Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците

Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата
Обновена: 1 авг 2023 09:37 | 1 авг 2023 09:37, Стела Стоянова
219
Трагедия е, когато обществото провежда съдебни заседания по улиците
Снимка БНР

"Предлагам да се повдигне дискусия дали адекватно сме квалифицирали в НК видовете престъпления към личността и защо няма изтезания. В никакъв случай не ми се иска да се отваря за щяло и нещяло Наказателният закон и да се променя".

Това заяви пред БНР политологът Тончо Краевски в коментар за случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше обезобразено с макетно ножче, а мъжът, който го е направил, бе пуснат на свобода. Това доведе до големи протести в цялата страна.

"Законът трябва да е така направен, че въобще да не се стига дотам ние да дискутираме в обществото фактите на такива дела, да ги разнасяме напред - назад и да раздаваме присъди. Това е най-голямата трагедия, когато се наложи едно общество да провежда съдебни заседания по улиците. Създава се усещането, че тълпата регулира поведението на съда и прокуратурата. Най-лошото е, че в случая тълпата ще се окаже права. Това ще създаде само и единствено повече ентусиазъм в тълпата да участва в съдебните процеси, а не да създаде успокоение в обществото. Какво ще направим в следващия казус, когато тълпата няма да бъде права?", коментира той.

Още по темата

Политологът посочи, че всички наказания в НК се диференцират според това каква вреда нанасят на тялото:

"Нямаме тежка телесна повреда, докато няма орган, който е престанал да работи. За да има средна телесна повреда, трябва да има орган, който има затруднена работа".

От Съюза на съдиите вчера обясниха, че законът е бил спазен. Краевски коментира:

"Там става ясно, че на първа инстанция те са квалифицирали конкретното деяние като средна телесна повреда, а на втора инстанция са казали, че е лека телесната повреда. Ако бяха дали кратко обяснение по какъв начин е взето решението за промяна на правната квалификация между първа и втора инстанция, щяха да разсеят съмненията".

Според него публикуваното от Съюза на съдиите е създало още повече въпроси. Възмущението на хората дойде от квалификацията на деянието като лека телесна повреда, категоричен е той.

"Защо е необходимо да има опасност за живота, за да признаем нещо по-тежко от лека телесна повреда? Второ - във френския наказателен закон има изведено като престъпление и то като най-тежък състав на престъпление към личността - изтезанието. При нас няма състав за изтезание. Има квалифициран състав за телесна повреда, която е причинена по особено мъчителен начин. Ако е лека повредата, дори да е по особено мъчителен начин, наказанието е 3 години. Отново се обвързва наказанието с това каква повреда е нанесена на тялото, сякаш тялото е машина. Зависи дали ние като общество осъждаме жестокостта на едно деяние от субективна гледна точка или осъждаме увреждането на тялото като един капитал, който е бил уронен и повреден".

Политологът подчерта още, че много от насилниците много добре знаят как да нанасят болка, без да причинят средни и тежки телесни повреди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
4
 
2
 
! Отговори
До 185 преди 9 месеца
Сравняваш разкайващата се блудница от Новия завет със садиста, който обезобрази безпомощно момиче? Сравняваш мирните протести на хората с болшевишката революция?
178
0
 
13
 
! Отговори
Истинската трагедия преди 9 месеца
...е когато в съдебна зала убийци получават услови присъди за причинена смърт "по непредпазливост" на пътя, при положение, че са карали със 100+км/ч по улица с ограничение "30". Докато се случват подобни неща по българските съдилища - обществото има право на силова реакция!
177
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 178 - Стефан не е чел Библията! За повечето от татуираните мъжаги на протеста важи и друго - ако си безгрешен, метни първия камък... Ама, надали! Да кажем, голяма част от тях са склонни към насилие - "справедливото насилие"! Но границата е много, ама - много тънка. През 1918 големия руски поет Александър Блок написал поемата "Дванадесетте". За революционния подем и "правораздаването" от "народните маси". Препоръчвам, може да съм по ясен като я изчетете.
176
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дайте ни оръжие и ще видите властимащите що е трагедия
175
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краевски, тебе ли те пуснаха старите юристи да им береш срама? Ходи в библиотеката да си четеш. Когато тебе те нарежат с макетен нож и раните цъфнат като рози, дори и да не ти е спрял някой орган, няма да си съгласен, че лекичко са те порязали. То ако спре орган значи вече не си жив. Какви ги бръщолевиш?
174
1
 
0
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 180 Аз Ви казвам, че само, като чуха и всичко преобърнаха, което говори за това колко са били наясно с "грешките" си :) Можем ли? От позиция на какви успехи?
173
0
 
8
 
! Отговори
До 171 преди 9 месеца
Без външна помощ не могат да го организират този "Народен" съд. Мечтаят си за чужда окупация и саморазправа с неудобните. Възхищават се тоталитарните режими, но постоянно хленчат, че им се нарушават демократичните права. Извършителят на зверството е от техния отбор.
172
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До една жена 175 Добре е да се запознаем и с големите пропуски на френската съдебна система. Иначе и ние може да раздаваме акъл в ЧАД или Бурунди.
171
1
 
11
 
! Отговори
Колко преди 9 месеца
Пъти това момченце употреби думата "тълпа" А "ВИЕ" какви сте? Котило, защитаващо престъпността и мачкащо почтените граждани, които ви осигуряват охолството в тая плячкосана територия, наречена държава. Държава-политически Клондайк.
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Стефан 177 И така едно общество викало да поммлват престъпника Варава и да разпнат Христос.
169
2
 
6
 
! Отговори
Стефан преди 9 месеца
Точно обществото трябва да раздава правосъдие. Цялата идея на обществото и държавата е обещството да упълномощава представители да прилагат закони които ОБЩЕСТВОТО смята за правилни.
168
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато ,заседанията не се провеждат където им е мястото и с необходимата тежест е наложително улицата да ги проведе. Общественият натиск е единственият вариант,нещо да се промени в положителна посока. Не ни е нужно юридическо образование, за да осъзнаем, че мястото на такива завършени психопати е в затвора.
167
1
 
5
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
Ще препоръчам на този младеж да си прочете случая "Борилски". Как френският посланик критикуваше нашата съдебна система, как те врякаха за независимост, как протакаха делото, не можеха да го намерят и т.н. И как, когато Франция обяви, че започва паралелен процес, веднага го намериха и осъдиха за 3 дни. Това е нашата съдебна система - много смешна, ако не ни поставяше в това трагично положение.
166
0
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 месеца
За който не е схванал, предишния пост беше саркастичен ;) !!!
165
1
 
9
 
! Отговори
Несериозно. преди 9 месеца
Това дете от снимката пълнолетно ли е? Или да звъня на социалните?
164
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е тоя нежен мекушавец
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До До 167 - А, този да не е от феновете на Народния съд?! Най справедливата форма - във варианта на "Дванадесетте" на Александър Блок?
162
2
 
4
 
! Отговори
До 167 преди 9 месеца
Костадинов няма да управлява, не се хаби.
161
0
 
8
 
! Отговори
. преди 9 месеца
Дядото, който наскоро в Гърция остави 4 малки котенца и получи глоба от 120 000 EUR какво мисли по въпроса за леката телесна повреда на момичето от Стара Загора?
160
0
 
3
 
! Отговори
една жена преди 9 месеца
До Анонимен 165 Това ли Ви е проблемът? А, че по множество знакови дела излизат експертиза срещу експертиза и даже самообесиха един съдебен експерт не Ви е проблем, нали.