Прокуратурата протестира разрешението за строеж на Алепу

Първата заповед е била само за укрепване на свлачище
Обновена: 15 юни 2020 19:22 | 15 юни 2020 15:00, Анисия Иванова
108
Прокуратурата протестира разрешението за строеж на Алепу
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внесе протест срещу разрешението за строеж на "Алепу вилиджи", издадено през септември 2018 г. от главния архитект на община Созопол, съобщиха от ведомството.

На 5 юни тази година Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира ДНСК да извърши незабавна проверка за законността на строежа между нос "Свети Тома“ и т.н. Шофьорски плаж и да представи обобщен доклад.

Още по темата

В получения от ДНСК доклад се сочи, че от главния архитект на Община Созопол е издадено разрешение за строеж (РС) на 26.02.2018 г. за „укрепване на свлачище" в м. "Алепу", землище на Созопол, на името на „Алепу вилидж".

С нотариално заверена декларация от 28.08.2018г. възложителят декларирал, че това РС няма да бъде използвано от възложителя, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

По повод заявление от 30.08.2018г. за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза от 07.08.2018г. от „Алепу вилидж" главният архитект на община Созопол издал ново разрешение за строеж от 10.09.2018г. на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) - първи етап - "укрепване на свлачище" „Алепу вилидж" и втори етап - „курортен комплекс" – подземна и надземна част, находящ се в м. „Алепу", землище на Созопол.

Строежът е определен като строеж първа категория. След съответни административни процедури РС от 10.09.2018г. е влязло в сила на 27.09.2018г.

По реда на чл. 154 ал. 5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) са допуснати изменения на промени в инвестиционния проект, както и допълване на новото строително разрешение. В хода на проверката от ДНСК е установено и че на 10.10.2018 г. с решение на главния архитект на община Созопол е вписан и нов възложител, който не фигурира като такъв в двете строителни разрешения. В доклада са изложени и други констатации, изясняващи действителното положение по случая.

След анализ на всички получени материали от ВАП, съобразявайки, че разрешението за строеж е индивидуален административен акт, а влязлото в сила РС не подлежи на отмяна съобразно чл. 156 ал. 5 от ЗУТ, се заключава, че всяко следващо такова, засягащо същия поземлен имот и участници в административното, е нищожно.

По тези съображения, в резултат от съвместната работа и след получаване на материали от ВАП, Окръжна прокуратура – Бургас внесе в Административен съд – Бургас протест да се обяви за нищожно разрешение за строеж 10.09.2018г. на името на „Алепу вилидж", издадено от главен архитект на община Созопол за курортен комплекс „Алепу вилидж" (етапно строителство).

Протестът следва да спре и изпълнението на разрешението за строеж.

По-късно инвеститорите заявиха, че приемат с разбиране предприетите действия на всички компетентни държавни институции, както и бързата реакция на прокуратурата във връзка със строителството в местността "Алепу".

"Искаме да подчертаем, че към момента на обекта не се извършват строителни дейности. Уверени сме, че единствено компетентната позиция на прокуратурата и съда е в състояние да установи фактите и тяхната законосъобразност. На всички организации и личности, които с думите и поведението си уронват престижа и доброто ни име, ще бъде потърсена съдебна отговорност", пише в съобщението до медиите.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
27
 
! Отговори
Сонар преди 3 години
Този скандал тръгна от незнам си колко време. Още чакам поне една медия да обяви, кой е собственика на "подпорната стена". Всякакви глупости четохме и никой не го споменава. Свободни медии, сър!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До fЯ си пий хапчето за сън, къв Гонзо те подгони
50
1
 
16
 
! Отговори
баща преди 3 години
Защо въпреки подляшкия неокомунистически номер, българи с даже невръчени глоби от побити до табела за край на населено място радари да бъдат връщани обратно от границата, повечето нормални семейни хора предпочитат да почиват в Гърция ?!? Елементарно образования, работещ семеен човек с деца предпочита малките дискретни тихи, без чалга и с прекрасна прясна храна места, без да страда, че не пълни гушите на балкантурист номенклатурчиците...
49
4
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Май че не е толкова лошо или фатално да бъдеш предаден че си добър или истинен!Вие Гонзо знаете ли кой е?Вземал е само хранителната добавка креатин да не се уморява и един от най-истинските футболисти на тоя свят!Лошо може да стане ако тръгнеш съвсем сам срещу цяла тур.ция в невидим режим и някой тогава да те предаде.Просто трябва да оставиш злите да се поробват помежду си,да им пречиш само тука да идват и да съсипват добри хора и те вече не се съюзяват толкова срещу тебе!Кланяйте се на Гонзо!
48
5
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
Кучето най-умно на света! Те и от футбол разбират повече от хората. Повечето от тях могат да четат и пишат, даваш на кучето химикал или молив и хартия да ти напише и то ти пише всичко!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да спре, защото, ако спре, ще трябва да се връщат едни пари, а те вече са изхарчени и така се затваря порочният кръг. Лошото е че до сега лъжеха че било укрепване, ама видиш ли изведнъж не било.
46
1
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Правната неграмотност на Анисийчето е ужасяваща.1. Обжалването на даден нормативен акт НЕ спира неговото действие.2. Всички срокове за обжалването са изтекли. Ако не бъде намерено противоречие с по-висш административен акт или доказателство за извършено престъпление по НК, разрешителното няма как да бъде обявено за нищожно.
45
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Главният архитект на Созопол е ВИНОВНИКЪТ за строежа на сградата на самия бряг на морето. Заради такива като него, българите, а от скоро и чужденците се отказват от бетонираното българско Черноморие."Мислиш, че нещо зависи от този!? Ако другите са калинки, този е въшкa
44
0
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Това грозно и неадекватно "съоражение" съсипващо природните дадености на местността едва ли някога ще се изплати! Неадекватност и съсипия отвсякъде- инвеститори, архитекти, .... ! Затриват /вместо да го разгърнат/ естествения великолепен ланшафт за да се изгради блок! Олеле!
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно разделение на властите имаме в БГ! Държавата дава разрешителните за строеж.И пак в лицето на прокуратурата " протестира"?!-:)
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев,не се прави на сляп,целия Созопол и селата около него са във фалит,безизходица и в дългова яма , заради кражбите на Панайот Рейзи, защо не го хванете и осъдите и да връща част от парите?
41
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готов съм да се обзаложа, че накрая всичко ще утихне и строеж ще има! Когато не става с пари, става с много пари и Борисов ще се направи, че ни чул, ни видял!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... строеж на Алепу--------------След катато прочетох заглавието, първата ми мисъл беше - "Кво строим в Сирия, бе, че и в Алепо!?"Пък и фона подхожда, като след "бомбардировка"!-)))))))))ПСЩо се касае до поредния "Мутренско - Меринджейски" бизнес проект....Ами, л-.-уд умора Няма!-)))))
39
0
 
14
 
! Отговори
Ще протестира преди 3 години
Колкото попротестира за строежа до "японския" в СофияМалко шум, пушилка в социалните мрежи и тенденциозно показано в новинитеМалко спрян строеж за два месецаПосле наново с нови сили... Това е форумулата. Гаф след гаф, но се дава възможност на гражданинът да "свикне с идеята" и после да не се оплаква като строежът е готов и всичко е 6После някои хора ще намажат с апартаментчета и други подаръциКойто е на софрата не пука за нищо - природа, деца, възрастни, въздух... кучета ги яли...
38
0
 
11
 
! Отговори
знаещ преди 3 години
Не се заблуждавайте ,че каскетурата е протестирала. Това е само за парлама. ГБС е ортак на Тиквата и не може да загуби. Мога да се обзаложа с всекиго.....и най вече с Гешефта.
37
0
 
23
 
! Отговори
бг преди 3 години
Да кажем, че ще е по-добре на мястото на свлачището да има хотел. Но, възникват някои въпроси. От първоначалния етап е видно, че няма да бъде нещо скромно с 10- 20 стаи, а по български грандоманско. И най-вече какво ще става с отходните води на мегахотела. Най-вероятно ще ги заустят на стотина метра и акитата на туристите ще се връщат при тях на плажа. Балкантурист простотия отвсякъде !
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз едно не разбирам, защо продължават да строят, след като туристите реално намаляват? И прибираме все по-изпаднали и по-изпаднали чужденци?.............Мислиш ли,че жена му Захариева,която обикаля Европа на държавна издръжка ,за да търси туристи за хотелите на мутрите,няма да намери туристи баш за нейния хотел и собственост на мъжа и?
35
0
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 3 години
Тази година туристите намаляват! Следващата още ще паднат! Каква е тази глупост да се строи огромни хотели, като тенденцията е да се бяга от пренаселените градове с подобни жилищни клетки към спокойствие и осамотение сред природата, м?
34
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз едно не разбирам, защо продължават да строят, след като туристите реално намаляват? И прибираме все по-изпаднали и по-изпаднали чужденци?
33
0
 
17
 
! Отговори
турист преди 3 години
Първо е било плаж, след това се е случило свлачище. Разрешили са на мястото на свлачището да бъде построен хотел. Изградили са първия етап. Сега ще го обявят за незаконно и за вечни времена ще останат грозните бетонни кутии. Българска работа отвсякъде.