1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
337
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тая София бе,сравнявате заплатите в страната със ,,софийските,,, да ама хората другаде се трепят максимум за 600 лв, София не е България,аман.
336
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в хотелиерството дали е справедливо с един почивен ден даже и без почивка да взимаме 550 лв заплата,а вие говорите за средна.В Родопите е много зле, всичко е използване за без пари в почти всеки сектор.Какво да кажем ние тогава.
335
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в хотелиерството дали е справедливо с един почивен ден даже и без почивка да взимаме 550 лв заплата,а вие говорите за средна.В Родопите е много зле, всичко е използване за без пари в почти всеки сектор.
334
2
 
21
 
! Отговори
градски преди 6 години
София не е България, където масово заплатите са 500 до 700 лв. И как я сметнаха средната за страната е мистика. Така че тези се съобразяват с официалните данни и дават нея. Няма чудно.
333
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 360 напротив имал съм наблюдения като охранител управилите са наи големите хамали във ЛИДЛ те наи много извършват хамалската работа за 8 часа поне 6 часа са с количките и разнасят продуктите по щтандовете
332
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете колко е това нето. Защото ако е под 1000 лв. не си струва.Сега в София токът средно на месец е 100 лв., водата средно е 30 лв., интернет+gsm е 30 лв. карта за ЦГМ е 50 лв. кредитът, който плащаш е поне 100 лв. на месец, ако си под наем поне 250 лв. на месец, ако вече имаш и деца... отделно перилни препарати, дрехи, обувки, някакви пари ако се разболееш за лекарства...
331
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обикновено в големите вериги в БГ повечето касиери изпълняват функция на продавач-консултанти, товарачи, зеленчукари, опаковачи, хамали, хигиенисти и метачи, докато управителя е тип "млад меринжей" и цял ден цъка у фейсбука и се бара за меките части
330
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касиерката е в реалния сектор и реализира продукцията.Учителката взема заплата от данъците.Трябва да се преосмисли къде отиват данъците.Колко администратори прехвърлят едно листче от едната папка в другата.Колко са проверяващите от всякакъв вид. Колко са "зелените активисти".Колко хора с ТЕЛК имат по няколко джипа за да не плащат тарикатите данъци и т.н.И накрая, учителския труд се реализира след 10 и повече години когато тези деца отидат да работят в реалната икономика.
329
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 253Никой не казва заплатата да е еднаква. Казват, че разликата е много голяма- един получава 1260лв като касиер, на същата длъжност, но в провинцията заплатата е 800лв, шивачката получава 400лв чисто, учителят 600лв чисто. Получават се аномалии, нелогични неща. Не заплатата на касиерката е проблемът. Смущаващо е да има заплати 400лв за тежък труд или 600лв за хора с висше образование.
328
1
 
27
 
! Отговори
bg mafi преди 6 години
Евала на ЛИДЛ че излязоха с такава камапания. Не само да слушаме колко била средната заплата и колко давали, а в същото време за нискоквалифициран труд (какъвто е касиерка, шофьор на бус и тн) да ти казват 800лв чисто таван за София и по 600-700лв за страната и да се правят на луди. Само така ще си вдигнем стандарта, дано има повече компании като ЛИДЛ които масово да обявят колко пари дават. Само така ще се вдигне истинската заплата и няма да работите за без пари! БРАВО!
327
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 345Не е ОК някой, нереализирал се поради некадърност, инженер или фелдшер да влиза в час и да се прави на голям учител, да избива комплекси пред децата. 100 пъти го написах, пак ще го напиша- всеки да си гледа работата. Ама определени хора си имат "наши" хора, некадърници, провалили се в професията си или неуспели на Запад и сега ще се опитат да ги вкарат на бюджетна хранилка в Просветата. Некадърник в своята професия не може да учи деца. Да спрат да набутват неудачници за учители.
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
егати, хейта си е хейт ... "защо да правим позитивен прочит, дайте да направим негативен прочит" :)
325
3
 
21
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Не разбрах - авторът това го считаза много ил иза малко? Касиерките работят на смени, с минимални почивки, няма празник, няма делник, в повечето вериги до късно през нощта И носят пълна материална отговорност за допуснати грешки в касата в допълнение към материалната отговорност, която носи целия персонал на магазина за евентуални липси. Добавете към това, че трябва да се усмихва на всякакви ненормалници и ненормалнички, на пияници и наркомани и т.н.
324
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо трябва заплатата да е еднаква навсякъде в цялата страна?
323
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да вземат веднага да ги свалят на 700 лв, как може да дават високи заплати, от къде на къде ... и това е стартовата, която после става 1500 чисто, всеки може да кандидатства, не се изисква особен ценз, не мога да разбера какъв е проблема?
322
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А каква ли емоционална интелигентност трябва да има една учителка за да работи с толкова деца и още толкова родители..........
321
0
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
До МайкКой ви препятствува да изменя България и наистина стана т.н. "европейска" страна? Още път Россия?
320
2
 
18
 
! Отговори
Майк преди 6 години
Рибата се вмирисва откъм главата. България е мафиотска държава по руски модел.
319
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123Това, че *** била цял живот учител и е взимала ниска заплата, не означава, че в Австрия и Германия и Франция и Великобритания и САЩ, също учителите взимат ниски заплати. И това ти беше повторено няколко пъти, но дори и по-лесно казано, ти пак не успя да го разбереш. И дори най-нагло се опита да спекулираш, като посочваш някакви измислени от самия теб числа. Казаха ти, във Виена учителската заплата е висока, а ти сам си измисли някаква смешна сума, която за Австрия не отговаря хич!
318
1
 
12
 
! Отговори
Опа преди 6 години
Същата фирма , същата работа но в Хасково , заплата е 800 лв в обявата .Ха сега обяснете много ли са парите !Тоз посредата между другото е много не в час.