Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!

Загиналите могат да надхвърлят 100, Дамаск отрича да е имало нападение
Обновена: 8 апр 2018 16:38 | 8 апр 2018 15:19, Веселина Йорданова
238
Лекуват над 500 жени и деца след атаката в Сирия. Русия: Фалшива новина!
Снимка: БТА

Загиналите при предполагаемата химическа атака в контролирания от бунтовниците град Дума край Дамаск може да надхвърлят 100 цивилни, според опозиционната Национална коалиция, цитирана от ДПА.

Съдбата на стотици семейства в укритията (в Дума) остава неизвестна поради прекъсване на комуникациите и електричеството, а спасителните екипи срещат затруднения да стигнат дотам", се казва в съобщение на коалицията, поместено в интернет.

Още по темата
Според спасителните организации жертвите на предполагаемото нападение вчера са над 70. Дамаск и неговият съюзник Русия отрекоха да е имало такова нападение.

По данни на Сирийско-американското медицинско дружество над 500, главно жени и деца, са отведени за лечение със симптоми на излагане на химическо вещество. Пациентите са със симптоми на дихателна недостатъчност, централна цианоза, прекомерно слюнкоотделяне и изгаряния на роговицата на очите. Говорител на Съюза на здравните служби и спасителните организации изтъкна, че има съобщения за миризма на хлор, но спасителните екипи са на мнение, че е използван и зарин.

Доброволческата спасителна организация "Бели каски" твърди, че хеликоптер е хвърлил върху град Дума варел, пълен с експлозиви и химикали, убивайки поне 40 души. Тя казва, че цели семейства са се задушили в мазетата си от отровния газ. "Белите каски" публикуваха в "Туитър" снимки на предполагаеми жертви на химическа атака, включително на жени и деца, лежащи безжизнено с пяна на устата.

Според Русия съобщенията за варел с хлор, хвърлен от сирийските войски над град Дума, са поредна фалшива новина. Генерал-майор Юрий Евтушенко, високопоставен руски командващ в Сирия обвини за тези твърдения неправителствените независими организации, включително "Белите каски". Той отправи обвинения срещу Запада, който използва "твърдения за химически атаки", за да попречи на сегашната кампания на сирийската армия за евакуиране на бунтовниците от Дума.

Официалната сирийска информационна агенция САНА отхвърли твърденията. "Някои медии, известни с подкрепата си за терористи, твърдят, че армията е използвала химически оръжия в град Дума при военната си операция в отговор на атаките, извършени от терористична организация срещу няколко квартала на Дамаск и околностите", каза САНА.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че ако бъде потвърдена достоверността на информациите за химическа атака, международната общност трябва незабавно да отговори.

"Русия, със своята неизменна подкрепа за режима, в края на краищата носи отговорност за тези жестоки нападения", каза тя.

Руското министерство на външните работи определи като неоснователни информациите за химически нападения в Сирия, които имат за цел да оправдаят възможни удари отвън, заяви руското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. Военна намеса въз основа на изфабрикувани предлози в Сирия, където има руски военни, може да доведе до най-тежки последици, се казва в съобщението.

Председателят на комисията по външни работи в руския Съвет на федерацията Константин Косачов изтъкна от своя страна, че зад поредната "фалшива новина" прозира очевидната цел да се спре извеждането на бойците от "Джаиш ал ислам" от град Дума и да се попречи на настъпването на сирийските правителствени войски.

Той сравни този случай с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал, около който британците "с патос събираха съюзници". (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скриха Скрипача и щрката, умориха мишките и утепаха котьо! Сега нова порция за ония с недоразвито пипе! Искат да бухат бомби у Сирия и после да изпарят земеното кълбо!
162
7
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
До АнонименДа бе, в Украйна бяха фашисти, сега тук - джихадисти......все лоши хора.
161
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белите каски имат проблем със статистите и артистите за тези постановки. Понеже не могат да използват 2 пъти един и същ актьор, налага се да обучават продължително време хора без талант, които и без това не са родени за актьори. Имат моето пълно съчувствие ;)))
160
1
 
22
 
! Отговори
мазепа преди 6 години
To не било химическа атака, най-ми било ''извеждане на бунтовниците от града''
159
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джихадистите под защитата на своите господари/създатели вършат престъпления срещу човечеството. Хайде сега пуснете "добрите" Бели каски и правете прословутите клипчета! Кой ви вярва?
158
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 169Ами да...........естествено че трябва да вярваме на снимките! Те снимките и филмите ни показват разни аватари, извънземни...........ти да видиш...........чудовища за чудо и приказ..............а ние пък "не вярваме"!!! Що така??? Щом като краварите са показали някакви "снимки", това е...всичко е точно!!! Брех м....му...........много яко студио са направили тия говедца.........всичко е като истинско!!!
157
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес е Великден!!!Влизам тук от време на време,рядко пиша но се учудвам и изумявам колко "хора" пишат в този ден едни и същи глупости!Както и всеки друг ден.По-скалъпени обвинения от тези на САЩ,Великобритания и техните сателити просто не може и да има.Не знам колко нефункционален мозък и нисък интелект трябва да имаш за да вярваш на някаква елементарна пропаганда?!Преди се съмнявах и даже не допусках че може да има хора които срещу заплащане да пишат отвратителни и нелогични неща!Лъгал съм се!
156
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не разбрахте ли че руснаците винаги са прави? Хорат показват снимки, те казватфейк новина.Фейк е вашето ментално болно желание да сте империалисти.Но не можете,горките вие!Не вярвате че има Бог, но той така ви е отредил.Да не можете.Никога!
155
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 167Ти кой си? Нещо зависи ли от теб?
154
22
 
7
 
! Отговори
санкции до дупка преди 6 години
И пълно скъсване на дипломатическите отношения с Русия.
153
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 165Тебе какво те бърка кой какво прави, ти кой си?Хахахах
152
23
 
9
 
! Отговори
руски терористи преди 6 години
Терориста Путин така унищожава химическите оръжия на Русия....Продава ги на животното Башар.
151
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 162Ще се запишеш ли доброволец заедно с цялата ти рода?Хахсхахахахахахаха
150
7
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Как пък спря тук Аспарух до тези славяни! Да беше продължил още на запад!
149
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди 4 дена путин каза че химическа атака в сирия се подготва от западните спец служби и терориститекакво не ви е ясно те го направиха и сего обвиняват русияами да се започва най сетне та да се разбере на кого е най-голямписна ни от джендеро- *** изпълнения то ирак то либия то скрипал няколкоо пъти в сирия - мръснишките номера са едиственото на което са способни краварчетатано дано този път да не им се получи
148
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах как англичаните разбраха че това е новичок,нали трябва да се сравни с друг новичок, значи имат такъв, което означава че и друга държава може да го произвежда..Ахахахахаха
147
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен158 Новичок и Зарин са руско производство,иска ли ти се на тебе и на другите глупацитова,или не.Винаги,когато джуджето се ядоса пуска химическо оръжие,сега е заради санкциите срещу руските олигарси.
146
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен157 Хмм,в Русия има повече гейове,отколкото в целия ЕС.Само алкохолиците в Русия са малко повече от тях.Но,не говорят за това,само дето ядат много бой и боледуват от срамни болести.
145
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДнес и децата знаят,че руснаците преместваха химическото оръжие по цялата територия на Ирак,за да не го намерят от независимата комисия.Това правят и днес в Сирия,но западът вече не пасе треваЕ те тука вече изкърти всички мивки!!! Иска се талант да го измъдриш. Браво. 0.30$
144
16
 
6
 
! Отговори
Започна преди 6 години
Кагебето започна да трови всичко по света . Във великобритания - отровени, в Сирия - вече втора химическа атака в продължение на 2 години. Химическите оръжия ги произвеждаха в ссср и сега продължават да се произвеждат в ссср-2