Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев

Петков трябвало да върне министерските заплати и осигуровки
173
Заради Кирил Петков имало основания за импийчмънт на Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев се е предоверил на Кирил Петков, но Конституцията е нарушена и от юридическа гледна точка основанието за импийчмънт е налице, смята бившият конституцинен съдия проф. Пламен Киров.

Според нето държавният глава е могъл да провери и да поиска информация от ГД ГРАО, за да се види срещу името на Петков дали фигурира двойно гражданство.

Още по темата
"Бившият министър трябва да върне заплатите, командировъчните и осигуровките си за периода, в който е бил в служебното правителство", каза Киров.

Той смята, че по силата на решението на Конституционния съд Кирил Петков никога не е бил министър.

"Това означава, че всички негови актове са постановени от некомпетентен орган, следователно са нищожни. Изправени сме пред перфектна административна буря, защото си нямаме представа за хаоса, който ще се породи от тази нищожност на актовете", коментира проф. Киров.

По думите му прокуратурата трябва да установи дали е попълнена декларация с невярно съдържание.

"Евентуалното наказание ще бъде възможно най-лекото - парична глоба, предвид чистото съдебно минало на Кирил Петков. Ясно му е било, че едно волеизявление не е достатъчно, за да се откаже от канадското си гражданство", подчерта той.

Според него няма автоматизъм в решението нс КС, защото се отнася само за указа за назначаването, а лицата, които имат правен интерес, могат да се позоват на нищожността на актовете на министъра. Съдът обаче трябва да се произнесе по всеки отделен казус.

Относно искането на ВМРО всички актове да се обявят за невалидни, той коментира, че това решение е в правомощията на ВАС. А по темата за влиянието на това решение върху предизборната кампания проф. Киров каза, че няма еднозначно мнение - както може да окаже отрицателно, така и положително влияние на Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ да се вземат в ръце и да си вразумят вожда! Защото е тръгнал вабанк и залага националните каузи за да си спаси кожата и властта
61
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харесал съм една кола. Не е моя, на един съсед е. Ама ще я мия по-често и ще се грижа по-добре за нея. По-справедливо е да е моя, и за колата ще е по-добре. Та мисля да си я взема. Щом за Кирчо може, защо за мен не?
60
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беззаконието се счита за нещо нормално от май месец досега...
59
20
 
8
 
! Отговори
Не ви е срам! преди 2 години
Дайте да го обесим на центъра, щом той е най-големият престъпник в държавата ни.
58
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един фигурант-некадърник и един крадлив и лъжлив лигльо ни направиха луди за 6 мисеца!В Бяла държава тези двамата изхвърчат от политиката на момента и при бай стоври
57
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да питам - Петков ако влезе във властта, кой ще е следващия закон, който съзнателно ще наруши, защото така му е удобно?
56
21
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
Пострадалите от неговите решения ще хукнат да го съдят. т.лупа и цялата гербава .... дружинка потриват доволно ръце, че Радев получи шамар чрез Петков. т.лупа още 11 пъти ще коментира този нечуван казус. Импичмънт няма да има, защото избори са след няколко дни, та няма смисъл. Но важното е да се говори срещу Радев като главен виновник. Психясало бивше премиерче ликува.
55
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо комунистическото внуче Петков си представяше, че Конституционния Съд на България е нещо като Хасковския окръжен съд, където той може да викне някой скъпоплатен адвокат, да подкупи наред съдиите и да се излезе с решение в негова полза.Това са разбиранията на Петков за държавността -като не ми ктърва нещо ще ги уволня докато стане моето.Да се има предвид, че Петков докато беше министър уволни няколко стотин души и съм далеч от мисълта, че всичките са гербаджгии.
54
4
 
27
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 2 години
Сега пък за клакьорите на Радев , Конституционният съд бил"мафията"! Защо бе сладурчета, щото спазват Конституцията ли! Хайде не забравяйте, че и съдията от президентската квота е гласувал, че е нарушена Конституцията!
53
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само да върне всичко ,но и да бъде подведен под отговорност ,а също и да се потърси отговорност и от този който го е назначил !
52
8
 
2
 
! Отговори
До Казано е преди 2 години
Защо пропускаш Борисов?
51
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички досегашни стари *** - политици във властта крякат против млади и успяли хора и българи като Кирил Петков и Асен Василев. *** тук обаче също мислят като първите, е, всеки има право да избира,но на 14 Ноември аз и семейството ми ще подкрепим Продължаваме Промяната.
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грешката на Кирил Петков беше, че изобщо дойде в БГ. Да си стоеше в Канада. 500 пъти по-добър живот, отколкото в БГ.
49
7
 
25
 
! Отговори
моч преди 2 години
Киро и фигуранта ни направиха показно как може да не зачиташ , да тъпчеш и да се подиграваш със законите , конституцията , държавността , както и с целия български народ.Вече от 100 места ни обясниха как санкцията за документната измама извършена от лъжеца и всички последици от това ще е съотносима едва ли не към санкцията за неправилно паркиране , а що се отнася до клетвопрестъпника - той е с висш имунитет и е недосегаем :(Тъжна история !!!
48
17
 
9
 
! Отговори
О преди 2 години
Направо разстреляйте Петков.Той е най-големият престъпник на прехода Гладувайте за Пеевски,той е чист като сълза.
47
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро шарлатанина е Позор за българската емигрантска общност - най-голямото разочарование за прокудените от Радевата червена русофилска Мафия, която дебългаризира Родината им, а сега най лицемирно разнася куфари по цял Свят за да събира не само пари за закупуването им, но и тяхните гласове !
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
г,извинявай забравих,процедурата продължава с нацвъкването на поне една дузина одобрения!Дерзай "брат"
45
25
 
5
 
! Отговори
митко преди 2 години
И на децата е ясно,че мафията в лицето на конституционният съд репресира Кирил Петков.Обърка им сметките,атакува им банката.Народа вижда всичко това.На 14-ти ще има масов вот за Кирил Петков.Гх
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще приемем ЮСУФ, завършил в ХАРВАРД, С ТУРСКО И БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО? КОНСТИТУЦИЯТА НЕ Е КЪРПА ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА! АКО ИМА НАЦИОНАЛНА ГОРДОСТ ЩЕ ИСКАМЕ ВСИЧКИ ДА СПАЗВАТ ЗАКОНА , КОЛКОТО И ДА СА СИМПАТИЧНИ! ТОВА Е ДЪРЖАВНОСТ !НЕ Е ЛАТИНО СЕРИАЛ!
43
7
 
18
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 2 години
Защо този човек на снимката все още е на свобода и не е арестуван? Защо партийната полиция на Радев в лицето на МВР оглавявано от Рашков не предприема никакви действия.Ето, има ли извършени престъпление от Петков - има.Защо няма арест за него?