Дело за "скъсан" пагон коства на прокуратурата 25 бона

Двама бяха обвинени в хулиганство след полицейската инсценировка
19 окт 2023 18:00, Стела Стоянова
11
Дело за "скъсан" пагон коства на прокуратурата 25 бона
Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата е осъдена да плати над 25 000 лева обезщетения и разноски заради инсценирана от столични полицаи хулиганска проява. Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията, а след това обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа, раказва Лекс.

Една от потърпевшите е Александра Стоилова, която заведе иск срещу прокуратурата, а през пролетта Софийският градски съд ѝ присъдиобезщетение от 13 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и 6000 лева за платения адвокатски хонорар.

Преди дни Софийският апелативен съд (САС) обаче реши, че обезщетението е малко и присъди още 5000 лева на Стоилова, както и още 500 лева за разноските ѝ за адвокат. Така общите обезщетения, които прокуратурата е осъдена да плаща надхвърлят 25 000 лева, а в основата на всичко остават действията на полицията, които така и не бяха разследвани.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в районното управление през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче още тогава се оплака, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на полицая е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че служителят е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло обаче изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези бунаци ни струват три и половина милиарда лева годишно,преки разходи, плюс откраднатото от тях под формата на рушветчилък, мурафетчийство, каналджийство, дрогаджийство носене на стълби и какво ли още не, около три милиарда още, плюс обезщетенията по дела срещу тъпотията им,още милиард,и така сметката за стохилядната банда безскрупулни аморални алчни неуки необразовани морално разложени шуробадженакорушветчийски ceлuнчuта,гони десет милиарда лева годишно.
8
0
 
12
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 6 месеца
А полицаят ???? Отново ли ни пази или носи разни стълби нагоре и надолу??! Нещо уволнение тва онова няма а ?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спокойно, ще ги пенсионират и ще им дадат по 20 заплати, че да.могат да бачкат на частно като охранители след това.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Като види човек какви са куките на Първо МВР ще си направи извод . И какви са им водачите. Шашми, далавери , лъжи. Така си върви от Живково време
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тъй са свикнали от бай тошево време - бой, лъжи, далавери и 'виновен до доказване на противното, че и след това' :)))
4
1
 
18
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 6 месеца
10 години за случай заснет на камера и ясен като бял ден.Утре недай си боже някой да открадне дъвка.Ще го съдят 20 години
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбрах данима оставки,уволнения и прочие. Какво значи,че прокуратурата щяла да плаща. Тези пари от чий джоб идват. Пълна пародия
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е много хубаво, остава да променят закона така, че такива обезщетения да се плащат от бюджета на прокуратурата за заплати и бонуси, а не от парите на данъкоплатеца!
1
2
 
21
 
! Отговори
Прокуратурата РУХНА преди 6 месеца
Прокуратурата работи за престъпници на 100%,след Гешев всички в прокуратурата са с промити мозъци-зомбита!