравословно състояние в Казичане.9 януари 2009 г.Трима маскирани са отвлекли към 22.00 часа Юлиян Лефтеров, регистриран в полицията за кражби на коли. До момента няма развръзка.
351
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 март 2008 г.Шефът на най-голямата фирма за доставка на строителни материали по Южното Черноморие Стоян Стоянов е в неизвестност от 6 март.Тогава той паркирал автомобила си "Лексус" в подземния гараж на кооперацията.Стоянов бе обявен за общонационално и международно издирване от Интерпол,но досега всички опити да бъде намерен завършват без резултат.Специален инициативен комитет обяви солидно възнаграждение за всеки, който даде информация за бизнесмена.Досега обаче няма резултат.(вероятно убит)
350
3
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
22 октомври 2007 г. 30-годишният Михаил Краус,син на екстранспортния министър Вилхем Краус, е отвлечен от неизвестни вечерта на 22 октомври 2007 г. в София.Той излязъл с автомобил от дома си, но по пътя е нападнат и прехвърлен в друга кола....раздразнените похитители отрязали последната фаланга на малкия пръст на дясната ръка на Михаил.Михаил Краус бе освободен на 20 ноември 2007 г. след плащане на откупа
349
2
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
12 април 2007 г. Отвлечен е бизнесменът Мехмед Чакър българин от турски произход. Прибирайки се към дома си, той забелязал, че пътят му е препречен от контейнер за смет.Когато слиза от колата си, той е нападнат от двама маскирани и е откаран,с чувал на главата,в специално пригодено помещение със заковани прозорци.Чакър е прикован с халка на пода....На 10 май Мехмед Чакър е освободен,без да е платен откуп.Първият от групата похитители е задържан на 12 юни в Пазарджик,а останалите 18 дни по-късно в Пловдив
348
1
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 9 март 2007 г. е отвлечен Илиан Цанев, син на бизнесмена Красимир Цанев. Поискан е откуп от 3 милиона евро, от които са платени 100 000 и жертвата е освободена.
347
2
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 4 юни 2006 г. е отвлечен 19-годишният Иво Пенчев, син на бизнесмена Ивелин Пенчев от Габрово. Поисканият откуп е 30 000 лева, но не е платен, тъй като похитеният е освободен след акция на полицията. След освобождаването на сина си Ивелин Пенчев признава, че двамата похитители са отвлекли самия него през април същата година и за освобождаването му близките му са платили 10 000 лева. За похищенията са арестувани Бранимир Бурла и Ивайло Генков.
346
2
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
7 януари 2006 г. Отвлечен за откуп е синът на добричкия бизнесмен Йордан Иванов-Поничката, собственик на месарска фабрика Ани-И ООД. 25-годишният Иван Иванов е похитен привечер на Ивановден на 10 метра от семейната им къща....Полицията е уведомена от приятелката на Иванов, която е свидетел на отвличането. Исканият откуп от 550 000 евро, намален впоследствие 200 000 евро не е платен. Младежът продължава да е в неизвестност.(вероятно убит)
345
1
 
3
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
....Това помогнало на полицията да локализира мястото. Бандитите се гаврили с отвлечения англичанин - въргаляли го гол в снега, насилвали го сексуално. На 20 декември трима антимафиоти успяват да се доберат през дебелия сняг до вилата и задържат двама от бандитите при опит да се измъкнат с кола към селото. Само няколко часа по-късно атакуват вилата. Милковски е изненадан, опитва се да стреля с пистолет по полицаите, но е убит на място. Британецът е освободен.
344
2
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 14 декември 2005 г. Атанас Галчев и Хари Милковски отвличат англичанина Кристоу Фанос във вилата на Милковски край с. Владо Тричков.От там похитителите започват да звънят в Лондон на близки на британеца и искат откуп от 44 000 паунда.Роднините сигнализират Скотланд ярд,а те се свързали с НСБОП в България.За нещастие на похитителите още първата вечер завалял сняг и те се озовали в капан,без да могат да мръднат от района.Това помогнало на полицията да локализира мястото.Бандитите
343
2
 
5
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 17 май 2005 г. пред дома си в Банкя е отвлечен Християн Валю. На 23 май в кафене Алекс, собственост на Садек Валю (брат на отвлечения) е подхвърлена аудиокасета, в която Християн моли брат си да разкрие каналите за синтетични наркотици. За отвличането е задържан Джаки от групата на Йоско, но е освободен. Отвлечения се води в неизвестност.(вероятно убит)
342
2
 
5
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 6 април 2004 г. синът на президента на футболен клуб Славия Венцеслав Стефанов Димитър е отвлечен близо до хотел Плиска на стотина метра от Първо РПУ,до семейното заведение Киара. Четирима мъже, преоблечени като полицаи набутват Димитър Стефанов в кола със син буркан.Часове след инцидента мъжки глас съветва по телефона бащата да приготви "много" пари и да не намесва полицията и медиитеЗаложникът Димитър не е освободен и до днес се води в неизвестност. Според самия Стефанов синът му най-вероятно е убит.
341
3
 
4
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
........Четири дни по-късно са арестувани четиримата варненци Антонио Тунджев, Валентин Христов, братята Георги и Петър Петрови и чеченеца Умар Джумбулатов, който впоследствие е експулсиран в Русия. Самият Рубин Коцев обявява, че зад отвличането стои бившият му партньор Тургут Тунджел. Той наел турския мафиот Седат Пекер, като му платил 75 хил. долара. Сумата за откупа била осигурена от бизнеспартньори на Коцев от Русия....(Тази мафия ли искате да качите на власт или е по-добре Бойко?)
340
2
 
5
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
17 март 2004 г. Рубин Коцев, собственик на фирма "Ахилеос меритайм",е отвлечен пред дома си на ул. Марко Балабанов от трима неизвестни.Ден по-късно полицията засича анонимно телефонно обаждане до семейство Коцеви с искане на откуп от 1 милион евро.Коцев е държан в плен 9 дни.На 26 март той е захвърлен от автомобил край Девня и сам отишъл до местното РПУ.Платен е откуп от 500 000 долара.Четири дни по-късно са арестувани четиримата варненци Антонио Тунджев,Валентин Христов,братята Георги
339
2
 
5
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
9 декември 2003 г.</b> Приятелката на варненския бизнесмен Борислав Манджуков е похитена, докато паркирала колата си в двора на вилата от осем маскирани. Тя е държана в плен до 26 декември. Нападателите й искат откуп от 500 000 долара от Манджуков, който е собственик на няколко обменни бюра и заведение във Варна. За престъплението е обвинен 32-годишният Кирил Илиев.
338
2
 
5
 
! Отговори
Отвличания преди 3 години
На 22 ноември 2002 г. бизнесмен от албански произход е отвлечен пред хотел Елит в София. Поисканият откуп е 50 000 евро и е платен от братът на жертвата. В деня на плащането на откупа отвлеченият остава за малко сам,чупи стъклото на прозореца и вика за помощ.За похищението са арестувани похитителите мъж и жена, а по-късно и поръчителите на отвличането братята Неджат и Наим П. и българинът Велислав Ц.