Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита

Според него е нарушен и принципът на разделение на властите
62
Гешев сезира КС за изземването на активите на Бюрото по защита
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Конституционния съд /КС/ искане за обявяване на противоконституционност на разпоредба от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство, според която дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, следва да се предоставят на Министерството на правосъдието, съобщиха от прокуратурата.

Още по темата

Конституционният съд вече е образувал дело по искането на главния прокурор. Докладчик е съдия Павлина Панова.

Според искането до КС, с приемането на разпоредбата Народното събрание е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост, дадени за безвъзмездно управление на Прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита, и да ги предостави на Министерство на правосъдието. Това, според главния прокурор, е в противоречие с Конституцията, където се посочва, че Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество и има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с него.

Иван Гешев смята, че е нарушен и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.

Освен това, според главния прокурор, имотите на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет и предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт.

Иван Гешев посочва още, че Бюрото сега е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен.

През 2014 г. дълготрайните активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв. Към 28.09.2021 г. те възлизат на 3 039 200,00 лв., в т.ч. 29 леки автомобили. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.

За нуждите на Бюрото е била изградена и материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване. Изградено е било и видеонаблюдение, за да се гарантира допълнително сигурността на защитените лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: КСгешевбюро по защита
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
14
 
4
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Нещастните троллики, все около някакви "чекмеджета" се въртят за доказателства! Ако не беше оная ***, в какво ли щяха да обвиняват ГЕРБ? Май го смятат за най-големият успех на ДС-сектата около Радев!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ааа - АКо беше адекватно, може би б'джета щеше да е оправдан, но с огледа на това, в коят страна е ... ахах. НЕЕЕЕЕЕЕЕ.... БГ е дупка.
23
23
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 2 години
Борисов все още е най-уважаваният политик в България, и това ще го покажат следващите избори! Колкото до Шиши, да не забравяме че с гласовете на ДПС бе избран и Радев! А Гешев си остава един от най-достойните гл.Прокурори, които сме имали, и не се огъна пред натиска на превратаджиите на Радев и парите на олигархията! А иначе, всякакви ***-миризливки ни внушават, как трябвало да мислим!
22
5
 
8
 
! Отговори
до калеко преди 2 години
Калеко,сине майчин,къде беше когато твоята шайка бандити ежедневно нарушаваха законите на милата ни родина?Като започнем от мишо бирата,минем с ограбването на парите на здравната каса от 2,5 млрд.,на косъм от разграбването на Сребърният фонд и стигнем до кюлчетата,които само вие винетуджиите не ги видяхте...Като ви изрита народа нещо много почнахте да говорите за спазване на закони и Конституция...Късно е либе ка китка...
21
3
 
4
 
! Отговори
До калекото преди 2 години
Върти яко с ви пи ена! Защо ти плаща Севи пиар Бойко?
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше отдавна Гешев да е в затвор и всеки ден да дава подробно обяснение за някое от много му престъпления
19
1
 
10
 
! Отговори
Би преди 2 години
Вие представяте ли си че човекът който трябва да брани страната си и да я зазащитава от престъпници, самият този човек СЪДИ СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА!!!!!!!ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
18
4
 
13
 
! Отговори
Вьпросче преди 2 години
Баневи осьдили - бьлгария - баце или гешев ще им платят сега
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме граждани и прокурор дори в любимия на Гешев Китай, вече да виси от месеци безподвижно в името на китайския народ
16
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов, Гешев, Цацаров, Мавродиеви и Шиши ще гният в затвора, гарантирам Ви. Който се е докоснал до тях, ще мирише цял живот
15
5
 
14
 
! Отговори
ааа преди 2 години
"дълготрайните активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв.".Какво става тука бе,едно бюро за защита,която по официални данни за последните 2 години е "защитавала" 20-на души защо ще разполага с такива активи и бюджет за една година повече от 10 млн.лв?!?
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още живурка това същество, което има малко общо с човек. Ще връща заплатите си с лихвата, защото е работил срещу държавността и гражданството. Дано не се самоубие преди да му сложат качулката и го отведат там където му е мястото на съществото гешев
13
13
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Добре че в държавата остана поне една институция неподвластна на радевата Хунта, а опитите и да бъде демонизирана ни тласкат към едноличното управление на диктатор от латиноамерикански тип ... Да не забравяме че България е Парламентарна република, членка на ЕС и НАТО, с ясно разделение на властите, което е залегнало и в Конституцията и ... !!!
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е грозен и противен тоя. Чудя се дали бай Ставри ще може да го вдигне за него.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Респект - приятел - много си заблуден, ако вярваш че "Олигархията" е едно цяло, а Гешев е "отделен" някак си извън тая схема.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешка, защо не завърши Юридическия факултет на Софийския университет, а завърши милиционерското училище? Сещаш ли се какъв е отговорът? Да, правилно моето момче, защото си милиционер, а не юрист!
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха. Точно Гешев ли защитава приципа за резделението на власттите? Нали точно той заяви, че не трябвало да има такова разделение и затова започнаха протестите против него.
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те на фигуранта клоуните нищо не могат да направят без да нарушат конституцията.
7
14
 
4
 
! Отговори
Респект преди 2 години
към Гешев, защото не се огъна пред превратаджиите на олигархията, и стиснатия юмрук на Фигуранта!
6
2
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
гешеФФ, занимава се с дребната престъпност, както беше обещал , остави Големите работи на батковците !!!___Ще те запомним като пудел на мафиота тиквун !!!