СРС-тата само с разрешение, политици били подслушвани случайно?

Издаване на разрешение за подслушване се прилага при тежки присъди
86
СРС-тата само с разрешение, политици били подслушвани случайно?
Снимка: Pixabay

"Ако е имало използване спрямо когото и да било на СРС, е било на законово основание и по съответния ред. Вероятно политици са попаднали там случайно", коментира Димитър Узунов - бивш представляващ ВСС, по повод изнесените данни, че са подслушвани опозиционни политици, както и служебния премиер Стефан Янев, пред bTV.

Той добави и че вярва на спецсъда, че "не е издавано разрешение за използване на специални разузнавателни средства спрямо служебния премиер и лица от политически формации, споменати в медиите".

Още по темата
Узунов отбеляза и че издаване на разрешение за използване на СРС се прилага при тежки присъди, които предвиждат от 5 години лишаване от свобода.

Изисква се и мотивирано искане, както и приложени доказателства, добави експертът.

Той даде пример с подслушвано криминално проявено лице, което може да си говори с някой, който след време става народен представител.

"Кой е подслушван тогава", запита Узунов и определи твърденията за използване на СРС-та спрямо политици като предизборно говорене. Узунов обясни, че всеки съдия може да даде подобно разрешение.

По думите му не може да се заличат следите на използвано СРС, а и не всяко такова е доказателство, ако не е минало по законовия ред.

Узунов коментира и темата за искане на затваряне на спецсъдилищата, като каза, че исканият анализ не може да се направи за 2 месеца.

"48 000 дела за 10 години, дори и 6 месеца е малък срок за подобен анализ. През тези 10 години и дела има 2705 подсъдими, 2300 са с осъдителни присъди, 405 - с оправдателна“, каза бившият представляващ ВСС.

Той добави, че има осъдени знакови фигури - Румен Овчаров, на първа инстанция, кметицата на "Младост", шеф на сектор в криминална полиция и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Васи преди 2 години
Случайно ако ти ударя един зад врата! Ама съвсем случайно,ей така по врата.Всичко ще е съвсем случайно.А,случайно да ни вземате за балъци?
62
0
 
2
 
! Отговори
иис преди 2 години
Всъщност това че са били подслушвани политици е тежко признание че те са се ангажирали с криминални елементи. В подкрепа на това ще кажа че ние всички бяхме свидетели какво народно събрание се събра след последните избори.Колкото до разчистването на сметки от служебното правителство, това само демонстрира безсилието на въпросните лица пред закона.Радев трябва да подаде оставка и да договори с прокуратурата пълни самопризнания за да избегне ефективна присъда
61
2
 
5
 
! Отговори
Смела преди 2 години
Да ги подслушват, щом ги е страх има какво да крият, особено фигуранта. Мен и да ме подслушват не ми пука, аз не крия нищо.
60
1
 
2
 
! Отговори
ПОДСЛУШВАШ ВСИЧКИ преди 2 години
а политици и премиери попадат там "случайно"
59
1
 
5
 
! Отговори
пена преди 2 години
Те хората подслушвали Божков но се оказало, че от другата страна на телефона бил Радеф. Какво да се прави, сбъркали са сега....
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИстинатаВ грешка си, въпроса е кои са тези ПОЛИТИЦИ които си говорят с мутрите !
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимeн преди 2 години
Тоест, по знакови дела срещу организирана престъпност се подслушва телефонана човек, за който има достатъчно данни, че участва в престъпна схема или развива престъпна дейност, и му се обаждат ПОЛИТИЦИ ! И аз искам да знам #КОИ точно са тези ПОЛИТИЦИ !
56
9
 
10
 
! Отговори
Знаещ! преди 2 години
Радев , вече е време да ти се откъсне главата !ПРЕДАТЕЛ!
55
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 На кои политици. Защото 11 години ГЕРБ са на власт и само те могат да крадът. Нима ще подслушват своите????
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подслушването по политически причини е част от модела Борисов, който трябва да бъде изчегъртан.
53
1
 
5
 
! Отговори
Случайно подслушване преди 2 години
Опа, подслушАхме те. И ко прайм ся?
52
7
 
8
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Въпросът е кой и защо подслушва. Подслушва ГЕРБ използвайки мутрите си в службите, за да изнудва подслушваните и сниманите. Това е страшното, което трябва да спре.
51
3
 
9
 
! Отговори
Митев преди 2 години
И какво като са политици? Това не им дава имунитет. То вече Сулю и Пулю се пишат за политици искат да са недосегаеми.
50
3
 
5
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
''тЕ'' ПОДСЛУШВАТ ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ / без да има защо / , та няма да подслушват по-горните !
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Половината от "политиците" са адвокати на престъпници. Нищо чудно, че има подслушвани сред тях.Обаче, да се твърди, че всички са подслушвани без доказателства и да се повтаря тази мантра от сутрин до вечер, явно се следва някаква цел. Да закриваме съдилищата и да пускаме всички от затворите! Щот сме нови, протестъри... Само в БГ това може да се случи!
48
0
 
6
 
! Отговори
само че .... преди 2 години
Случайно подслушваните , не са СЛУЧАЙНИ !
47
2
 
7
 
! Отговори
Истинските преди 2 години
До СМЕХ.... Закрилниците на бандюгите са полицията и прокуратурата - това всеки го знае. Даже дрога разпространяват самите полицаи. Егати и полицията и прокуратурата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
46
0
 
8
 
! Отговори
Въпросче преди 2 години
До Малка задачка... Колко "лица Пешо" са осъдени? Далаверата не е ли всъщност подслушването, уж че се готвела далавера. КРАДЕЦА НЕ ВИКА ЛИ ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА??? И запомни - ченгетата са от най-нискоинтелигентните, затова няма кой да им се върже на задачките :)
45
3
 
11
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Бандюгите и депутатите им ЗАКРИЛНИЦИ--- НЕ ТРЕБВАЛО ДА СЕ КОНТРОЛИРАТ И ПОДСЛУШВАТ....ХАХАХАХАААА....ТОВА Е МЕЧТАТА НА ВСЕКИ ХАЙДУК И КОМУНИСТ!!!!
44
1
 
2
 
! Отговори
еее бре преди 2 години
До Данко Хаирсъзина той е дал точно доказателства, ве. обяснил е каква е схемата - чети пак!