Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото

Какви са мотивите?
80
Конституционният съд отклони искането за референдум за еврото
Снимка: БГНЕС

С редица мотиви Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева. Това става известно от решение на съда.

Един от мотивите на решението е свързан със събраните 400 хил. подписа, предаде БТА.

"Резултатът от един решаващ референдум, произведен при спазване на установения в правото ред, задължава Народното събрание, но това не означава, че Народното събрание е обвързано автоматично от отправеното до него предложение за произвеждане на национален референдум с поставения в него въпрос, включително когато са спазени изискванията на закон, към който препраща Конституцията. Дори когато волята на активното гражданство е обективирана чрез подписите на повече от 400 хил. граждани с избирателни права, това не задължава парламента да вземе решение единствено за произвеждане на национален референдум", пише в решението на КС.

Според съдиите чрез Договора за присъединяване, надлежно ратифициран от Народното събрание, България е поела валидно задължение за участие в паричния съюз. Изграждането на паричен съюз в рамките на Европейския съюз е подчинено не на определянето на конкретни дати за държавите членки с дерогация, а на изпълнението от тях на критерии, установени в първичното право на Съюза, което държавите членки чрез подписаните от тях договори са приели доброволно да изпълняват, пише в решението.

Преценката за момента, когато държавата членка с дерогация се включва във Валутнокурсовия механизъм ІІ (ERM II), е предоставена на държавата членка, но от нея се очаква да се присъедини към механизма, аргументират се съдиите.

Вчера Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева, сочи решение на съда.

Въпросът на Инициативния комитет бе „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: евроКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Българка преди 2 месеца
До 61 При социализма имаше работа за всички, администрацията беше малко на брой, НС заседаваше 15 дни и всички се връщаха на работа. И депутатите основно бяха заслужили трудови хора, лекари, инженери, учители, тъкачки, шкосери, всякакви, които знаят ценара на труда! Не като сегашните дърти бандити, наркомани, фльорци с вид на евтини пр00ститутки.
61
0
 
0
 
! Отговори
Гледам си преди 2 месеца
Касовия бон от Пепко: цена 8 бг лева, но 5 ! Т. е. 10 лева, ако плащаме в евро! Мислете какви ще са цените, когато го приемат.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С това решение, България стана отново васална държава, преди беше турско, после комунистическо, а сега евро-либератско иго
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При такива конституционни съдии като двамата, които Боце и ПП изпратиха преди 2 седмици, КС до 2-3 години ще стане филиал на управляващите партии. То бива излагация и бруталност, но такова чудо като сегашното не съм виждал. Добре че и Пеевски не пласира от ДПС свой кандидат. На такова управление ББ с право му казва сглобка, няма друга дума, с която да се опише. И сега няма да се проведе референдум за еврото. Това е прощъпулникът на Атанасова и Белозелков...
58
4
 
1
 
! Отговори
Пешо Върлината преди 2 месеца
Напълно основателно и аргументирано решение на съда. Сега започваме да четем коментарите на ***, които тази седмица са експерти по конституционно право и фермерство.
57
2
 
9
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Полша, Чехия, Унгария, Дания, Швеция и Румъния си карат с националните си валути. Румънците са обявили, че до 2030 няма въобще да говорят за евро. В Чехия са казали - ще приемем еврото тогава, когато доходите ни се изравнят с немските. Ние сме най-големите балъци явно. Ние сме приели еврото отдавна - 1 евро е точно 1,9558 лева.
56
3
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 2 месеца
НАРОДЕН СЪД ЗА ТЕЯ НЕГОДНИЦИ ОТ К.С. БЪЛГАРИТЕ В БОЛШИНСТВОТО СИ НЕ ЖЕЛАЯТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКОТО РОБСТВО.
55
1
 
8
 
! Отговори
Мотивите на КС преди 2 месеца
Са нищожни. Защото никъде няма СРОК, който ни задължава да приемем еврото. Дори още една държава освен България е в ERM2- Норвегия или Дания но тя не приема еврото. Да Меж. Договор, но НИКЪДЕ НЕ СМЕ ПОДПИСАЛИ ЗА СРОК. Крайната им цел е тотална цифрова диктатура и контрол над населениято, чрез ТРАНЗАКЦИИ и Унищожаване кеш. Контрол, следене, блокиране сметки, незаконно снимане, чипиране, синтетични и отровни храни, буболечки, контрол над вода, въздух, храна Това е Диктатурата на Цифровото ЕВРО
54
1
 
6
 
! Отговори
Честита промяна! преди 2 месеца
Продажници!
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Некомпетентност!
52
10
 
2
 
! Отговори
КОПЕЙКИТЕ ПАК РЕВАТ преди 2 месеца
А Е, КОПЕЙКИТЕ ИМАТ ЛИ ЛЕВОВЕ, ТА ТОЛКОВА РЕВАТ..??
51
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Очевидно няма нужда от реферевдум , КС ясно показва , че му е известен резултата , тук вече стои въпросът , защо въпросният съд взема открито противонародно решение . Това още една , поредната " наведена " институция ли е ? За Деси знаем , че това и е любимата поза , ами останалите ....
50
3
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Шепа л.умпени начело със Соломон Паси ни вкара в НАТО след като се отървахме от Варшавския договор. От кого се защитаваме така и не е ясно. После други без да питат никого не намъкнаха в ЕС. Сега искат нашият златен резерв да отиде в европейската банка и да ни остави с голи п.ишки. Това че са събрани 400 000 подписа на българските родоотстъпници и продажници не означава нищо. Е народа си заслужава управниците както беше казалЕдин.
49
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нане вуте, точно това щях да напиша. Значи да обобщим, когато един договор сключен на тъмно, от хора със съмнителен морал, тежи повече от волята на народа, това може да се нарече с една дума - демокрация. Един такъв договор е и по важен от конституцията на една страна, където ясно е записано, че референдумът е задължителен.
48
2
 
13
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
Е, то има и други начини за провеждане на референдуми. И там НС, КС, МС и разните други "С" нямат думата. Някои наричат тези референдуми метежи, други им викат революции... Винаги има начин малкото да бъдат накарани да чуят многото. Даже и в САЩ ни го показват.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нане вуте, точно това щях да напиша. Значи да обобщим, когато един договор сключен на тъмно, от хора със съмнителен морал, тежи повече от волята на народа, това може да се нарече с една дума - демокрация.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мотивите на КС са "ала-бала",както и всичко останало в скапаната ни действителност! Едва ли има изненадани,след като всички видяхме какви образи последно бяха курдисани там! Нямаше поне един,който от кумова срама да бъде против! Оказа се,че всичките са в услуга на продажниците от сатанинската сглобка! Това е още един крещящ знак за тотално пропадналата ни ДЪРЖАВА!!!
45
1
 
25
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 месеца
Сега разбрахте ли какво е това демокрация? Не , не е власт от народа! Точният превод е трай и слушкай , ние си правиме каквото искаме!!
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако някой незнае - Демокрация означава власт произлизаща от народа. Демос означава народ. Статията е пряко доказателство, че ни управлява фашистка хунта със всички инструменти на диктатурата. Лъжи, цензура, репресии, и т. нт.... Това е подтисничество, и поредната заключена ключалка на оковите ни.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сопата трябва да играе безспирно. НЯМА ДА СЕ ПРЕДАВАМЕ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!