Гешев: Закриването на спецсъда е в интерес на мафията

ВСС реши да се анализира работата и на спецпрокуратурата
86
Гешев: Закриването на спецсъда е в интерес на мафията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 18 гласа "за" и трима "против" пленумът на Висшия съдебен съвет гласува декларация, свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. Текстовете не стигнаха до второ четене в НС.

Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова.

Още по темата
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути.

Стоилов предложи да бъде направен анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура - от създаването им до момента. Той дори свика и следващо заседание на Пленума следващия четвъртък. Тогава ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който трябва да е готов за два месеца.

Дискусията по декларацията, която претърпя леки корекции на първоначалния вид, продължи два часа.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи документа.

С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им, анализира решение на КС Панов. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, заяви, че я подкрепя. Определи я като израз на съпричастност.

Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило. Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм, посочи тя.

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции. В момента по дела и разследвания са блокирани над три млрд. лева. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало.

Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората, посочи главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
1
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
разбира се, че е в интерес на мафията, свалянето на герб от власт също е интерес на мафията.. доста олигарси са в ареста, доста избягаха от бг и се укриват.. да си ги върнем в бг и да ги обявим за герои.. само олигарсите ще ни оправят.. гласувайте за славчо чалгата
55
4
 
3
 
! Отговори
ТЕЯ преди 2 години
Дето сега идват са мафията. Пак ще ни докарат до дъното като Олигарски, пардон Орешарски ;-)
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИ СИ МАФИЯТА УЕЕЕ
53
4
 
3
 
! Отговори
КОЙ преди 2 години
Е мафията, която направи престъпната приватизация - БСП, ДСБ на командира Костов, а сега наследниците му ДБ на Рамадан дето написа резолюцията ПРОТИВ България в ЕС и Пинокио, ДПС и НДСВ. След приватизацията България беше най-бедна след 50-държави на континента Европа - с 5 долара месечна заплата и 2 долара пенсии след любимият ви Жан! "Заменките" на Станишката май ги забравихте! И те струваха на България 10-ки милиарди загуби. Забравихте и Лукановата зима... Бойко ни спаси!
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А герба не са ли мафия
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Гешев, цената на закриването на спецпрокуратурата, СНС и АСНС я платиха Иванчева и Петрова, които чрез един кошаревски свидетел вече трета година разкарвате по Специализирания наказателен съд и апелативния спецсъд и от тях хора вече не става. Вие бяхте шеф на СпП и им изсипахте десетки томове обвинения. Вашите спецпрокурори "пропуснаха" да видят как последните 6 месеци вашият любим Падишах профука 5-6 млрд. лв и как Менда Ст. и Ананиев си затваряха очите, как не взехме навреме парите от ЕС!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев ги разбира тия неща
49
1
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Да стават овчаре и да садат картофи
48
1
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
И коя е " мафията" др Гешев?!-:) Тази която ни " управлява" тоест,си чешеше крастата че ни управлява повече от 12 г? Тази която изрита Главен прокурор с Не изтекъл мандат от пълни 7 г? Прецедент в историята ни след 1989 г до днес! И която Те избра теб самият под масата? За да пазиш един дебел *** ,и то най вече след като слезе от власт или изгонвайки го? Той слезе от властта! И ти го пазиш вече нали? И си седнал да ни говориш за " мафията"?! Ще излязат скоро факти срещу покровителя ти !-:)))
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към ГДНП има икономическо звено за тежки финансови престъпления. Те не ви ли уведомиха за безразборно харчене на средства преди изборите? Към всяко РДМВР има служба ИП.Те не ви ли предупреждаваха какво става! ББ даваше луди пари за АМ Хемус.И това ли пропуснахте? Сега оревахте ЕС, че разтурянето на СпП е подарък за мафиотите.Г-н Гешев, тези пари - милиарди лв са изразходвани пред вашите очи и тези на прокурорите. Вие не сте ли виновни? Или гоните дребните крадци и ментарджиите?
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н гл.прокурор, първо не говорете за специалност Право в Полицейската академия, защото МВР е министерството, чиито служители хич не държат на правата на задържаните, а си позволяват побои и психически натиск при снемане на дознания. Вие сте бивш дознател и пом.следовател и ги знаете тези неща. Мин.Ананиев не би тревога през март т.г., че разходите наминистерствата нарастват главоломно и държавата е пред фалит. Вие не знаехте ли това? Увеличиха с 30% РЗ на служителите а те са около 400 хил.души.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дебата при представяне на проекта от ГЕРБ в НС преди 10г., като ще цитирам Корнезов:Първо, това не е специализиран съд, а е типичен извънреден съд в противоречие на чл. 119, ал. 3. Това ще бъде един политически съд. ГЕРБ създава свой съд за разпра с политическите си опоненти. Тук ясно и категорично трябва да се даде тази оценка, а не да се шикалкави.Този съд ще бъде основен елемент на една създаваща се в България полицейска държава. Крайната фаза е полицейска държава!
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Cпeциaлизирaнитe прoкурaтури ca мoжe би нaй-уcпeшният бизнec, cъздaдeн в Бългaрия, cлeд cъздaвaнeтo нa чушкoпeкa. Филмът Oceмтe джуджeтa нa Aнтикoрупциoнния фoнд бeшe дocтaтъчнo илюcтрaтивeн зaщo. Cпeц прoкурoри рaздaвaт кюлчeтa, рaзбирaйтe грaбят кюлчeтa, грaбят дoкaзaтeлcтвa. Вcички cвинщини, кoитo нaпрaвихa дa нe би дa ca в интeрec нa прaвocъдиeтo? Тeзи 3 милиaрдa, зa кoитo гoвoри Гeшeв eфeктивнocттa нa КПКOНПИ e нямa и 5%, кaзa oщe Хаджигенов.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тeзи 3 милиaрдa, зa кoитo Гeшeв гoвoри, ca кaтo Бoйкoвитe милиaрди oт кoнтрaбaндaтa тoecт тoвa e дим нaд вoдaтa, пушeк. Тричaнe нa cъдии кoй, пo дявoлитe, тричa cъдии? Тeзи cъдилищa ги нaпълнихa прeдимнo cъc cъдии oт рaйoнни cъдилищa, зaщoтo никoй иcтинcки cъдия нe иcкaшe дa oтидe в cпeциaлизирaнитe, нeзaвиcимo oт oблaгитe. Тeзи cъдии прocтo щe ce върнaт тaм, къдeтo им e мяcтoтo.Цеата и сега я плащаме на тия нищоправещи съдии.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ТИ ТО4НО СИ СЛУГА НА МАФИЯТА!!
41
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай Гешев червената мафия!
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Гешев не е червен, но това не е за дълго. Вече няма разделение на властите, един фигурант обслужващ всички олигарси - да ви е честито.
39
3
 
22
 
! Отговори
И кво преди 2 години
До Знаещ!Като знаеш кажи какво стана с КТБ, Булгартабак, 8-те джудцете, Барселона, Пачки, Мата Хари, Виваком, Кметицата на Младост, Божков, Стайков - някой, нещо осъден ---- ц.
38
8
 
4
 
! Отговори
Знаещ! преди 2 години
До Анонимен47А ти вярваш сляпо на Христо Бойкикев?
37
2
 
9
 
! Отговори
Цуцко преди 2 години
Демек във ваш интерес, тогава няма проблемЗакривай !!!