Идва краят на съдебните дела на хартия, е-правосъдието - на финална права

Електронните дела в системата вече надхвърлят 260 000
26 юли 2021 23:15, Анисия Иванова
43
Идва краят на съдебните дела на хартия, е-правосъдието - на финална права
Снимка: БГНЕС

Близо 10 хил. са вече потребителите на единната информационна система на съдилищата. След 10-годишни усилия процесът на въвеждане на електронното правосъдие вече е на финална права, системата работи, а до този момент достъп до нея имат 1047 съдии, 4352 съдебни служители, 586 призовкари, както и 3046 съдебни заседатели.

Работата с електронно дело е бързо, удобно и лесно, уверяват от висшия съвет. „Има проблеми, но се надяваме нещата да вървят в един канализиран процес“, посочи представляващият го Боян Магдалинчев. Системата работи вече от 1 година, но до този момент не всички съдилища в страната бяха интегрирани към нея. Тя вече е внедрена успешно. Образуваните до този момент дела на хартия ще бъдат довършвани.

Процесът ще бъде дълъг, но началото е поставено, категорични са от ВСС. До този момент електронните дела в системата вече надхвърлят 260 хил.

Системата дава възможност за работа по всяко едно дело без необходимост от наличие на хартиена папка на делото, както и работа по него едновременно от магистрати и служители. Движението на делата по съдебните инстанции също. Достъпът на страните и адвокатите също. Системата е затворена, до нея няма външен достъп, което гарантира опазването на информацията.

За да онагледи работата на системата, председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев, който ръководи един от най-натоварените съдилища в страната, показа пред журналисти как се случва случайното разпределение на делата в системата. Той подчерта, че все пак ще има и процес на адаптация от страна на магистратите, които са свикнали до този момент да работят по делата на хартия.

Предстои системата да бъде надградена с въвеждане на възможност за подаване на електронно подаване на молба или жалба за иницииране на дело, заплащане на държавната такса през виртуален ПОС терминал с отстъпка, пише БГНЕС.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд. Договорът с държавната фирма изпълнител „Информационно обслужване“ възлиза на около 900 хил. лв.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
ПРЕЗ 1981Г . преди 2 месеца
През 1981г. ни казваха: Сега въвеждаме компютри в съдилищата и всичко ще се оправи . . . . Дааа , не подозирате какво означава съдийска мафия ! Та и сега .
38
0
 
0
 
! Отговори
врь6таи преди 2 месеца
откраднатото веднага
37
0
 
2
 
! Отговори
адвокат преди 2 месеца
работя със системата, има удобства, но е много далеч от "е-правосъдие"... още сме далеч от това, заседанията да са чрез видеоконференция, няма как да няма хартиена папка, предвид, че документите се депозират на хартия... единственото предимство на системата е, че не се разкарвам да си вземам експертизи до съда, но често се случва да се вижда документ в системата, но реално да не е качен, а е имало случаи на качени документи по друго дело... идеята е добра, изпълнението - по български
36
0
 
3
 
! Отговори
Адвокат преди 2 месеца
Краят на съдебните дела не само не идва, а е на десетилетия, поне в България. Единственото, което работи, е електронната система за случайно разпределение на дела. Как и за кого работи е отделен въпрос. Що се отнася до същността на електронното правосъдие (за което се наляха милиарди), сме изключително далеч. Все още за повечето неща, включително елементарни справки, трябва да отидеш на място в съда и да се заровиш в хартия, независимо дали си страна, адвокат или вещо лице.
35
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ!
34
1
 
4
 
! Отговори
Затворник преди 2 месеца
Урааааа! Още утре пазаря някой хакер и за 2 часа съм на свобода ! Да живее новото правителство ! Добре е всеки да може да управлява електронното си досие ! Ако някой си мисли, че хакерите ще им простят, явно не излязъл от селото си.
33
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 месеца
Това, разбира се изобщо не е вярно, да не говорим, че от електронна система, която работи само със съда, но не е и с гражданите и адвокатите, които за справки трябва пак да се разходят на място, няма никакъв смисъл.
32
0
 
4
 
! Отговори
Харалампи преди 2 месеца
Системата била сигурна, защото няма външен достъп, но накрая се казва, че предстои да и пуснат такъв.
31
0
 
6
 
! Отговори
НикогаВечеСДС-Чума преди 2 месеца
Българското правосъдие отдавна е улайна,така че сега вече ще бъде узаконен този факт.
30
0
 
5
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
Смятам, че трябва обстойно да се подходи към дейността на вещите лица, поради факта, че те със своите действия и липса на рутинен орит в своята уж област, те дават изкривени, двойствени експертни заключения. Вещо лице, геодезист на 72 години, но няма GPS и площта (дка) се мери с рулетка; човека нищо, абсолютно нищо няма като материална база, но никъде в експертизите не се посочва а какви методи и техника е приложил да напише експертното заключение. Голяма трагедия е с вещите лица.
29
2
 
7
 
! Отговори
ИДВА НОВ БИЗНЕС преди 2 месеца
ХАКЕРИ ЩЕ ЗАТРИВАТ с лекота дела и доказателства срещу добри пари. Освен това самите държавни служители влезли в схемата могат да изтриват неудобни документи. Това вече се е случвало в България скандално унищожаване на тефтерче, аудио записи за поръчки за убийства от известни политици на високи постове дето и парии имат и си въртят както партийките така въртят и цялата ни мизернаа държава.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
20 години след другите, и може би ще стане, ама не е сигурно, а бюджета на съдебната система, само милиард на година.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За държавата вие и вашите проблеми са просто едни числа в компютър.
26
2
 
5
 
! Отговори
ммм ..! преди 2 месеца
Смятам, че трябва да се помисли и за вещите лица. Като вещо лице много често наблюдавам как едни и същи вещи лица се назначават от съдии или ... от адвоката на едната страната, а експертизите се пишат под строгите указания на определената страна. Независимост? Таково нещо няма при вещите лица, те служат на тези които дават повече пари и назначават по други дела. Кака на 77 години, вещо лице има по 40-50 експертизи за една година! Невероятно, но факт. И до кога това ще продължава?
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще имаме правосъдие, когато компютрите заменят и съдиите у нас.
24
0
 
3
 
! Отговори
За да стане преди 2 месеца
по този начин, какъвто навеждат в статията, ще е нужна глобална промяна на самата концепция на книгопечат, достъп на абсолютно всички участници в делото до новата технология и гаранции за възстановяване на информацията. Особено за последното е необходимо съхранение и на хартиен носител, все още.
23
2
 
5
 
! Отговори
Баби и жаби преди 2 месеца
се объркват в статията. Самото администриране на делото от служителите може и да се дигитализира; да се намали движението на хартия (напр. призовки, съобщения и т.н.), но не и на 100%. Към момента няма технология, която да замести използвания от хилядолетия начин за визуално възприемане на информацията - с прелистване. В бъдеще може, но едва ли до 10-тина години.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Идва краят на съдебните дела на хартия, идва краят на съдебните машинописки, които записват не това, което се говори на процеса, а това, което успяват да запишат. По този начин съдебните машинописки изменят съдържанието на делата и се оказват най-главният фактор в процеса. По-главен от съдията.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама какво ще прави ДБ сега? Измъкнаха им изпълнението на едно предизборно обещание изпод носа. Но това няма да им попречи да си го припишат.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От тази система ЕИСС актовете излизат във вид все едно са изготвени от хора скарани с основни правил на текстообработката. За това съдиите и съдебните служители вина нямат, ама въпроса е на отговорните лица не им ли прави впечатление това ?