КС отмени мораториума върху решенията на кабинета "Борисов 3"

Той беше наложен от 46-ото Народно събрание
43
КС отмени мораториума върху решенията на кабинета "Борисов 3"
Снимка: КС

Конституционният съд се произнесе по решението на  Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи по време на последното управление на правителството на Бойко Борисов.

Още по темата

КС "отклонява искането за установяване на противоконституционност", пише в съобщение публикувано на сайта на съда.

Съдът прекратява делото в тази му част. Решението е прието единодушно с 11 гласа.

Конституционният съд посочва обаче, че "е недопустимо" с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, на изпълнителната власт, на други държавни органи, установени от Основния закон и на съдебната власт.

Според съдиите това е така, включително и в хипотезата при която Министерският съвет изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Искането да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента беше внесено от 60 народни представители. Приетият мораториум от Народното събрание срещу решенията на последното правителство на Бойко Борисов действаше от 22 април до 12 май, когато встъпи първото служебно правителство на Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
39
 
13
 
! Отговори
2луп преди 2 години
Какво странно виждате?Назначените от Герб и гешефтурата калинки отново бтанят мутрите от Герб. Хубавото е, че скоро и президентът и парламента ще е съставен основно от умни хора, а не калинки и агенти на ДС от ОПГ Герб. А с уволнението и арестуването на Каскета нещата ще се нормализират.
15
38
 
14
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Скоро и тези продажни съдии няма да могат да спасят Боко Тиквата от затвора.Всички дружно ще правят компания на бай Ставри.
14
18
 
8
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Не сте прави ***
13
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЮристъВ момента има огромен натиск върху КС по казуса с Петков за гражданството му от страна на Радев и от страна на Американското посолство.
12
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем скоро няма да могат да си намерят място, от чалгари до мутри и промяната тогава може да започно, но моля без бели якички с чуждо гражданство, трябват ни хора запознати с нашате действителност.
11
7
 
30
 
! Отговори
Юристъ преди 2 години
До Калеко Алеко --- Прав си колега. Все още има нормални институции в България, които познават законодателната уредба на държавата. Иначе, овенна хунта, пенционни генерали, некой от тях с по 19 законни *** и так далее.
10
11
 
34
 
! Отговори
Ха, преди 2 години
Че то Радев газенето на Конституцията го превърна в ежедневно хоби! Той си върви по някаква "негова" конституция, която щял да я покаже ,само че ..."друг" път! Въпросът е , защо чак сега КС излиза с това решение, като това е елементарен казус! Сега колко време ще чакаме, за гражданството на Кирчо? Със сигурност след изборите! А може би след по-следващите!
9
11
 
36
 
! Отговори
Юмруче преди 2 години
А за насъскването на ***-пролетариата от наркомани и алкохолици срещу законното правителство на ГЕРБ, водено от "обединителят на нацията" гуссин Чорапов, кога ще има анонс ? В нормална държава президентът е импичнат поне 10 пъти досега, но България не е сред т.нар. "нормални дэржави".
8
11
 
35
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Хубаво е че държавата все още я има, както и Конституцията и разделението на властите, защото когато Кремълски парашутисти и метежната им шлака затлачат обществено политическият живот, трябва да остане поне една институция която да се съобразява и да спазва законите на Парламентарната република ... !!!
7
10
 
28
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Повече от ясно е решението на казуса от КС! Само се питам дали Мая , Пинокио , неуспелия Хаджигенов , Гнома и прочие ще платят от заплатите си! И преди да вършиш нещо консултирай се с законите , правилниците и разпоредбите и тогава говори!
6
11
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пределно ясно беше, че противоречи на Конституцията още преди да се вземе решението за мораториум. Въпросът е сега КОЙ ще поеме отговорност за това, че напълно умишлено беше погазен правовия ред и то точно от тези, които реват по цял ден до припадък за съдебна реформа и върховенство на правото?
5
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше доказано, че лъжливите и крадливи комунисти, ***, Галевица, Бойкикев, Радев за пореден път са погазили конституцията на страната! В момента същите тези крадат държавата чудовищно и всички цени летят в небесата.
4
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това решение показва колко правно несъстоятелни са от партията на Манолова, която беше инициатор на този глупав мораториум, както и всички нейни неграмотни гласоподаватели-протестъри!
3
13
 
47
 
! Отговори
Киро Лъжеца преди 2 години
Нормално, скоро КС ще се произнесе и по измамата на Кирил Петков, който неправомерно и в противоречие със закона заемаше длъжността министър на икономиката. Това ще доведе и до отмяна на абсолютни всички актове, които Петков незаконни е подписвал като министър.Подмяната Прпдължава!
2
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха-ха супер,плочкаджийте газ ппикаят
1
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и? От това нищо не следва, за да го извеждате кято някаква гръмка новина. Така или иначе срокът на мораториума отдавна мина. Намират се на работа тия от снимката, за да оправдаят големите си заплати