Прекратиха делото срещу Асена Стоименова

Според съда са налице сериозни процесуални нарушения
Обновена: 14 сеп 2020 16:20 | 14 сеп 2020 16:20, Веселина Йорданова
28
Прекратиха делото срещу Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд прекрати делото срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.

Предложението за освобождаването й от наказателна отговорност и санкциониране с глоба заради нейни интервюта по време на извънредното положение беше върнато на прокуратурата.

Още по темата
Причината - сериозни процесуални нарушения.

В интервютата, които са от 7-и април, Стоименова предупреждава за опасност от недостиг на лекарствата заради презапасяване като реакция на коронавирусната криза.

С тези думи, твърди прокуратурата, тя е създавала тревога у гражданите. Според съда обаче, не става ясно с които точно свои думи Асена Стоименова е притеснила хората, затова държавното обвинение ще трябва да ги конкретизира, предаде БНР.

Пред журналистите шефката на Българския фармацевтичен съюз беше категорична, че делото срещу нея е политическо. На въпрос откога идва атаката, отговори:

"В последните години много известен въпрос - кой? Не е важно кой е и кой стои зад всичко това, а защо системата го допуска. И всеки трябва да бъде важен за тази система и никой, който и да е той, не може да я използва по този начин. Имам предвид системата до момента на тази сграда. Имам предвид прокуратурата".

За случая "Асена Стоименова" вече е сезиран и съдът в Страсбург.

Държавното обвинение се възползва от рядко прилагания текст от Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

На Стоименова беше определена парична гаранция от 20 000 лева, която Софийският районен съд отмени с мотив, че е прекомерно тежка и заради общественото и семейното ѝ положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

След няколкомесечно разследване с подобни мотиви Софийската районна прокуратура се отказа да търси наказателна отговорност на Стоименова, така че, ако бъде призната за виновна, най-много тя да бъде глобена.

Случаят доведе до протести пред аптеки в страната и до поредица от сигнали до европейските институции, в които от Фармацевтичния съюз изразяват тревогата си от образуване на дело заради експертно мнение. От Асоциацията на европейските журналисти пък нарекоха мракобесие повдигането на обвинение след изразена позиция в медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречената " прокуратура" се " заигра" с един ПРОФЕСИОНАЛИСТ! И си получи заслуженото! Тази симпатична и интелигентна жена професионалист в областта си,Навря ПРОКУРАТУРАТА на едно место където който излезе от там. Не се връща повече!-:))))))))))) Браво на тази българка! Пред фактите и боговете мълчат! Та били те и свитата на д-р Гешев!-:) ОСТАВКА!-:) Кораба ви потъва! Трюмовете отдавна са пълни!-:))))
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбъркана държава! Тази плашише с недостиг на лекарства, но това не било всяване на паника!? Нали хората ще хукнат да се презапасяват още повече, като им кажеш че свършват?????
22
1
 
13
 
! Отговори
Това добре,но преди 3 години
Кога ще бъде съден генерал-хирург-плешо за цялостно творчество. То не бяха чували,камиони за трупове и яко измиране.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лошото е да дадеш власт на *** човек. Този в главната прокуратура го доказва.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на каскета, веднага!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" делото срещу нея е политическо"
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТи оня бау слънчавия ли щото май се обърках и сложих минус, макар че може да си прав.
17
1
 
10
 
! Отговори
аз преди 3 години
При присъда срещу България, щетата да се заплаща персонално от прокурора виновен за това деяние
16
5
 
16
 
! Отговори
?? преди 3 години
Така действа политическата МАФИЯ.Очернят ти името, влачат те по съдилища. Пускат и ГЕША да те води в прокуратурата за да си послушен. За да няма опозиция, за да си плащаш рекета.Така е в държавата на Мафията!Ама вие си стойте в къщи мишки.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото, което е сгрешила жената е, че преди тези думи е пропуснала да каже - Много Ви моля не изпадайте в паника и се успокойте! Не се презапасявайте! Иначе изказването посочва конкретно какво може да е причината за недостиг на лекарства. Това е действието - презапасяване! И не виздам как може с това си действие да предизвика паника, след като паниката е била на лице и като последствие се е стигнало до безогледно купуване - презапасяване. Проста диалектика - причина - следствие!!!!!
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прокурорите трябва да носят отговорност за финансовите загуби на държавата от делата в Страсбург. Няма друга професия, където можеш да нанесеш огромни щети на държавата и да ти се размине без нищо.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес изтеглихме нови 2 милиарда дълг, които децата и внуците ви ще плащат!!!Стойте си вкъщи и гледайте продажни новини на продажни медии!!!
12
9
 
22
 
! Отговори
ПОЗОР! преди 3 години
Обвиненията на главния прокурор не струват и пробита стотинка!!!Хиполенд!Стоименова!"хавала" - визитката му в ЕвропаОтказ от достъп до обществена информация на журналисти!ОСТАВКА И ЗАТВОР!ГЕШЕВ Е ПОЗОР!
11
10
 
12
 
! Отговори
Бау преди 3 години
А сега - Страстбург!
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Това е учил боко от правешкия му идол - "На партията не ѝ трябват кадърни, трябват ѝ верни хора" !!!
9
8
 
29
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А мутафчийски с неговата реплика за "камионите с покойници" - него кога 'е го съдят ???!!!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дребни задкулисни игрички на малки мишлета на държавни службици, с цел да покажат една на друга на коя й е по-голяма.
7
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗА 1339 ГОДИНИ ИСТОРИЯ НИКОЙ НИКОГА не е успял да нанесе пораженията които нанесе диктатора Борисов заедно с пионките си!след 500 години турско робство и след 50 години явна диктатура и комунизъм, никога не сме били в по-окаяно положение!България е на път да спре да съществува - нещо което 500 години турско, 200 години гръцко и 50 години българо-руско иго не успяха да постигнат!Неслучайно народа го нарича Бойко Българоyбиец и най-вероятно така ще бъде изучаван в учебниците след време!
6
5
 
28
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Да им тресне дело за морално-психологически тормоз по политически причини.
5
17
 
15
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Гешев да я оставя тази жена на мира и да се захваща с онези тримцата, отровните!!