В това тежко състояние не трябва да се бута Конституцията!

Спасов и Премянов: Трябва да се намерят сили за приемане на бюджета
18 май 2023 10:52, Анисия Иванова
19

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел е категорична, че ще представи състав на кабинет след изтичане на 7-дневния срок от връчването на мандата. Тази заявка е на фона на отказа на три от партиите да подкрепят нейния мандат – "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и "Възраждане".

"Не очаквам чак толкова политически разум в нашите политически играчи днес, за да се стигне до компромис. Хипотетично е възможно да се направи правителство на малцинството с първия мандат. Вторият е обречен на същата съдба, но най-важният въпрос е друг - ще намерят ли сили да приемат бюджет за държавата", коментира председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов в "България сутрин".

Според него не трябва да се допуска предсрочните избори да повтарят статуквото.

"Трябва да помислят за определен тип консолидация, изменение в избирателния закон, въвеждане на определен тип изисквания, които ще принудят партии да се консолидират. Надеждата, че ще се смени формата на държавно управление от парламентарна на президентска република, е много трудна, защото иска свикване на Велико Народно събрание. Това разделение на многото партии не е възможно", категоричен е Премянов.

Още по темата

"В сегашния си състав парламентът не може да формира дори обикновено мнозинство, за да свърши изисканите от Конституцията задачи - да гласува бюджет, да попълни квотите на парламента в различните регулаторни органи. Това е много важна задача. Може би тук е мястото на председателя на парламента да им събере подписите на тези, които искат", каза адвокат Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи политиците трябва да прочетат крилата фраза на Бисмарк "Политиката е изкуство на възможното, но тя продължава", допълни Спасов.

"С Конституцията не може да се играе като с футболна топка, в това тежко състояние на обществените отношения не трябва да се бута Конституцията, трябва да си свършат работата, да приемат бюджета и да говорят по всички въпроси за следващия парламент. Изборите от Великото Народно събрание трябва да се пренесат върху избора за народни представители. Това да са хора, които са склонни да представят националните интереси пред скоби", настоя Красимир Премянов.

Той призова политическите сили да си върнат доверието на народа, както и да си изяснят по кои приоритети ще се обединят. "Партиите губят доверие, над 50% от хората не гласуват, този проблем ги кара да се замислят. Партиите трябва да се върнат към своите избиратели, да кажат какви интереси защитават", допълни той.

"Не стоят дори проблемите на държавата, никой не прави нищо срещу корупцията, а всички говорят за нея, там е огромната роля, тежест на съдебната власт. Тя желае да се намества в политиката вместо да се бори с корупцията и престъпността. Всичко това е недопустимо. Трябва всеки да си гледа работата в тази държава", подчерта Минчо Спасов.

"Скептично настроен съм, че може да има правителство. Конфликтът с прокуратурата няма да затихне", сподели мнение Премянов.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Искам да попитам защо като им изтече мандата конституционните съдии си подадоха заявленията за напускане а тия етични, чисти и честни и морални съдници на главния прокурор, наскоро оцелял след атентат от Висшия съдебен съвет 9ти месец остават и получават незоконно и неморално заплата и издават незаконни решения, защото мандата им е свършил? ЩО ЗА БЕЗОБРАЗИЕ?Прочети още на: https://dnes.bg/temida/2023/05/18/geshev-gotvi-strashni-razkritiia-ot-koito-shte-ima-goliam-sram-za-chlenove-na-vss.570125#comment-newest
16
1
 
1
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Отворете си очите и вижте - няма да се оправим а напратив, ще става все по зле и по зле. Мафията отдавна си има държава и това няма как да се промени по безкръвен път.
15
0
 
1
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Дървава в която политическия скандал не е новост, той е ежедневие - то си е като сериал без край. Всеки ден излизат нови и нови новини, кой с кой се е скарал, кой каво откраднал, какво злоупотребил и това остават само като новини. Последици никакви, наказани няма, е то как да има като и виновни няма. Чао на запада, здравей на изтока.
14
1
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Съдебната система е като прогинил тръбант на 70г, законите от преди 70г, някакви измисление комунустически постове като тази на главния прокурор, разни дедовци от ВСС, БСП и т.н. Тук никога няма да е като на запад, а ще се доближаваме все повече до изтока, ще станем като Турция - хипер инфлацийка на макс, млякото по 2 че и на горе а за кашкавала да не говорим. Чао на запада и здравей на изтока.
13
0
 
0
 
! Отговори
баба Пена преди 11 месеца
Да ви каже баба ви Пена, Бавно но сигурно България продължава да потъва. Населението намаля, всеки който може крадва до безобразие, точат се пари, всеки в тази държава краде. Хубава държава ама с кофти хорица в нея.
12
0
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 11 месеца
То е ясно, чии интереси защитават, кво съ прайти на ощипани моми?:))) И децата знаят, интересите на големия капитал, който е прокси на еврейския глобален капитал. Големия капитал в България създава работните места, т.е. новото крепостно селячество, то пък от своя страна отива до урните, за да гласува за политическата форма на този капитал. И така, порочния кръг се затваря. Помните, по времето на ГЕРБ, Цецо Цвичката кой спонсорираше? "КРИБ" на Кирчу Домуса. Та, така...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Що пък да не се променя конституцията.?? То се вижда докъде ни докара този архаичен закон . До под кривата круша
10
2
 
6
 
! Отговори
само питам преди 11 месеца
Докато премиер беше Бойко,България според Радев беше б,лато?!Повтаряше го по 10 пъти на ден!Дойдоха ПсПревратът,съсияаха всичко за 6 месеца,отупаха хазната и им биха пръта от ИТН!Сбъдна се мечтата на Грипен да управлява с временни правителства.Изведнъж със всичко спряло и замряло,без бюджет,масови убийства катастрофи,ако питаш Грипена ще ти каже,че е създал рая на земята?!А всъщност цялата тая п,аплач дойде на власт да върне олигарсите с накраденото от тях на власт!Затуй разбиха спец пр,ра и съд
9
3
 
5
 
! Отговори
само питам преди 11 месеца
Ком,унделите си направиха конституцията,ком,унделът Христо Бойкикев я преправи в частта и за съдът и прокуратурата.Иван Гешев се яви на конкурс по правилата на Бойкикев?!Спече ли го,а Радюф му подписа назначението?!И от тогаз кат са почна с дигнатия юмрук и плюенето по съдебната система,но най вече по Гешев,та до като я докараха на днешния хал!От комунделите само съм чувал,че сме зле,че сме бедни,че туй не става,че унуй не е както трябва?А Борисов строеше България и тя цъкаше,въпреки ПП и Радев?
8
1
 
6
 
! Отговори
Име преди 11 месеца
Да сте чували приказката : На крива ракета, космосът й пречи? Не зна кой си мисли, че тези, които искат да променят, ще променят за ваше добро. Мислех, че са изчезнали наивниците, особено след тия 2 години, но жестоко съм се объркал.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никакво бутане на КОНСТИТУЦИЯТА!!! Тея фламари, като почнат и нея да прекрояват като както им се аресва и ептем ще я вапцаме!!!
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ГЕРБ и ДПС от години правят всичко възможно да поддържат точно тази съдебна система. Ама народа продължава да гласува за тях. Айде избирателите на ДПС са ясни, те ще гласуват за тях каквото и да става, ами тия на ГЕРБ?
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всички тези папсгали са на държавна хранилка
4
1
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 11 месеца
Да не се бута че може да се промени нещо и някой най-накрая да отиде в затвора...
3
1
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 11 месеца
То, че трябва да се бута, трябва. Въпросът е до къде ще се добута. Ако е до поредния лобизъм и беззаконие, по добре изобщо я махнете. И без това за вас все едно я няма.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Неуважение и погнуса към всяка муцуна , късала от живота на българите за тези 33 години!Това трябва да пише в Конституцията!В новата трябва да пише - Гарван гарвану око не вади и Крадецът вика - дръжте крадеца. Конституцията е за българите, а не за Гешев, урсула и козяк!Небългари!Без референдум - никаква промяна в Конституцията!Генерал Наско и Ристо ли ще правят българската Конституция?!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
България е в Африка не в Европа, МВР убиват хора за развлечение!