Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила

Ако шофьорът не е неин собственик, трябва да плати сума, равна на стойността й
9 авг 2023 12:24, Стела Стоянова
182
Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила
Снимка БГНЕС, архив

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила днес, бе съобщено на брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас.

Съгласно тях шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол. Задържан е и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

Ще бъде доказана собствеността на автомобила - дали е собственост на водача или на работодателя.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

Още по темата

"Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг ", заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

"Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана", допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

"Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас", допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на "Пътна полиция" с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има места, където на място режат ръка на крадците, но те продължават да крадат
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересува те и още как. Утре като се забие в теб някой пиян или дрогиран, дали няма да се интересуваш. Лошото е, че тези промени са безмислени и няма да спрат шофьорите да пият и да се дрогират.
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Реалист 149 : Ходи в саудитска арабия и ирина да видиш дали тежките наказания не ги спират. Там има и смъртна присъда. Проблема ни е че дълги години ни преподаваха Aндpeшko, дето излъгал бирника едва ли не като национален герой.
145
1
 
4
 
! Отговори
Трезвеник преди 9 месеца
Не пия и не взимам наркотици така че не ме интересува! Да му мислят пиячите и наркоманите!
144
5
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Никога и никъде по света по-строгите наказания не са спряли престъпниците и нарушителите. Съвсем друго нещо ги спира. Тази промяна в закона няма да намали пияните и дрогираните шофьори на пътя, а те даже ще се увеличат.
143
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 142 : Тоест, искаш по-високи наказания за редовните данъкоплатци, а за бай иван с тира, дето се осигурява на минимална и взима пари в пликче, да мине тънко? А не е ли по-добре бай Иван с тира да се замисли, че кара 20 тонно чудовище, дето струва 400 хил евро, и да пропусне да сръбне няколко ракии за кураж преди да се качи на волана? Изобщо разбирате ли че никой не ви ще колите - искат само да спрете да карате пияни. Спазвайте правилата и всичко ще е наред.
142
2
 
3
 
! Отговори
Голф 5 преди 9 месеца
Аз имам Голф 5 , вдига до 260 км/ч, вдигал съм мах 100 извънградско,да не запече 6 скорост.Иначе до село са 50км, няма една кола,ама знаете ли кво значи 1 кола,която да съм изпреварил в тези 50 км за 4 години! Е тва кво Ви говори ? А е част от е79 ... трябва да има повече контрол между селата.Знаят къде има камери,там намаляват и после яко газ.Давам десен мигач и да ме задминават тировете,ужас е.И джипове,всички летят!
141
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега търсенето на лади и Жигули може да се вдигне,за по безопасно един трабант,с него и да бутнеш някой нищо няма да му има!
140
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще приемат вече подкупи достигащи и десетки хиляди ако спрат точния човек.
139
0
 
8
 
! Отговори
Бг Маке преди 9 месеца
Аз съм за,стига да не се спекулира!Но към всички да е така не само към нас със старите таралясници а и към тия със скъпите коли,щото они правят повече беля
138
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще отнемат 1-2 коли и то на балъците че да отчетът дейност, просто ще има огромен скок на корупциятав кат и кръвните проби ще станат доходоносен бизнес.
137
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето смислено и логично решение. Глобата ти е % от годишния доход. Шефът на Нокия си плати милиони за превишение на скоростта. Бай Иван с тира да му вземеш 400 000 еми нема от къде да ги извади човекът. До живот ще се води длъжник, ще работи на черно и с престъпления ще се занимава. И не пропускайте че депутатите къде ги гласуват законите се возят на задна седалка на мерцедес платен с вашите пари и със шофьор платен с вашите пари.
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Все тая кой какво е пил. Ако се намира под въздействието на наркотични, упойващи, психотропни, халюциногенни и т. нт. Няма значение ред бул или шварц бул се наричат... Нарушили са. Освен конфискация на автомобила (няма значение чий е) трябва да има и ефективна присъда лишаване от свобода. Елате в Швейцария и вижте дали ще ви хареса. Ако ви хареса простобпрепишете закона и започвайте.
135
2
 
8
 
! Отговори
--- преди 9 месеца
Малко ми изглежда ,претупано.Не съм шофьор и нямам намерение,но за пилите и дрогирани няма място на пътя.А какво правят с дрогиран и пиян шофьор откраднал автомобил,и ако няма книжка.Автомобил взет от собственика ,но с цел да бъде конфискуван .
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо наказват автомобилите ?
133
6
 
18
 
! Отговори
Кирил преди 9 месеца
Тестове и проби само при ПТП Катастрофа,, Никакви безразборни тестове на пътя от КАТ,,Така трябва да е,иначе от днес ти взимат колата че си пил редбул ( ше излезе амферами и др.) . Ако си съгласен с мен ,че Тестове и проби да се вземат само при ПТП натисни палец нагоре ако не си палец надолу.Благодаря
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако бях на мястото на МВР щях да изградя поне 10 пъти по-големи паркинги, защото на *** *** майтап му се струват новите разпоредби и ще продължава да си кърка и наркоманства.
131
2
 
0
 
! Отговори
А като утрепеш някой преди 9 месеца
с колата, докато си друсан защо не те вкарват без въпроси? Да по изтрезнееш така, за към 20-30 годинки?
130
2
 
1
 
! Отговори
Най се! преди 9 месеца
Круме, имало и мислещи! На *** не му ли бръкнеш дълбоко в джоба, няма да те чуе! И колата и ръцете до кръста Круме, па да видиме дали ще продължат да умират по пътищата невинни. Кофти закони в държавата, Круме! И крадците, и биячите, и мутрите, и политиците, и прокурорите можеха да са си на мястото, ако мръсните комунисти бяха там където трябва. Абсурдно, но ако искате управия гласувайте за Коцето.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Angel 129 Първо ще му вземат трошката, после книжката и накрая ще пие вода в затвора. Има начини да се оправи положението и то няма да е като някой си търси оправдание.