13 гласа вече стигат за освобождаване на Гешев

Обнародваха промените в НПК за разследване на главния прокурор
2 юни 2023 11:30, Стела Стоянова
47
13 гласа вече стигат за освобождаване на Гешев
Снимка БГНЕС

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, вече са обнародвани в "Държавен вестник".

Това на практика означава, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа. Досега за целта се искаха 17 гласа, които едва ли могат да бъдат събрани.

Още по темата
В понеделник Висшият съдебен съвет ще решава дали да разглежда заедно двете искания. Вчера магистратите гледаха по същество първото искане за освобождаването му, направено от шестима членове на ВСС. Гешев не присъстваше.

На 26 май Народното събрание прие на второ четене текстовете от промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
ЕЙ преди 10 месеца
ГО ОЩЕ ЕДИН,,УБАВЕЦ,,-ЖИВОТА НЕ Е САМО ПАРИ
41
0
 
0
 
! Отговори
Също като когато преди 10 месеца
трябваше да се нареди оня министър на спорта ,,Лучано" който беше неграмотен и в интервю по ,,всяка неделя" оповести пред цяла България че никога не е спортувал каквото и да е,и няма любим спорт.Беше толкова ***,че водещия го попита няколко пъти ,,все пак от какъв спорт се интересувате",а министъро все вика ,,от никакъв спорт не се интересувам".Та за тоя смениха Конституцията та да може специално за неговото назначение да може да се става министър със ,,основно образование".После я поправиха.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да го отстранят. Производствата срещу него са смешни - че уж изпратил някакъв евреин да огледа мястото на взрива и че казал "политически ***".
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой наистина го е еня за правото, щом то му служи да трупа пачки евро,злато и долари.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днешната СъдебнаC-MAе като бухалка в ръцете на мафиот,защото така е"конструирана",че който ти има зъб,щото не си му симпатичен, може да ти разкатава мамицата,ако има бол париТака вСъда,ще натъкмят нещата,че ти сам ще им повярваш,даже и да не знаеш защо и кой те съди,даже може да те хванат от улицата и без да имаш вина да си"платиш"А за законите да не отварям дума защото с просто око се вижда(и без анализ)че са антинародни и в противоречие с КонституциятаАма кой го е еня,....кервана си върви
37
0
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
До Анонимен 25 Никой нищо не му е казал. Толкова му е акъла.От левите е.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди да се започне реформата в СъдебнатаC-MAтрябва да се отворят банковите сметки на всички магистрати,разбира се и тези в офшорките,за да се знае с какви хора се започва и да се предвиди и прецени,дали има смисъл да се предприемат действия с които ще се промениСъдебна власт и като резултат да се получи реална реформаВ моментаСъдебнатаC-MA е"помпа"за пари в бюджета и в частните джобовеОт"угрозата"след всяко доказано грешно решение,постановено от Съдия да бъде лишен от подкупа,той се обезсмисля.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кого ще изберат? Нов верен член на Мафията, който да смени разкаялия се бивш член на Мафията? Който ще спре всички разкрития за Мафията.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Teres,не е луд този който яде баницата а този,който му я дава.Отдавна го е казал,Народа, щото е патил от луди млади и глупави.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който не вярва,че не само Съдебната C-MA ами и цялата Съдебна власт в едно с политиците и адвокатурата е корумпирана,да пита Еврото,ако го намери полицията жив де.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прах в очите ни бе хораИстинска реформа ще е,когато Съдия е ощетил Държавата,бъде задължен да плати лично присъдените обезщетения от Европейския Съд по правата на човека,а не Държавата да изплаща обезщетенията за сметка на данъкоплатцитеДруго всичко е ала-бала,като в Съдебно решениеТака СъдебнатаC-MA,сама ще се самоизчисти,било то от корумпирани Съдий,Прокурори, Следователи,щото няма да има келепир,както е сегаСтотици корумпетата седят на постовете си заради самия келепир а не заради заплати.
31
5
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
Гешев е завършил висше милиционерско, а не нормално право съответно няма необходимата правна подготовка за прокурор. Юрист-милиционерите в правосъдието са сериозен проблем - заради недостатъчната им правна подготовка не могат да формулират грамотно обвинение, да използват пълноценно наличните доказателства и т.н. и като резултат се освобождават престъпници се плащат обезщетения.
30
1
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 10 месеца
До Някой сиГешев не започна никакви действия срещу близките до експерта по маркучите д-р. Борисов олигарси Домус Ага, проф. Ковачки и т.н. Имаше показно разчистване на сметки.
29
3
 
0
 
! Отговори
Dakata преди 10 месеца
Бройте ме и мен! ;)
28
2
 
10
 
! Отговори
Пътя преди 10 месеца
Най-важното сега Борисофф да бъде арестуван по много престъпления, а Киро като национален предател и шпионин !!!
27
2
 
10
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Ами сготвиха го както и той ги сготвяше през годините! Ама то е така, справедливост нЕма, ама има равновесие. Та и другите да се замислят сега какви ги вършат и как един бумеранг ще се върне към тях. Ама де толкова акъл?!?
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шестимата от ВСС, искащи оставката на Гешев, ударно купуват апартаменти в София със заплата от 12 500 лева....
25
1
 
17
 
! Отговори
GG преди 10 месеца
Сготвиха го и Гешев. Как набързо приеха този закон след като Гешев им показа, че няма да играе по сфирката на новото правителство.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Kostas LinkeТи пък кой си и с какво право определяш Гешев като некомпетентен? Като ти гледам правописа, нямаш капацитет да оценяваш дори първокласник. Но нали така са ти казали, пишеш.
23
4
 
19
 
! Отговори
Някой си преди 10 месеца
Когато Спец съда работеше и всякакви олигарси тръгнаха да се спасяват по разни екзотични дестинации, другарите закриха Спец. съда. Сега викате, че главния прокурор не работел нищо! Ми щом ви е мъка толкова за Черепа, Братя галеви, Бобокови и прочеее идете и ги питайте как на 30 години се купува работещ завод за 100 млн., който е на печалба и работи основно за износ! Идете и питайте другарите бизнесмени, собственици на печеливш акумулаторен завод! Каскета е единствения мачкал червената олигархия.