Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние

Много експерти се съмняват, че мерките ще проработят
Обновена: 9 авг 2023 07:33 | 9 авг 2023 07:12, Нели Христова
261
Тихи промени в Наказателния кодекс: Конфискуват автомобила при шофиране в нетрезво състояние
Снимка: БГНЕС

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". При това лансираната идея на Гешев бе за конфискация при над 2 промила алкохол, докато приетото от депутатите сваля летвата по-ниско - над 1.2 промила при първо нарушение и едва над 0.5 промила при второ, съобщават от Automedia.

След гласуването на промените медиите обърнаха внимание основно на увеличените наказания при причинена смърт на пътя, и новата алинея 5 към член 343б мина незабелязано. Тя гласи: "В случаите по ал. 1 - 4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик - да присъди равностойността му". Ето и кои са четирите случая, описвани във въпросните алинеи, при които се стига до конфискация на автомобила:

- 1. Ако шофирате с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева.
- 2. Ако вече сте осъждани по точка 1, при повторно нарушение с над 0.5 промила отново се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба.
- 3. Ако управлявате автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози". Тук наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба.
- 4. При рецидив по точка 3 наказанието е конфискация, 1 до 5 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

При зачестилите напоследък случаи на смърт, причинени от пияни или дрогирани шофьори, конфискацията при рецидив изглежда разбираема мярка. Но много експерти изказаха съмнения по алинея 3 заради недотам надеждните тестове за наркотици, използвани от МВР. В медиите бяха популяризирани достатъчно случаи на погрешно позитивни тестове, включително след употреба на безобидни медикаменти. Активисти за легализация на марихуаната напомнят, че сегашната система за тестване дава положителен резултат дори при човек, пушил преди повече от седмица.

"Това щеше да е нормална процедура, ако имахме справедливо тестване и установяване на действително опасните водачи, а не просто употребилите преди седмица", коментира Facebook страницата Liberty 420.

Мнението на Automedia.bg: Увеличаването на наказанията като мярка срещу неприлагането им е типично български абсурд. И досегашните санкции щяха да са достатъчни, ако се прилагаха и важаха за всички. Рецидивистите-нарушители, които са се ползвали с опека от полицаи, прокурори и съдии, ще продължат да го правят и след промените. Конфискуваните автомобили ще са само на "по-малко равните". Интересното е, че на законодателите не им е хрумнало да пренесат същата мярка и в обратна посока: примерно да отнемат имуществото на корумпираните прокурори, съдии и полицаи. Макар че от това държавата би могла да спечели доста повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
6
 
! Отговори
кинти тестове! преди 8 месеца
а как ще бъдете обезщетени, когато ви излезнат кръвните при, които теста е дал положителен, а вие сте употребили лекарство. никъде в Европа не се спират и правят такива тестове на случаен принцип. най малкото, един полицай може да прецени дали е неадекватен един водач, а не да вади теста моментално и кортикостероидите, които са ви били за болки в ставите да светват за наркотик. пияните миришат, ясно. тестват се, но другото е голяма печалба за вносителите на тези тестове на гърба на народа!!!!!!
231
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 211 по-отдолу Благодаря
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Дрът шифьорПолека с кръвното, че и тия лекарства барабар с ибупрофена ще те сложат в един кюп с наркоманите. Пък що не, тамън по малко харчове за пенсии, дърттите наркомани като тебе си спрат лекарствата
229
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Закона добре,но като гледам дъртаците които го подкрепят малоумно без да четат ще правят компания на наркоманите в градския с тия лекарства за кръвното. Неслучайно полицаите запищяха като ущипани моми като искаха да ги тестват масово.
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този закон като и много други писани на бързо без обществено обсъждане е недоносче. Колата е частна собственост, нали демакратите, казаха че е неприкосновенна. Шофьорската книжка я издава държавата и може да я иззима при необходимост.За съм за строги мерки при алкохол и наркотици, но вземете книжката и обществено полезен труд в ... пандиза от 6 м. до 2 години. Там да си изкарват хляба, без народа да ги храни.
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До SharkЗащото и гражданин да си си много ***, само ти може да си в лява лента със 140 и никой друг, ходи изпуши една трева в БезНадежда 25 и си лягай
226
1
 
9
 
! Отговори
Дрът шифьор преди 8 месеца
Ами тия с марихуаната кой ги кара да пушат, па макар и преди седмица? Просто е, ако пушиш си наркоман - няма да караш! Не може хем *** в гз хем душата в рая! Аз не съм друсалка и хич не ме интересува колко месеца седяла марихуаната в кръвта! Няма да избивате деца и млади хора, скапани комплексари зад волана!!!
225
1
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 8 месеца
Стига сте ревали,няма угодия Ганеца. Щото половината са обикновенни алкохолици и тоя закон много им пречи да карат на 4 големи ракии ,както са свикнали!
224
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 211 по-отдолу Благодаря
223
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Отколе ви рукам в балканското кенеффисттан буллгаристан на булгароппитеккусса да се забрани да ползвза всякакъв вид не-впрегато превозно средство.
222
0
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 8 месеца
С РОБИТЕ ТАКА СЕ Е ПОСТЪПВА ОТ ВЕКОВЕ.НИКОИ НЕ ГИ ПИТА ЗА НИЩО.ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ НЕГОДНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ? 32г. НЕ СА ЛИ ДОСТАТЪЧНИ?НИКОИ НЯМА ДА НИ ОСВОБОДИ ОТ РОБСТВОТО НА САЩ. И ЕС.САМИ ТРЯБВА ДА ГО ПОСТИГНЕМ.
221
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
да се вземат шоф книжки защо колата така се лишава семеиството от транспортпроверка кои с какво образование е изкарал курсовете
220
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само така, хора с психични проблеми, ниска култура и болни комплекси - нямат място на пътя!!!
219
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 8 месеца
От Киртак Киро-Кирташки , Кокорчо-Просташки и Бойча-Тиквонски очаквайте само закони Хайдушки.
218
1
 
7
 
! Отговори
боби преди 8 месеца
Не ви ли е ясно , че това е юристка диктатура ? Нарочно некадърно написани закони , с много вратички за да могат кюспетлиите да се измъкват , и да има много работа за некадърни адвокати , завършили с голям зор свободния
217
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
отново опити да се закърпи бюджета на ококорчо... всички знаем че тоя с проршето ще си плати и даже няма глоба да плати, но за сметка на това много сульовци ще изгорят.
216
2
 
13
 
! Отговори
NoMercy преди 8 месеца
До АнонименА 15% фалшиви позитивни полеви тестове какво правиме? Аз нямам нищо против да има и такива мерки стига да е 100% теста валиден а не да те задържат и да ти вземат всичко докато излезе кръвния .... след 6 месеца минимум
215
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 8 месеца
Моля гласувайте на Номер 211 по-отдолу Благодаря
214
1
 
11
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 8 месеца
Юридически безумия от подмяната. Вредни и опасни.
213
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
честито! сглобката ли го прие това? айде протести и да си ходят преди да са направили повече поразии