Съдът потвърди 210 000 лева глоба за ТЕЦ "Бобов дол"

Тя е за отделяне на вредни газове
14 фев 2024 14:48, Стела Стоянова
7
Съдът потвърди 210 000 лева глоба за ТЕЦ "Бобов дол"
Снимка БГНЕС, архив

Районният съд  в Дупница потвърди глоба от 210 хил. лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ "Бобов дол" за отделяни вредни газове при работата на централата.

Това е поредната санкция за енергийното дружество. Глобите му, според коментари на еколози и екоорганизации, надхвърлят 800 хил. лева за последните години.

Санкцията е след проверка, извършена от екоинспекцията преди година - на 21 февруари 2023 по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и  емисии с жълто-кафяв цвят, съобщава БНР.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд.

Още преди три години от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че не изгарят отпадъци, използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: глобасъдТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 2 месеца
Те изгориха *** на цяла Европа, от което направиха 1000 пъти по 200хил.. Кел файда!?
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глоби платил 800 000 лева - а какво яде тоз Ковачки нищо не остана :)))
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бълха го ухапала Ковачки. Колко са 210к за това че е тровил толкова много хора няколко десетилетия, включително и с добавка италиански ***. Жалка съдебна система, жалка България.
4
0
 
6
 
! Отговори
Няма страшно, преди 2 месеца
всичко е включено в крайната сума за плащане от клиентите.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А сега ще кажат, че ТЕЦ-Марица много цапа, нищо, че само флитъра на единия кумин е по-скъп от целия Бобов Дол, а парите от варовика на месец, са повече от годишната печлаба на Бобов Дол за година.
2
1
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
ДА СЕ ИЗБИВАТ ЛИ ПРОДАЖНИТЕ СЪДЛЯРИ -- КОЙ СЪД -ЧИЙ СЪД --- КОЙ ГИ ИЗБРА ДА СЪДЯТ !?!?!?!?!? ПРИ Т.Ж. СЪДИИТЕ СЕ ИЗБИРАХА -НА ИЗБОРИ !!!!!!!!!!!!!!!
1
0
 
11
 
! Отговори
Смех преди 2 месеца
Направо ще фалират с тая дребна глоба кадето сте ги дялнали! Защо не глобите и тия къде изгарят всичкия тоя *** на цяла европа или там ви плащат да мълчите? Дори *** замърсяват повече , всяка вечер с тия изгорели гуми от безплатните си имоти !