Трифонова отговори на Рашков: Намеса в работата на съда!

Двама от тримата протестиращи не се явили за даване на сведения
141
Трифонова отговори на Рашков: Намеса в работата на съда!
Снимка: БГНЕС

Софийската районна прокуратура (СРП) публикува позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание днес.

Още по темата

"Като прокурор в Софийската районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерския съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят както в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили", се казва в позицията.

Софийската районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите.

За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния  съвет на европейските прокурори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак минуси , нормално комунисти кво да ги правиш!!!
56
1
 
1
 
! Отговори
До натовеца преди 2 години
Ама не ми се овъртай, ДА ИЛИ НЕ????
55
1
 
4
 
! Отговори
До натовеца преди 2 години
Пак щете питам че не отговаряш???? Да ГОРИШ ЖИВИ ХОРА СЪС СЛАМА ЗА ИЛИ ПРОТИВ СИ???????
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 78 "Издири ме сам, другарю милиционер от село. Нали сте много всемогъщи." Да, това няма да е много трудно. :))))
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Издири ме сам, другарю милиционер от село. Нали сте много всемогъщи. И ако обичаш престани да ми даваш нареждания. Не си ми началник, другарю селянин.
52
0
 
6
 
! Отговори
До натовеца преди 2 години
Пак ли вилнееш бре ??? Рашков пак ли получава сигнали?? Не е лошо да вземе мерки човека ще получи някой пристъп!!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74 "Заповядай в кантората ми. Хонорарът ми е 100 лева на час." Дай си името на кантората, другарю адвокат.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заповядай в кантората ми. Хонорарът ми е 100 лева на час. И съм завършил престижен университет, редовно обучение, държавна поръчка, а не като кумира ви с каскет.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До селянина 68/72 "Пропуските са в тълкуването на правните норми." Сподели за какви конкретни пропуски става дума, другарю.
48
1
 
0
 
! Отговори
До селянина 68 преди 2 години
Пропуските са в тълкуването на правните норми. И не съм ти другар, добри ми селянино!
47
3
 
0
 
! Отговори
До случаен минувач преди 2 години
И това е основание да бъдат пребити други хора? Освен това дали и това не е легенда? Защо слама? Как поръсена слама ще гори? Това да не е бала слама? Определено паp.цали, напоени с бензин или вестници биха били в пъти по-ефикасни.
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Юрист Я, другарю юрист, обясни къде са пропуските в изложението на Прокурор Трифонова?
45
3
 
4
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Ей попелета !!!! България ще я бъде, въпреки тролско-*** ви коментари.А вие няма да ядете бой- споко.Ще ви оставим да горите в ада. Чичо Луци ви чака продажници. Който цъка минус - да се готви за казана.
44
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Сламата беше не само хвърлена, но и запалена! Идеята беше дрехите на полицаите да се запалят! Да почнат да горят!
43
2
 
5
 
! Отговори
Юрист преди 2 години
До този, който поучава Сата НатоКато ви чета писанията, бих могъл на си помисля, че сте компетентен/на правно. Ама не сте! Пишете абсолютни глупости от въображаема позиция на превъзходство. Класически тролаж.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60 "Ми да, звучи ми логично..." Логично е болните ти фантазии да ти звучат "логично". Те са си твои.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, време е по стар комунистически тертип да гръмнете някоя черква.Света Неделя примерно.Само вие можете да наложите закконост с напълно незаконни методи.Лагерите готови ли са?
40
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според гербавите *** и престъпници, ако ЕДНИ граждани хвърлят слама по полицаи, то тогава полицията има пълното право да завлече ДРУГИ граждани, да им сложи белезници, след което да ги хвърля по земята като чували с картофи, да ги рита, бие и издевателства над тях по всякакъв начин! Ми да, звучи ми логично...
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО "Действията на полицаите ИЗЛАГАТ Държавата." Това ли ще е обвинението: "излагане на държавата". Казах ти, неграмотници с основно образование сте!
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 53 "Нищо не показва , че не подкрепяте" Показва. Просто вие сте примитивни шаранчета, които си нямат идея какво значи законност. Вместо това сте готови на някакви дивашки възмездия. Справедлив процес е имало, просто такива като теб искат кръв, без да знаят кой какъв е. Затова на изборите червените ще получат един здрав шут и Господ да им е на помощ, ако не успеят да манипулират вота: нещо, за което си сложеиха даже ДС изпълнители.